Planten in de badkamer – kan dat eigenlijk wel? Jazeker! Er zijn genoeg mooie kamerplanten die zich helemaal thuis voelen in deze vochtige ruimte.
Het is alleen belangrijk dat je het juiste soort uitkiest en ze goed verzorgt. Alle planten uit dit artikel zijn in ieder geval geschikt.
Voordat we een aantal geschikte badkamerplanten op een rij zetten, willen we wat tips geven over de verzorging. Dit is namelijk net iets anders dan bij kamerplanten die in de woonkamer staan. Om te beginnen heeft een plant in de badkamer veel minder water nodig. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid in de ruimte. Door de hoge temperaturen is het wel belangrijk om ze regelmatig te controleren op schimmels. Die zijn nou eenmaal ook gek op de warme en klamme omgeving. Zorg er tot slot voor dat de planten in de badkamer daglicht krijgen. Ze overleven het prima zonder fel zonlicht, maar een beetje daglicht is toch echt noodzakelijk. Zet ze dus niet in het donkerste hoekje van de badkamer. Zoek een plek bij het raam of op een verhoging (bijvoorbeeld op een kast).
Deze Paradijsvogelplant heeft wat meer eisen, maar is het delen zeker waard. Met de hoge variant van 1 of zelfs 1,5 meter maak je echt een statement! Grote kamerplanten zijn vooral geschikt voor ruime badkamers met een zee aan licht. De Paradijsvogelplant heeft zo veel mogelijk daglicht en zonlicht nodig om gezond te blijven. In de zomermaanden is het aan te raden om één keer in de twee weken wat plantenvoeding te geven. Het is dus een leuke badkamerplant voor de fanatieke plantenliefhebber.
En dan nu verder met de geschikte badkamerplanten. De Calathea is zonder twijfel een populaire optie. Deze kamerplant met Zuid-Amerikaanse roots heeft prachtige grote bladeren. Hij is gek op de hoge luchtvochtigheid en zet CO2 om in zuurstof. Je krijgt bij deze plant dus ook meteen schone lucht in de badkamer cadeau!
Chlorophytum is de officiële naam van een Graslelie. Deze plant heeft een bos met weelderige, puntige bladeren met een licht randje. Hij kan tot wel 95% van alle schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Qua hoeveel daglicht heeft hij niet veel eisen. Het is dus ook een geschikte kamerplant voor in je slaapkamer.
De Nephrolepis staat bekend als de Krulvaren. Met zijn gekrulde bladeren is hij nog speelser dan de Graslelie! Hij valt daarnaast in de categorie ‘makkelijke kamerplanten’ en heeft dus (zeker in een vochtige ruimte zoals de badkamer) weinig verzorging nodig.
Een andere geschikte varen voor in de badkamer is de zogenaamde Blauwvaren. Deze ziet er wat stoerder uit dan de wilde Krulvaren. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de bladeren een blauwe tint. Hij heeft misschien wel wat meer water nodig dan de andere badkamerplanten, maar is verder erg makkelijk.
Ga je liever voor een originele plant met een opvallend uiterlijk? Kijk dan eens naar een Alocasia Zebrina. Deze plant is te herkennen aan zijn bijzondere bladeren. Hier heeft hij de naam Olifantsoor dan ook aan te danken. De stam heeft daarnaast een soort zebraprint. Leuk, al die details!