Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP

Je koopwoning ruilen voor een andere koopwoning? Zo werkt het

Jij bent geïnteresseerd in een huis, en toevallig vindt de eigenaar jouw huis juist heel aantrekkelijk.

Op zo’n moment kun je overwegen om een woningruil te doen. Ook bij koopwoningen is dat namelijk mogelijk. Maar hoe gaat dat in z’n werk?

Wat houdt woningruil in?

Bij woningruil koop je het huis van de persoon die jouw huis koopt. Je koopt en verkoopt dus aan dezelfde partij. Dit komt vaak voor bij mensen die van situatie veranderen. Een jong gezien dat een groter huis zoekt en een ouder stel dat kleiner wil wonen, bijvoorbeeld.

Zo werkt het

In principe koop je gewoon een nieuwe woning. Het is dus niet enkel een kwestie van sleutels ruilen. Ook in dit geval teken je een koopovereenkomst en sluit je een nieuwe hypotheek af.

Ruil je jouw huis in voor een woning met een lagere woningwaarde? Dan kun je de overwaarde direct in je nieuwe hypotheek steken. Overleg met je hypotheekadviseur welke mogelijkheden je hebt.

Een ruilwoning vinden

Ruilwoningen liggen meestal niet voor het oprapen, neem daarom zelf het initiatief om een ander huis te vinden. Plaats een oproep op social media of vraag rond in je omgeving. Misschien interesseer je wel mensen die er nog niet eerder over na hebben gedacht.

Hulp van de makelaar

Je kan ook een makelaar inschakelen. Die weet precies welke woningen beschikbaar zijn en kan je vertellen hoe groot je kansen zijn. Daarnaast kan de makelaar bij andere klanten peilen of zij eventueel openstaan voor woningruil en je helpen met het onderhandelen over de voorwaarden.

Weet je budget

Zorg dat je weet wat jouw budget is, voordat je met een andere woningeigenaar in onderhandeling gaat over woningruil. Zo voorkom je dat je afspraken maakt over een huis dat je niet kan betalen. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek, dan weet je waar je aan toe bent.