Foto: kalk-verwijderen

7 effectieve tips om kalk te verwijderen

Kalk in je leidingwater kan heel wat nadelige gevolgen met zich meebrengen zoals kalkaanslag op je douche, kranen, glazen uit de vaatwasser…

Elina 04 Juli 2023

Die kalkaanslag is niet altijd gemakkelijk weg te krijgen. Daarom geven we je in dit artikel 7 effectieve tips om kalk te verwijderen.

Tips om kalk te verwijderen

Hoe je kalk efficiënt kan aanpakken, verschilt per oppervlak. We geven een aantal tips om kalk te verwijderen op enkele veel voorkomende plekken:

  1. Kalk verwijderen in je douche: om kalk te verwijderen van je douchewanden kan je een mengsel van azijn en warm water op de wanden spuiten. Laat dit even intrekken en ga er vervolgens over met een doek. Om je douchekop te ontkalken kan je deze best loskoppelen en onderdompelen in een emmer met water en azijn of ontkalker.

  2. Kalk verwijderen op je kranen: als je te maken hebt met kalk op je kraan, kan je een zachte doek in antikalkmiddel of verdunde azijn drenken. Wikkel de doek rond de kraan en laat het een paar uur inwerken. Nadien wrijf je de kraan schoon en spoel je deze goed af met water.

  3. Kalk verwijderen op je tegels: om kalk op je tegels te verwijderen, breng je een antikalkspray, azijn of wasverzachter aan. Ook hier laat je het product best een tijdje inwerken. Nadien kan je de tegels schoonmaken en afspoelen met water. Heb je natuurstenen? Kies dan voor een antikalkmiddel zonder zuren om te vermijden dat je het oppervlak beschadigt.

  4. Kalk verwijderen in je (vaat)wasmachine: als je glazen uit je vaatwasser komen met een doffe glans, heb je te maken met kalk in je vaatwasmachine. Kalkresten op je kleding wijzen op kalk in je wasmachine. Om deze aan te pakken, kan je best wat waterverzachter of ontkalkmiddel toevoegen als je je toestel de volgende keer gebruikt.

  5. Kalk verwijderen uit je koffiezetapparaat of waterkoker: ook je koffiezetapparaat of waterkoker kan kalkaanslag vertonen wanneer je hard water hebt. Je kan deze toestellen eenvoudig ontkalken door azijn of citroensap toe te voegen aan het water.

  6. Kalk verwijderen in je wc: om kalk in je wc-pot te verwijderen, giet je er wat schoonmaakazijn in. Laat dit minstens een paar uur intrekken en maak nadien de wc-pot schoon met een wc-borstel. Er bestaan ook antikalkmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in een wc.

  7. Kalk verwijderen in je strijkijzer: kalk in je strijkijzer kan je verwijderen door het waterreservoir te vullen met water en azijn. Laat het strijkijzer dan warm worden en enkele minuten stomen. Nadien zet je je strijkijzer af, druk je nog een aantal keer op de stoomknop om alle azijn uit je toestel te verwijderen en spoel je het met water.

Voorkom kalkaanslag met een waterontharder

De mate waarin je te maken krijgt met kalkaanslag, hangt af van de hardheid van het water in jouw regio. Hoe dan ook is voorkomen beter dan genezen. Als je enkel de zichtbare kalk verwijdert, pak je het onderliggende probleem eigenlijk niet aan. Om kalk definitief te verwijderen en te voorkomen dat de kalkaanslag terugkeert, moet je de kalk uit het water halen. Dat kan je doen met een waterontharder (ook waterontkalker genoemd).

Een waterontharder zet hard water om in zacht water. De meest efficiënte waterontharders doen dat op basis van ionenuitwisseling, waarbij de calcium- en magnesiumionen in het water verwisseld worden met natriumionen.

Voordelen waterontharder

Een waterontharder biedt enkele interessante voordelen:

  1. Geen kalkaanslag meer: met een waterontharder haal je de kalk definitief uit het water, waardoor er zich geen kalkaanslag meer kan vormen.

  2. Minder stookkosten: kalk zorgt ervoor dat je leidingen langzaamaan dichtslibben waardoor er minder water kan doorstromen en je harder moet stoken. Dat kan je vermijden met een waterontharder.

  3. Minder verbruik van zeepproducten: zeep en detergenten werken efficiënter bij zacht water. Daardoor heb je er minder van nodig en kan je je verbruik met wel 50% verlagen.

  4. Beter voor huid en haar: ontkalkt water is ook beter voor je huid en haar. Het zorgt er namelijk voor dat haar er minder dof uitziet en meer glanst. Je huid voelt bovendien ook zachter aan.

  5. Goed voor het milieu: met een waterontharder verbruik je minder zeepproducten, verlaag je je energieverbruik en gaan je huishoudapparaten langer mee. Het resultaat is minder vervuiling van het grondwater, minder afval en een lagere CO2-uitstoot.

Waarop letten bij een waterontharder kopen?

Wil je een waterontkalker kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je best op let:

  • Soort waterontharder: er zijn verschillende soorten waterontharders waaruit je kan kiezen. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen waterontharders met of zonder zout. Het is aangewezen om voor een waterontharder met zout te kiezen omdat enkel deze toestellen de kalk effectief uit het water halen.
  • Capaciteit: kies altijd voor een waterontharder met de juiste capaciteit. Die capaciteit bepaalt hoeveel water een toestel kan ontharden. Daarom moet je deze altijd afstemmen op je waterverbruik en de hardheid van je water.
  • Beschikbare ruimte: een waterontharder is niet erg groot, maar moet wel vlot bereikbaar zijn. Bovendien moet deze in de buurt staan van de plek waar het leidingwater je woning binnenkomt. Zorg dus dat je de nodige ruimte hiervoor ter beschikking hebt.
  • Onderhoud: hou er ook rekening mee dat je waterontharder minstens 1 keer om het jaar of om de 2 jaar onderhouden moet worden. Dat is nodig voor een goede werking en lange levensduur.

Een waterontharder vraagt een investering, maar je kan die snel terugverdienen door de vele voordelen die zo’n toestel biedt. Bovendien maak je enkel met een waterontharder definitief komaf met kalkaanslag in je woning.

Reacties
Anderen bekeken ook