Foto: drinkwater

Alles wat je moet weten over het drinkwater in Nederland

Hoe verschillend kan drinkwater zijn?

The vliegop

We mogen in Nederland gezegend zijn met de uitstekende kwaliteit van het drinkwater. Het is namelijk niet heel gebruikelijk dat je in Europa – maar ook in de rest van de wereld – water kunt drinken rechtstreeks uit de kraan. In bijvoorbeeld landen als Spanje, Frankrijk en Italië zal het een aanwezige chloorsmaak hebben. Dat komt doordat de leidingen daar niet zo optimaal zijn als in Nederland. Hierdoor gebruiken ze chloor om de bacteriën te doden. Het is ook de goedkoopste en meest gemakkelijke optie. Wel zal de kwaliteit in de grote steden beter zijn dan op het platteland. Over het algemeen wordt aangeraden om het kraanwater alleen te gebruiken voor het spoelen van je mond. Mocht er geen andere mogelijkheid, dan kun je het drinken. Wel zul je daar zeer waarschijnlijk buikpijn van krijgen.

In Nederland wordt het water dat uit de kraan komt gezuiverd door middel van actieve membraan- en koolfilters. Daarna wordt er ozon en UV-licht gebruikt. Hierdoor heeft het water uit de kraan in Nederland geen nasmaak. Daarom vinden wij kraanwater met een lichte chloorsmaak, zoals in Spanje, dus ook al gauw vies. Maar in onder andere België en de Verenigde Staten vinden ze het water pas écht van kwaliteit op het moment dat je een klein beetje chloor proeft. Hierdoor weten ze namelijk zeker dat het goed gezuiverd is.

Er was zelfs in 2020 een European Water Awards. Nederland behaalde hier de zilveren medaille en moest de overwinning over laten aan Oostenrijk. De jury gaf als omschrijving voor het winnende drinkwater ‘fris, sterk en zuiver’. Op de laatste plaats eindigde Portugal. Dat land krijg ‘Uitgesproken vieze chloorsmaak. Een soort zwembadwater dat er al even lag.’ Als omschrijving.

Drinkwater in Nederland

Het drinkwater is, zoals eerder gezegd, in Nederland van zeer hoge kwaliteit. Maar desondanks zit er wel verschil tussen bijvoorbeeld het water uit Gelderland en Limburg. Zo is het kraanwater uit Gelderland qua waterhardheid juist heel zacht. Om precies te zijn 2,20 dH. Dat betekend dat het water weinig calcium en magnesium bevat. Hierdoor zal er minder kalkafzetting zijn. En dat zul je direct merken tijdens het douchen. Je huid en haren zullen zachter zijn dan in bijvoorbeeld Limburg. Op het moment dat je wél hard water hebt, wordt het gebruiken van een kalkfilter aangeraden. Dat zorgt er voor dat je minder snel een verstopping krijgt in bijvoorbeeld je douche. In Limburg is het water het meest hard, hier ligt dan ook op een dH van 7,34. Daarom wordt het extra gebruiken van Berkey waterfilters ook aangeraden

Is flessenwater beter?

Nee, flessenwater is niet gezonder en dus ook niet beter dan kraanwater. Desondanks hebben veel mensen die gedachten wel - vooral bij het drinken van Spa. Veel mensen drinken flessenwater omdat ze het simpelweg lekkerder vinden. Water kan namelijk weldegelijk een verschillende smaak hebben. Dat heeft alleen niks te maken met de kwaliteit of gezondheid ervan. Ook speelt gebruiksgemak een grote rol in het kopen van flessenwater.

Wel kan het gebruik van flessenwater voor baby’s, gezonder zijn. Op het moment dat je loden leidingen hebt is de kans op bacteriën groter. Drinkwatermaatschappijen zijn namelijk niet verantwoordelijk voor de leidingen.

Ook is er een periode geweest van bekommernis over dat er plastic deeltjes zouden zitten in flessenwater, wat kankerverwekkend zou zijn. Dat is volgens onderzoek in een dusdanig minieme hoeveelheid dat het absoluut niet schadelijk is.

Reacties