Met een laminaatvloer kun je alle kanten op, er zijn verschillende dessins mogelijk
Bij laminaatvloeren wordt gebruikgemaakt van verfijnde technieken en verrassende uitstralingen. Liefhebbers zijn het erover eens: laminaat heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, is slijtvast - en dus duurzaam -, kleurvast, makkelijk te onderhouden én goed zelf te leggen. Bestand tegen de meeste vlekken en hygiënisch, want dankzij de gesealde toplaag, kunnen vuil en bacteriën er niet indringen. Behalve de praktisch kant van het product is het aanbod aan verschillende dessinmogelijkheden enorm. Verrassend leuk!
Laminaat bestaat doorgaans uit een kern van MDF of HDF, een harde beschermende toplaag van kunststof (melamine) en een dessinlaag. Om te voorkomen dat de vloerdelen kromtrekken, is aan de onderzijde een stabiliteitslaag aangebracht. De verschillende lagen worden onder hoge druk samengeperst.
Laminaat is verkrijgbaar in tientallen, veelal natuurlijke dessins. Onder de toplaag wordt een print aangebracht. Dat kan van alles zijn. Veruit de meeste laminaten hebben een hout'look', maar steeds vaker zien we tegellaminaat en kleurige, opvallende motieven en patronen. Dankzij verbeterde digitale foto- en printtechnieken worden de dessins steeds mooier en geloofwaardiger. Vaak is laminaat niet meer van echt te onderscheiden. De meeste laminaten hebben een glad oppervlak, maar voor wie een nóg natuurlijkere uitstraling wil, zijn er nu ook laminaten met een gestructureerd oppervlak. Deze profiellaminaten worden ook wel 'authentic' of 'living surface' genoemd. Jaarringen, noesten en nerven; zie ze en voel ze. Een driedimensionaal effect geeft de vloer een extra ruimtelijke indruk.
Speciaal voor de badkamer is er laminaat zonder houtproducten erin, dus van 100% kunststof. De toplaag van een laminaatvloer is weliswaar waterbestendig, maar de kern cq. onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water. Let dus goed op of het laminaat geschikt is voor deze natte ruimte.
Om geluidsoverlast en vocht tegen te gaan moet de laminaatvloer op een goede ondervloer liggen. In appartementsgebouwen is het vaak zelfs verplicht om een ondervloer te leggen die contactgeluiden zoveel mogelijk voorkomt. Over het algemeen is een door TNO geteste ondervloer met een minimale geluidsreductie van 10dB vereist. Sommige ondervloeren halen echter met gemak het dubbele.
Zorg voor een vlakke en stofvrije ondergrond en voorkom dat de onderzijde van het laminaat vochtig kan worden. Zeker op de begane grond is het daarom raadzaam eerst een isolerende laag aan te brengen. Afhankelijk van de ondervloer kun je kiezen voor een afstrijklaag (op beton) of polyethyleenfolie (op hout). Verwijder vóór het leggen plinten en drempels en controleer of de deuren nadien nog kunnen worden geopend.
Wanneer je een decoupeerzaag gebruikt om laminaat op lengte te zagen, kun je de stroken het beste ondersteboven leggen om te voorkomen dat de toplaag splintert. Afgezaagde einden kun je bij een muur laten eindigen en wegwerken onder een afdeklat. Tussen laminaatvloer en muren, deurposten en cv-pijpen moet tenminste 1 tot 1,5 cm ruimte vrij worden gelaten (de zwelnaad). De vloer kan namelijk uitzetten door het belopen, het gewicht van meubels of vocht.
In kwaliteit én prijs bestaat een groot verschil tussen direct laminaat (DL) en hogedruklaminaat (HPL). Bepaal voor jezelf waarop je je wilt oriënteren. Het verschil zit in het productieproces en de samenstelling van de lagen. HPL bestaat uit meer lagen en een sterkere toplaag dan DL. Het voordeel hiervan is dat het laminaat minder doorslijt, niet verkleurt en meer vlekbestendig is. Ondanks de harde toplaag, blijft laminaat altijd in meer of mindere mate gevoelig voor krassen. Het is dan ook raadzaam jouw laminaatvloer te beschermen tegen zand en ander schurend vuil, door bijvoorbeeld een vuilvangmat voor de buitendeur neer te leggen. Tot slot nog een tip. Zwaar beschadigde planken kunnen door vloerexperts vervangen worden zónder dat er een verschil in kleur zichtbaar is.
Hoe lang gaat een laminaatvloer mee? Aan welke eisen moet uw laminaatvloer voldoen? Een en ander is natuurlijk afhankelijk van waar het laminaat komt te liggen. De Europese kwaliteitsstandaard EN 13329 geeft uitkomst. Kijk hiervoor op de verpakking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen laminaat voor huishoudelijk en commercieel gebruik. Daarbij worden drie categorieën onderscheiden: laminaat dat geschikt is voor licht, gemiddeld dan wel intensief gebruik. De toegekende classificatie is afhankelijk van criteria zoals de slijt- en slagvastheid, kras- en vlekbestendigheid, lichtechtheid en het effect van stoelpoten en naaldhakken.
- AC1 Klasse 21 licht gebruik (bijvoorbeeld de slaapkamer)
- AC2 Klasse 22 normaal gebruik (bijvoorbeeld woonkamer)
- AC3 Klasse 23 intensief gebruik (licht commercieel gebruik)
- AC3 Klasse 31 intensief gebruik (licht commercieel gebruik)
- AC4 Klasse 32 zwaar gebruik (normaal commercieel gebruik)
- AC5 Klasse 33 zeer zwaar gebruik (intensief commercieel gebruik)
Op zoek naar laminaatvloeren? Kijk eens bij Pvcvloeren.nl