Wist je dat de badkamer dé plek in huis is om te beginnen met verduurzamen? WONEN.nl sprak hierover met Suzan Verbruggen, productmanager bij Baden+.
Suzan: 'Er werd al veel aandacht aan besteed, maar de laatste tijd heeft dit echt een enorme vlucht genomen. En dat zien we in alles terug. Bijvoorbeeld in het zoekgedrag van mensen op onze website maar ook in de vragen die onze franchisenemers krijgen van consumenten. Dat is natuurlijk niet gek; want behalve de huidige problemen in Oost-Europa zijn er al jarenlang een aantal zaken die veel aandacht vragen in de wereld: CO2-uitstoot, waterverbruik en milieuvervuiling. Om hier goed, of eigenlijk beter, mee om te gaan zullen we met zijn allen oplossingen moeten verzinnen zodat ook volgende generaties een toekomst hebben. Als Baden+ zijn we hier al langer mee bezig. En dat is niet voor niks. Als je nagaat dat de gemiddelde water-voetafdruk op de wereld 1385 kuub water per jaar is en dat dit in Nederland 1466 kuub per inwoner bedraagt, dan weet je dat we in ons land nog flinke stappen moeten zetten. En de grootste mogelijkheden van waterbesparing zitten hem juist in de badkamer. Dat komt doordat het grootste waterverbruik in huis voortkomt uit het toilet, bad en douche. Een mooie uitdaging om hier wat aan te doen.'
Suzan: 'Klopt, wij proberen dat op drie manieren te doen. Ten eerste binnen onze eigen organisatie; wat kunnen wij doen? Daar willen we een voorbeeldrol in nemen. Dat gaat van elektrisch rijden tot zo min mogelijk printen. Maar we kijken ook naar onze leveranciers. Waar halen zij hun grondstoffen vandaan? Hoe richten zij hun logistiek in? Hoe verpakken zij hun materialen? Allemaal zaken waar we over nadenken en eventueel over in gesprek gaan. Je merkt bovendien heel sterk dat leveranciers hier zelf actiever mee bezig zijn. Zij zijn veel bewuster met grondstoffen bezig en letten bijvoorbeeld ook meer op verpakkingsmaterialen en het gebruik van lakken en coatings.
Ten tweede onze franchisenemers; zij zijn namelijk degenen die de consument in de winkel bewust moet maken van de mogelijkheden. Consumenten moeten natuurlijk weten waar ze op moeten letten en welke keuzes ze kunnen maken. En bovenal dat de badkamer in huis één van de ruimtes is waar enorm veel winst te behalen is! Op het gebied van water besparen, maar tevens met isolatie.
Belangrijk is verder dat men goed kijkt naar de situatie in kwestie. Heeft iemand bijvoorbeeld zonnepanelen, en zo ja hoe kan dit benut worden in de nieuwe badkamer. Allemaal zaken die gedurende de zoektocht naar een nieuwe badkamer aan bod moeten komen. En daar proberen wij onze franchisenemers, door ze zo goed mogelijk te informeren, bij te helpen.
Ten derde de communicatie naar de consument zelf; komen consumenten op onze website dan willen we ze gelijk meenemen in ons verhaal over het belang van duurzaamheid. Het doel is dat ze, voordat ze de showroom instappen, al nagedacht hebben over duurzame oplossingen en dat dat gelijk wordt meegenomen bij de plannen voor de nieuwe badkamer. Maar bijvoorbeeld ook: wat kun je in je huidige badkamer doen om te besparen zonder dat hier ingrijpende maatregelen voor nodig zijn?'
Suzan: 'Ik zeg altijd; als je je huis gaat verduurzamen dan is isolatie het allerbelangrijkste. Dus niet een warmtepomp of zonnepanelen maar isolatie. Het begint namelijk bij de schil van het huis en vervolgens ga je kijken naar de apparatuur die daarvoor gebruikt moeten worden. En dat geldt zeker voor de badkamer. Heeft je badkamer een buitenmuur, zorg dan dat deze goed geïsoleerd is. Heb je ramen, zorg dat deze van goede kwaliteit zijn, liefst HR++ of beter. Heb je een plat dak boven je badkamer? Zorg dat dit dak goed geïsoleerd is. Of dat je zolder goed geïsoleerd is.'
Suzan: 'Zeker, je moet hierbij met name denken aan waterbesparende oplossingen. Bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, maar ook wat betreft het doorspoelen van het toilet zijn er veel ontwikkelingen. Het is tegenwoordig mogelijk om 6 liter water te gebruiken bij het doorspoelen in plaats van 12 liter. Dat is natuurlijk al een enorme besparing. Daarnaast zien we dat een thermostaatkraan echt bespaart. Het niet zomaar warmer kunnen douchen dan 38 graden, tenzij je de knop zelf doordraait, zorgt echt voor een stuk bewustwording.
Verder heb je kranen die niet meer standaard warm en koud water geven. Deze kranen geven koud water en gaan pas warm water erbij geven als je zelf de kraan naar links draait.
Een andere ontwikkeling is het mengen van lucht met water bij kranen en douchekoppen. Op deze manier verbruik je veel minder water maar doordat het water gemengd wordt met lucht, heb je niet het gevoel dat je onder minder water staat. Vaak horen we namelijk dat mensen twijfelen of er dan voldoende waterdruk is om bijvoorbeeld je haren uit te spoelen. Voor ons een mooie uitdaging om deze gedachten weg te nemen. Want het is juist helemaal niet minder effectief, je krijgt geen mindere kwaliteit. Je mag dezelfde kwaliteit en uitwerking verwachten alleen is het dan veel zuiniger!
Naast deze waterbesparende oplossingen kun je verder denken aan andere praktische oplossingen. Zo zijn veel nieuwe douchewanden tegenwoordig voorzien van een speciale laag die ervoor zorgen dat je geen kalkaanslag krijgt en chemische schoonmaakproducten dus niet nodig zijn. Ook dat is natuurlijk een vorm van duurzaamheid. Of je kunt kiezen voor een waterontharder, hiermee heb je ook minder of geen kalkaanslag.'
Er is in de badkamer dus ontzettend veel winst te behalen! Wil je meer tips over duurzame oplossingen in de badkamer? Kijk op www.baden-plus.nl.