Foto: riho-savona-ligbad

Laat de dag van je afglijden met een heerlijk bad

Het nemen van een lekker bad heeft voor iedereen een andere reden. Toch staan ontspannen en genieten bij velen met stip op één.

Guido van Loon

Het nemen van een lekker bad heeft voor iedereen een andere reden. Toch staan ontspannen en genieten bij velen met stip op één. Helemaal tot rust komen in heerlijk warm water en even wegdrijven, ontspannen na het sporten of opwarmen nadat je kleddernat van de regen thuis bent gekomen. Vul het water rijkelijk met heerlijke geurende badolie of romige cremes en je komt als een ander mens uit het water. De badkamer is steeds meer een plek om te ontspannen en daarbij is een belangrijke rol voor het bad weggelegd. Het is niet langer bedoeld voor de wekelijkse poetsbeurt, maar stelt je in staat te ontspannen en de dag van je af te laten glijden om zo, eventueel met behulp van geurende badolie, helemaal tot rust te komen. Wat de grootte van je badkamer ook is, dankzij het diverse aanbod aan baden is er altijd een passend model voor je te vinden. Wat voor model je ook kiest, een bad is bijna altijd de eyecatcher van de badkamer. Het is dan ook van belang dat niet enkel het bad voldoet aan je behoefte, het moet tevens bij de rest van de badkamer passen.

Soorten baden

Het aanbod van baden is dus groot. Uiteraard zijn er de 'standaard' baden met rechte lijnen, maar een comfortabel bad met bijvoorbeeld een ovale vormgeving kan ook erg mooi staan. Of wat te denken van een bad met een hoge rugleuning zodat je altijd comfortabel kunt zitten. Het bad van tegenwoordig hoeft ook niet meer ingebouwd te zijn. Losstaand kun je er ook een heleboel mee doen. Wat dacht je van een bad op pootjes? Kies je er toch voor om een bad in te bouwen? Dan hoef je deze niet standaard langs de muur te plaatsen. In het midden levert het ook een mooie compositie op. Door de randen te betegelen met dezelfde tegels als de rest van de badkamer vormt het een geheel.

Hou er in de keuze van het bad rekening mee dat voor een inbouwbad minder plaats nodig is. Voor het vervaardigen ervan worden doorgaans goedkopere materialen gebruikt. Het gedeelte waarin je zit wordt toch aan het oog onttrokken. Omdat een vrijstaand bad meer in het oog springt, worden er vanzelfsprekend wat mooiere en duurdere materialen voor gebruikt.

Zoals eerder gezegd zijn baden in diverse maten en modellen te verkrijgen. Strak en robuust. Rond en elegant. Rechthoekig, kwartrond, zes- of achthoekig. Zitbaden, hoekbaden, losstaande baden, duo-baden en baden waar het hele gezin tegelijk in kan. De keuze voor het juiste bad is uiteraard afhankelijk van je smaak, maar ook van de frequentie waarmee je het bad gaat gebruiken en het doel. De beschikbare ruimte in de badkamer is uiteraard ook van belang.

Heb je een kleine badkamer? Dan kun je kiezen voor een combibad, waarbij douchen en baden worden gecombineerd. Vandaar dat de wanden van deze baden wat steiler zijn en het voeteneinde van de kuip iets breder. Is je badkamer voorzien van lastige of afwijkende hoeken? Dan kun je kiezen voor een meerhoekig bad. Deze zijn namelijk gemakkelijk in lastige 'posities' te plaatsen; tegen de muur of diagonaal tussen twee hoeken. Opvallend zijn de baden met geïntegreerde overloop en dompelbaden, verzonken in de vloer. Deze luxueus manier van baden verkleint de instap aanzienlijk en maakt het in- en uitstappen een stuk veiliger. Handig bij dit soort baden is het overloopsysteem waarbij water dat over de rand loopt wordt opgevangen en opnieuw in het badcircuit terecht komt. Door verschillende keien en hout in de overloopgordel, de rand waar het overtollige water in loopt, te plaatsen, maak je het geheel decoratief en wordt het een echte eyecatcher. Tot slot bestaan er ook nog de duo-baden, deze zorgen voor badplezier voor twee (of meer) personen.

Daarnaast hebben steeds meer mensen een whirlpool in huis. Een whirlpool heeft een luxe uitstraling, biedt heerlijke ontspanning en is er in vele soorten en maten. Bekijk hier een whirlpool bad overzicht.

