Wilt u uw houten vloer vervangen door een betonvloer met vloerverwarming? Dat kan! Al ruim tien jaar hebben wij ervaring in het storten van betonvloeren.
Ten opzichte van een houten vloer heeft een betonvloer veel voordelen. Het doorbuigen van uw houten vloer is verleden tijd wanneer u uw houten vloer vervangt door een betonvloer. Daarnaast heeft u met een betonvloer met vloerverwarming geen last van vochtproblemen, kraken en houtrot. Veel redenen dus om uw houten vloer te vervangen door een betonvloer met vloerverwarming.
U moet uw houten vloer altijd verwijderen als u ervoor kiest om deze te vervangen door een betonvloer. Dit komt doordat beton en hout allebei natuurproducten zijn. Een houten vloer blijft altijd werken. Beton daarentegen is erg hard en geeft daarom niet mee. Hierdoor kunnen extreme scheuren ontstaan. Kans op scheuren in uw betonvloer is er altijd, maar met de juiste ondervloer maken we de kans zo klein mogelijk.
Nadat u de houten vloer heeft verwijderd, of heeft laten verwijderen, beginnen we met het plaatsen van de betonvloer. Eerst bepalen we de dikte van de betonvloer. De dikte van de toekomstige betonvloer met vloerverwarming hangt af van de ruimte die er beschikbaar is. De ene houten vloer is anders opgebouwd dan de andere houten vloer. Dat betekent dat de dikte van uw betonvloer met vloerverwarming afhankelijk is van de beschikbare ruimte.
Hieronder vindt u drie verschillende mogelijkheden om een betonvloer met vloerverwarming op te bouwen. Hier leest u welke dikte van de vloer het best bij uw situatie past:
Ligt er al isolatie met daarop een constructievloer én reflectiefolie met vloerverwarming? Dan is de dikte van uw toekomstige betonvloer minimaal 7 centimeter. Wij rekenen deze 7 centimeter vanaf de reflectiefolie en de vloerverwarmingsslangen verwerken we al in deze dikte. Op de vloerverwarmingsbuizen komt dan nog zo’n 5 centimeter beton.
Heeft u geen 7 centimeter tot uw beschikking of ligt er al een zandcement dekvloer? Overweeg dan eens een betonlook vloer. Betonlook vloeren zijn vloeren met de looks van beton maar met een dikte van maar een paar millimeter.
Hierboven vertelden we over een vloeropbouw met isolatie en vervolgens een constructievloer. Deze twee kunnen ook precies andersom. Hierbij heeft u dus eerst de constructievloer met daarop de isolatieplaten. Bij deze opbouw gebruiken we een dikte van minimaal 9 centimeter.
We houden rekening met deze ruimte omdat u anders de kans heeft dat uw vloer hol gaat klinken. In onderstaand overzicht vindt u de exacte vloeropbouw van een betonvloer met vloerverwarming van 9 centimeter.
Bij een grote renovatie kan het voorkomen dat de hele vloeropbouw nog gemaakt moet worden. Dat betekent dat er nog geen vloer aanwezig is en er alleen maar zand ligt. Wanneer dit het geval is kunt u kiezen om zowel de constructievoer als de woonbeton vloer in één vloer te verwerken. Voor deze optie houden we een minimale dikte van 12 centimeter aan.
Deze ruimte is nodig voor de betonvloer omdat er nog geen stabiele laag aanwezig is. We gebruiken bij deze vloeropbouw ook een dubbel wapeningsnet om de vloer constructief sterk genoeg te maken.
Wilt u meer weten over de exacte opbouw van de betonvloeren met vloerverwarming van verschillende diktes? Lees dan ons artikel over de dikte van betonvloeren.
Wij begrijpen dat u uw houten vloer wilt vervangen door een betonvloer met vloerverwarming. Hout is van nature geen koud product, maar een houten vloer zonder vloerverwarming kan koud aanvoelen. En een houten vloer geeft geen goede geleiding van de warmteafgifte van de vloerverwarming. Een betonvloer is in principe in ieder interieur toepasbaar en past in veel woonstijlen. Door uw houten vloer te vervangen door een betonvloer met vloerverwarming heeft u nooit meer koude voeten. In het proces storten we het beton over de vloerverwarming. Zo zit de vloerverwarming daadwerkelijk in het beton. Hierdoor werkt uw vloerverwarming optimaal.
Nadat de vloer gestort is vlinderen we de vloer. Dit doen we om een sterk verdichte toplaag te creëren. Doen we dit niet dan blijft de vloer poreus en kan deze af gaan geven. Het vlinderen van de vloer gebeurt met vlindermachines die we met de hand bedienen. Met deze machine wrijven we alle grove delen naar beneden en alle fijne deeltjes komen naar boven. Hierdoor ontstaat de verdichte toplaag.
Overweegt u om uw houten vloer te vervangen door een betonvloer met vloerverwarming? Kom gerust eens langs in onze showroom. Samen met u kijken we hoe we het beste uw houten vloer kunnen vervangen door een betonvloer met vloerverwarming.