Foto: badkamer-renovatie-tips

De puntjes op de i bij de renovatie van je badkamer

Ben je aan het bouwen of ben je van plan om bepaalde ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer, in een nieuw jasje te steken?

Guido van Loon

Dan komt het vast en zeker van pas om goed op te hoogte te zijn van alle mogelijkheden inzake meubelen, decoratie en dergelijke meer. Zeker wat betreft de badkamer, die overigens zelfs door tal van experts als 1 van de moeilijkste te installeren ruimtes wordt beschouwd, is het handig om te weten wat kan en niet kan. Uiteraard dien je op eender welk moment ook rekening te houden met de beschikbare ruimte en de mogelijkheden die deze lijkt aan te bieden.

Een nieuwe badkamer

Je besluit om te bouwen, wat op lange termijn altijd een voordeel is aangezien je dan de hele woning naar eigen smaak en persoonlijkheid kunt inrichten hoewel het een bepaald prijskaartje met zich meebrengt. Of je wilt slechts bepaalde ruimtes aan een grondige renovatie onderwerpen. Uit onderzoek en studie is gebleken dat de badkamer één van de meest gerenoveerde ruimtes in menig huishouden blijkt te zijn. Toch verloopt niet altijd alles van een leien dakje.
Doordat in de badkamer werkelijk alles samenkomt, denk maar aan waterleidingen en elektriciteitskabels, is het volgens experts, niet onlogisch, één van de meest moeilijk te renoveren/ bouwen ruimtes. Kortom, je dient er wel je hoofd goed bij te houden indien je de renovaties of bouw grotendeels op je eigen schouders wilt dragen. Bovendien zijn er, op vlak van badkamers, tegenwoordig zoveel mogelijkheden waardoor je echt rekening dient te houden met de mogelijkheden en de beschikbare ruimte.

De inrichting van de badkamer

Het spreekt voor zich dat je reeds in de beginfase al helemaal moet uitgedokterd hebben hoe de badkamer er uiteindelijk precies zal uitzien. Indien je nog niet helemaal weet waar de douche en/ of het bad en het badkamermeubel zullen komen, is het vrijwel onmogelijk om de waterleidingen en elektriciteitskabels aan te leggen. Kortom, je moet alvast een plan hebben alvorens je aan de verbouwing of renovatie begint.

En laat daar nu net het schoentje wringen want het bijzonder uitgebreide assortiment badkamers, maakt het jammer genoeg niet altijd even makkelijk om een keuze te maken. Kies je voor een standaard douchesysteem inclusief bad of gaat je voorkeur eerder uit naar een regendouche met of zonder bijbehorende handdouche? In het geval van een renovatie, is het altijd handig om te weten of je bepaalde elementen van de vorige badkamer wilt recupereren of toch maar niet?

Wil je graag een bijbehorende badkamermeubel met 1 of 2 lavabo’s en een thermostaat dan wel mengkraan? En hoe zit het de aanschaf van een bijbehorende spiegel? Graag een basisexemplaar of toch liever een spiegel met een speciale coating waardoor deze niet verdampt zodra je uit de douche of het bad stapt?

Het geschikte douchesysteem

Echter blijkt de douche voor velen het allerbelangrijkste en meest onmisbare gedeelte van de volledige badkamer te zijn, wat uiteraard niet onlogisch is. Toch durft het daar soms wel eens fout lopen aangezien klanten een bepaald idee voor ogen hebben zonder daarbij rekening te houden met de bestaande ruimte en bijbehorende mogelijkheden. Zo is een grote inloopdouche dan wel bijzonder prachtig en handig in gebruik, je moet er wel heel wat meer ruimte voor voorzien dan bijvoorbeeld het geval is bij een standaard douchesysteem.
Tegenwoordig lijken de regendouches, ook wel stortdouches genaamd, bijzonder in trek. In de meeste gevallen wordt daarbij gekozen voor een complete set waarbij een hoofd- en handdouche elkaar moeiteloos aanvullen. Echter bestaan ook hier tal van mogelijkheden gaande van de aanwezigheid van kinderbeveiliging en temperatuurbegrenzing tot een cool touch handgreep, diverse massagejets en bijbehorende straalsoorten en/ of ledverlichting. Kortom, maak voor jezelf op voorhand een schema met je wensen en verwachtingen in functie van de mogelijkheden. En indien je graag wat inspiratie wilt opdoen, verwijzen we je graag door naar de bijbehorende “The Sweet Home” webpagina.

Reacties