Ergonomisch verantwoord

Verschillen zitten er niet alleen in de vorm van het bad, ook wat betreft de diepte kun je variëren. Wil je geen last hebben van koude schouders of voeten? Dan raden wij je aan om een bad van maar liefst zestig centimeter diep te kiezen. Hierin zit je zeker tot aan je hals onder water, lekker warm dus. Het meest ontspannen ligt in een bad met een licht hellend zitgedeelte. Je ligt dan iets schuin en hoeft je niet af te zetten tegen de overzijde om niet onderuit te zakken. Op deze manier lig je dus heerlijk ontspannen. Een plateau vergemakkelijkt het in- en uitstappen in het bad en is tevens bijzonder handig als voetensteun. Zoals eerder aangegeven kun je er ook voor kiezen om het bad iets in de vloer te laten verzinken. Op deze manier vergemakkelijk je tevens de in- en uitstap. Bij vrijstaande baden, zeker met een hoge rand, wordt ditzelfde probleem verholpen door een handig trappetje aan de buitenkant te plaatsen. Uit de bovenstaande beschrijvingen blijkt dat ergonomie een belangrijk punt is voor de ontwerpers. De huidige baden worden steeds meer op lichaamsvormen toegesneden. Geïntegreerde arm-, rug- en beensteunen zijn al bijna standaard, daarnaast is er ook een apart steuntje voor je hoofd verkrijgbaar. 

Baden in luxe

De grootte van het bad kun je zelf bepalen. Een standaardbad is tussen de honderdvijftig en honderdtachtig centimeter lang en tussen de zeventig en tachtig centimeter breed. Uiteraard zijn de lengte en breedte die je kiest afhankelijk van je eigen postuur. Wil je languit in bad liggen? Dan zul je voor een langer model moeten kiezen. Ben je zelf echter wat kleiner, dan kun je makkelijk 'verdrinken' in een te groot bad. Wil je jezelf helemaal onderdompelen? Dan heb je een langer bad nodig wat automatisch inhoud dat er meer water nodig is, dus een grotere voorraadboiler. Omdat al dit water ook verwarmd moet worden kan dit voor een hogere energierekening zorgen.

Kunststof vs natuursteen

Veruit de meeste baden zijn gemaakt van kunststof, doorgaans acryl. Vergeleken met de vroegere baden van geëmailleerd plaatstaal is kunststof minder glad en daarmee is de kans op valpartijen minder groot. Het heeft een betere isolatiewaarde en geeft een minder koud gevoel. Daarbij zijn er geen kleurverschillen bij beschadigingen. Het onderhoud van dit kunststof is zeer eenvoudig waarbij water en een sopje voldoende zijn. Gebruik echter nooit harde sponzen of agressieve schoonmaakmiddelen omdat deze krassen kunnen veroorzaken, welke wel te zien zijn.

Voorheen werden badkuipen vervaardigd van geëmailleerd plaatstaal. Dit wordt nog steeds gebruikt, maar ziet u het steeds minder voorbijkomen. Nadelige eigenschappen zijn de slechte isolatie en het snelle warmteverlies. Daarnaast zijn beschadigingen in een geëmailleerde badkuip goed te zien. Zo kan de lak er snel afspringen. Met emailleverf zijn plekjes snel weg te werken, maar het verschil blijft altijd zichtbaar. Voordeel van deze baden is dat ze kras- en schuurvrij zijn, dit in tegenstelling tot acryl baden.

Exclusief zijn baden van natuursteen. Hierbij kun je denken aan een mooi vormgegeven bad gemaakt uit een stuk marmer, blauwe hardsteen of graniet. Deze baden geven je badkamer een rijke en luxueuze uitstraling, ze zijn alleen ontzettend duur. Toch kun je hetzelfde effect bereiken wanneer je kiest voor een bad van composietsteen of het kunststof Corian. 

Composietsteen is samengesteld uit diverse soorten materialen als graniet, marmer, glas of kwarts. Deze worden vermalen met kunststof. Zo ontstaat er een zeer sterk materiaal met een lange levensduur, het  heeft alleen een minder natuurlijke uitstraling. Composietsteen is verkrijgbaar in verschillende motieven en kleuren en in matte of glanzende uitvoeringen. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk, kras- en vochtbestendig. Deze steensoort kan worden gecombineerd met diverse materialen zoals RVS. 

