Foto: 1-Kunststof-gevelbekleding-rabat-hout

Zo monteer je in 6 stappen zelf kunststof gevelbekleding

Met nieuwe kunststof delen is de buitenkant van je huis straks weer om door een ringetje te halen

Sandra van Koningshoven

Kunststof versus hout

De buitenkant van heel huizen is voorzien van gevelbekleding. Dat is mooi, maar als de kunststof delen van hout zijn gemaakt vraagt dat om veel onderhoud.

Ben je toe aan nieuwe gevelbekleding? Dan kun je beter kiezen voor kunststof in plaats van hout. Dat gaat namelijk veel langer mee en is daarmee veel duurzamer. Enne, je hebt er geen omkijken naar. Nooit meer schilderen en slechts een of twee keer per jaar even schoonmaken met een sopje. Kind kan de was doen!

Goedkope montage kunststof gevelbekleding

Maar goed, kunststof is natuurlijk wel duurder dan hout. Als je kosten wilt besparen, kun je daarom overwegen om het zelf te monteren. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als je een beetje handig bent (of handige vrienden hebt) en dit stappenplan gebruikt, lukt het je vast.

Dan heb je de montagekosten alvast bespaard!

Belangrijk om te weten voor je begint

Als je kunststof gevelpanelen zelf gaat monteren, hou er dan rekening mee dat er voldoende ventilatie wordt gecreëerd. Als je de delen horizontaal monteert, moet het regelwerk verticaal aangebracht worden met minimaal 20 millimeter ruimte. Bij verticale montage moet je gebruik maken van dubbel regelwerk. Alleen als je alles op de juiste manier monteert, geniet je het langst van het resultaat.

Zo monteer je kunststof gevelbekleding in maar 6 stappen

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Zorg dus dat je goed beslagen ten ijs komt. Controleer altijd als eerst of je levering compleet en onbeschadigd is aangekomen. Is alles in orde? Dan kun je alvast beginnen met het voorwerk – de panelen op maat zagen. Dan kun je later lekker doorwerken. Gebruik hiervoor de gereedschappen die je ook gebruikt bij houtbewerking. En als je gaat zagen is een fijngetande cirkelzaag het best.

2. Regelwerk in orde maken

Voordat je met de montage kunt beginnen, moet je er eerst voor zorgen dat het regelwerk in orde is. Als ondergrond is het best om waterdichte damp-open folie te gebruiken. En daarop worden dan de latten van het geraamte gemonteerd.

Deze latten moeten minimaal 20 millimeter dik zijn, zodat ze goede ventilatie bewerkstelligen. Daarna worden de latten verticaal om de 300 millimeter hart op hart aangebracht. Plaats de eerste lat op maximaal 200 millimeter van de hoek, want daardoor wordt er een luchtspouw gemaakt die voor voldoende ventilatie zorgt.

Ga je verticaal monteren? Dan worden er horizontaal latten geplaatst over de verticale latten. Nadeel daarvan is wel dat de panelen een stukje verder naar voren komen. Hou hier rekening mee als je ook kozijnen gaat monteren.

3. Basisprofielen aanbrengen

Voordat je met de montage van de gevelpanelen kunt beginnen, moet je eerst de basisprofielen aanbrengen. Hou altijd rekening met werking, de profielen kunnen – dan wel minimaal – krimpen of wat uitzetten. Maar dit verschil vangen de afwerkprofielen later weer op. Je kunt eventueel ook een ventilatieprofiel plaatsen, want hiermee dicht je de ventilatieopening af en hou je ongedierte buiten.

Hierna bevestig je het startprofiel waterpas. Je monteert deze aan de onderkant van het regelwerk: hier monteer je straks het allereerste paneel in. En bij verticale montage komt het basisprofiel in zicht en worden de panelen er verticaal in gemonteerd. Dit profiel is van kunststof en moet met speciale bevestigingsschroeven voor kunststof gevelbekleding gemonteerd worden. Zaag ook de hoekprofielen en verbindingsprofielen – als die nodig zijn – op maat en bevestig ze op de juiste plaatsen.

4. De kunststof gevelpanelen monteren

Als al het basis- en regelwerk is gemonteerd, kun je beginnen met de montage van de gevelpanelen. Monteer je horizontaal? Dan kan het eerste paneel meteen op het startprofiel bevestigd worden, meteen tegen het regelwerk aan. Gebruik bij de montage van de panelen altijd de speciale bevestigingsschroeven. Nu ben je toe aan het volgende paneel. Schuif deze in de eerste en bevestig aan het regelwerk. Zo werk je helemaal van boven naar beneden.

Monteer je de panelen verticaal? Dan wordt het eerste paneel in het basisprofiel geplaatst en daarna bevestig je het aan het regelwerk. De volgende plaats je tegen de eerste en zo ga je door totdat je helemaal beneden bent aangekomen.

5. De afwerking

Als je alle panelen goed hebt gemonteerd, kun je beginnen met de afwerking van het geheel. Werk de hoeken en uiteinden van de panelen af met de afwerkprofielen. Dan zijn alle naden en kieren afgewerkt en ziet het er spic en span uit.

Is er een verlenging van panelen nodig? Plaats ook dan een montageprofiel ter hoogte van die verlenging. Dan kan je daarop het kunststof verbindingsprofiel plaatsen. Bevestigen doe je het best met een rubberen hamer.

6. Even poetsen en klaar is Kees

Als je helemaal klaar bent, kun je de kunststof panelen meteen schoonmaken. Je hebt hier alleen maar een sopje en een zachte spons voor nodig. Tip: gebruik nooit schurende middelen of schoonmaakmiddel waarin oplosmiddelen zitten. Die beschadigen je mooie panelen alleen maar. En wees ook voorzichtig met ladders en steigers.

Als je panelen over hebt, kun je die ook het best droog (binnen) en op een vlakke ondergrond bewaren. En altijd horizontaal liggend.

Wees lief voor het milieu

Heb je stukken over? Dan kunnen die heel goed gerecycled worden. Lever ze daarom in bij een verzamelpunt voor kunststof en gooi ze niet in de kliko.

Veel plezier van je mooie panelen!

Reacties