De wil om het huis te verduurzamen is er, maar soms is de stap naar een all-electric warmtepomp nog te groot. Een logische tussenstap: hybride warmtepomp.
Voor een all electric warmtepomp zijn er een aantal energiebesparende maatregelen nodig om het huis te verduurzamen. Zo zou het kunnen zijn dat het huis nog niet voldoende geïsoleerd is voor de overstap naar een vol-elektrisch huis. Met name bij bestaande bouw is dit vaker het geval. Hier heeft het de voorkeur om eerst, daar waar mogelijk, maatregelen te toe te passen om warmteverlies in het huis te beperken.
Een logische tussenstap is dan de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met een extra warmtebron; vaak een cv-ketel. Als de warmtevraag hoger is dan de warmtepomp kan leveren, springt de cv-ketel bij. Een optimale combinatie. Op die manier is het bij minder goed geïsoleerde huizen ook in de koudere periodes van het jaar aangenaam warm en is er voldoende warm water.
Het grote voordeel van een hybride warmtepomp is dat er geen breekwerken nodig zijn en er ook geen complex leidingsysteem gelegd hoeft te worden. Daarnaast is een hybride warmtepomp een stuk goedkoper dan een geothermische (grondgebonden) warmtepomp.
Voor een hybride warmtepomp moet een huis wel al matig geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan dubbel glas, spouwmuurisolatie en basis vloer- en dakisolatie. Hoe meer, hoe beter natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel minder vaak hoeft bij te springen om het huis voldoende warm te houden. Hoe vaker er enkel gebruik gemaakt hoeft te worden van de warmtepomp, hoe lager de verwarmingskosten uitvallen.
De thermostaat is als het ware het brein van het hybride systeem en bepaalt welke energiebron wordt ingeschakeld: elektriciteit voor de warmtepomp of gas voor de cv-ketel. Door de hybride warmtepomp aan te sluiten op een slimme thermostaat, is het eenvoudig om (op afstand) de juiste temperatuur in huis te regelen. De slimme thermostaat past de temperatuur automatisch aan op de buitentemperatuur. Hiervoor haalt de thermostaat informatie van het internet of buitenvoeler en reageert direct op actuele veranderingen in het weerbericht. Bovendien leert de thermostaat snel opwarmgedrag van de woning ‘kennen’ zodat de ruimte op de juiste tijd op temperatuur is. Interessant om je eens in te verdiepen!
Kortom: een hybride warmtepomp is een goede manier om een stap verder te raken in de weg richting een klimaatneutraal woonhuis. Terwijl je deze oplossing doorvoert, is het belangrijk om te blijven kijken naar manieren om je huis te verduurzamen, zodat er in de toekomst wellicht helemaal afscheid kan worden genomen van de cv-ketel en all-electric de oplossing is. Bepaal welke warmtepomp het beste bij je situatie past met behulp van de Vaillant Warmtepomp Selector.