Corian is een kunststof welke bestaat uit natuurlijke mineralen, zuiver acrylpolymeer en pigmenten. De kunststof is eenvoudig met andere materialen te combineren en verkrijgbaar in bijna elke variant die je wenst. Effen tinten, spikkeltjes of korrels, alles is mogelijk. Doordat het onder hoge temperaturen gevouwen kan worden, is het mogelijk om ronde vormen te creëren. De kunststof is veelzijdig, gebruiksvriendelijk en sterk. Gemakkelijk te onderhouden en krassen zijn eenvoudig weg te werken, daarnaast is het bestand tegen zonlicht.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een bad gemaakt van hout, een romantisch alternatief voor metaal of kunststof. Dit soort baden zijn populair in Scandinavische landen en worden daar al eeuwen lang gebruikt. Ze geven de badkamer een aparte sfeer en een warm gevoel. Houten baden isoleren goed, maar moeten wel worden behandeld voordat ze waterdicht zijn. Houten baden zijn veelal gemaakt van Eiken of Robinia (Acacia) met RVS banden. 

Warmtebehoud

Voor een bad is gemiddeld 120 liter water nodig. Bij een douchebeurt van acht minuten, met normale douchekop wordt ongeveer 85 liter verbruikt. Fabrikanten van ligbaden doen er dan ook alles aan om warmteverlies (lees: energieverlies) te minimaliseren. De maatregelen variëren van geïsoleerde badmantels tot baden met geïntegreerde radiatoren. 

Waterballet

Voor kinderen is er niets leuker dan lekker spetteren en zo een waar waterballet te creëren. Voor jou is dat minder plezierig. Het opruimen er van duurt vaak langer dan het creëren. Een badwand is dus helemaal geen overbodige luxe. Badwanden zijn in verschillende variaties te verkrijgen. Zo bestaan er twee- en driedelige badwanden, maar zijn er ook enkelwandige te verkrijgen. Badwanden zijn flexibel of vast. Kies je voor een flexibele wand, dan verhoogt dit het in- en uitstapgemak aanzienlijk en heb je de keuze uit een draai- of schuifbare wand. Ook zijn er ronde badwanden, deze hebben als voordeel dat je meer ruimte hebt wanneer je tevens douchet in het bad. Een badwand heeft doorgaans helder of gematteerd glas.

Versterk je badbeleving

Ontspannen in een warm bad is al heerlijk, maar je kunt het nog aantrekkelijker voor jezelf maken om in bad te gaan. Zo geniet je extra met comfortabele armsteunen of een perfect geplaatste verhoging voor je benen. Zelfklevende hoofdsteunen en nekkussens dragen ook aanzienlijk bij in je badgenot. De uitgebreide keuze in diverse badoliën, geurende sopjes en romige crèmes zorgen voor de geestelijke ontspanning. Eventueel met je lievelingsmuziek op de achtergrond dankzij het radiosysteem. Gedimde lichten, kaarsjes of speciale wellneslampen die je aan het bad of in het water hangt doen ook wonderen.   

Heb je een vaste televisieavond? Dan hoef je deze natuurlijk niet meer te missen met een (flatscreen) tv naast de kuip. Is dit je allemaal iets te druk? Je kunt er altijd een leuk tijdschrift of goed boek bij pakken. Dankzij de speciale roosters die je overdwars over het bad plaatst worden de pagina's niet nat én hebt je eventueel plek voor een lekker hapje en drankje. Ben je na een tijdje toch een beetje rozig geworden? Hang dan een leuke mini basket aan het voeteneind en oefen je richtingsgevoel door de ballen door het netje te gooien. Dit is nog lastiger dan je denkt. 

Uitkiezen van een bad

Wanneer je besluit om een bad te plaatsen, dien je er een uit te kiezen die zich helemaal naar je lichaam voegt. Dus wanneer je een toonzaal bezoekt; uit die schoenen en probeer alle baden uit. Alleen wanneer je in het bad gaat zitten kun je beoordelen of deze werkelijk bij je past. Wanneer je de baden gaat uitproberen let dan extra op de lengte en breedte van het model. Je moet voldoende ruimte hebben om lekker te liggen, maar het bad mag ook niet te groot zijn. Ook een goede ondersteuning van je rug is van belang.

Reacties
Jan-van-Ijk

Deze blog over de verschillende soorten baden en welke het meest comfortabel liggen is echt verhelderend. Het helpt enorm bij het maken van een keuze voor het perfecte bad. Na het lezen van deze blog, zou ik zeker https://www.sanitairsupershop.nl/ aanbevelen om te bezoeken. Hun assortiment sluit naadloos aan bij de beschreven opties, en bovendien is de service bij Sanitairsupershop uitstekend. Echt een aanrader voor iedereen die op zoek is naar het ideale bad!

12 maanden geleden