Of je nu starter bent of je dat je jouw droomhuis al hebt gevonden, iedereen geniet van zijn huis.
Met alle drukte van werk en van je sociale leven is het voor te stellen dat je niet zo snel denkt aan besparen op je energierekening. Maar het is toch veel leuker om je geld aan je huis uit te geven dan aan je energierekening? Met deze tips verlaag je de energierekening en hou je aan het eind van de maand een extraatje over.
Vaak kom je ze alleen tegen bij je grootouders. Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd. Een van de snelste bespaaracties is om alle gloeilampen in huis te vervangen door spaarlampen. Spaarlampen zijn wel kwetsbaarder dan gloeilampen, dus een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad. Een ander alternatief voor de gloei- en spaarlamp is de ledlamp. Het nieuwste type lamp en daarom ook iets duurder dan de andere twee. Een groot voordeel van de ledlamp is dat het lang mee gaat en dat de lamp meteen op volle sterkte brandt, in tegenstelling tot de spaarlamp die daar er een paar seconde voor nodig heeft.
De apparaten van tegenwoordig hebben een stand-by knop. Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat het apparaat dan uit staat. Op de stand-by stand staat bijvoorbeeld je televisie niet uit en verbruikt het ongemerkt nog steeds stroom. Het is best een karwij als je alle stekkers van alle apparaten en lampen elke dag uit het stopcontact en de volgende dag in het stopcontact moet doen. Schaf daarom een verlengsnoer met een schakelaar aan. Als je daar de stekkers van je elektronische apparaten en lampen in doet kan je ze met één druk op de knop afsluiten van stroom.
Elk elektronisch apparaat wordt gekenmerkt door een energielabel. Deze labels geven aan hoe zuinig het apparaat is en variëren tussen AA+ en G, waarbij AA+ het beste energielabel is en dus het zuinigst. Kijk dus altijd goed naar het energielabel bij het aanschaffen van een nieuwe huishoudelijke apparaten en lampen. Het scheelt je zo tientallen euro’s per jaar.
Er zijn in Nederland veel verschillende energieleveranciers, en ze claimen allemaal de beste deal te hebben. Helaas is dat niet zo. De energietarieven kunnen behoorlijk verschillen. Als consument moet je zelf aan de slag gaan om de goedkoopste leverancier te vinden. Om erachter te komen welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is kan je contracten met elkaar vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld via de vergelijkingssite Easyswitch.nl. Vaak krijg je er een welkomskorting of welkomsbonus bij, wat het besparen op je energierekening nog leuker maakt.