De kinderkamer is voor veel ouders een doorn in het oog; een ontploffing van speelgoed! Hoe ruim je dit op?
Kinderen leren meer van wat ze zien dan van wat ze horen; dus als je huis rommelig is, dan zal de kinderkamer ook niet echt netjes zijn. Probeer het goede voorbeeld te geven! Enkele tips...
Door middel van het instellen van zones help je je kind om te begrijpen dat er voor alles een juiste plek is. Ook maakt het voor het kind gemakkelijker om spullen in de juiste zone op te bergen en om verantwoordelijk om te gaan met hun eigen plekkie.
Richt zones in voor de favoriete bezigheden van je kind (lezen, kunstprojecten etcetera). Wees daarna creatief in het aanduiden van die zone met behulp van een label, en laat je kind meehelpen! En zorg ervoor dat planken, dozen en kratten wel goed toegankelijk zijn voor je kind.
In heel veel huizen is er een explosie van speelgoed, speelgoedbeesten, electronica, noem het maar op. Bepaal een limiet aan het aantal speelgoedartikelen dat jouw kind mag hebben. Geef ze twee of drie kisten voor hun speelgoed. Zijn de kisten vol, dan mogen er geen nieuwe speelgoedartikelen bij komen, tot er een artikel van dezelfde grootte is verwijderd en gedoneerd aan een goed doel. Zo leer je kind dat het goed is om te geven en wat er belangrijk is voor hem of haar.
Grenzen stellen helpt je om troep tegen te gaan, ook het opstellen van vaste afspraken op vaste tijden. Prik elke dag of na elke activiteit een bepaalde tijd waarin kinderen hun spullen opbergen en maak het leuk om te doen! Zo leren je spruiten iets over persoonlijke verantwoordelijkheid, de beginselen van georganiseerd opruimen en hoe ze kunnen helpen met simpele huishoudtaken.
Hoe bepaal je wat je bewaart en wat je wegdoet? Maak er een ceremonie van voor je kind. Ga bijvoorbeeld eens bij het begin van elke vakantie samen met je kind de stapel met tekeningen, schilderijen en knutselprojecten na en vraag aan je kind welke zij het mooiste vinden. Kies er een uit die je in een lijstje doet en ophangt aan de muur en bewaar er drie of vier voor later. En zorg ervoor dat die kunstwerkjes goed bewaard worden; heel erg leuk voor als ze later groot zijn!
Elke ouder met puberende kinderen herkent het; een ontplofte kamer. Hoe kan dat? Kinderen in de puberjaren gaan zich fundamentele vragen stellen over zichzelf. De zoektocht naar hun eigen identiteit begint en vaak zijn ze op zoek naar een ‘eigen plek’. De kamer wordt dan het territorium en de eigen wereld, waar uw kind zich kan wijden aan zijn of haar eigen activiteiten. ‘Kom niet op mijn terrein!’ is dan hun boodschap. Hoe gaat u daarmee om? Sommige ouders gaan gewoon niet meer de kamer van hun kind binnen. Anderen leggen een bepaalde gedragscode op met enkele algemene principes. Leg deze regels wel samen met uw kind vast. Houd ook in uw achterhoofd dat het geen zin heeft u kwaad te maken. Ruim ook niet op in de plaats van uw kind of als uw kind niet thuis is. Zelfs als u dat doet met de beste bedoelingen, zal uw kind het aanvoelen als een inbreuk op zijn of haar privé-leven.