In Nederland hebben we goed water alleen bevat het kalk. Dit komt doordat er calcium in het water zit. De kalk heeft zijn uitwerking op verschillende aspecten van het huishouden.
Denk aan de aantasting van huishoudelijke apparaten, het sanitair en het gebruik van meer schoonmaakmiddelen. Om ervoor te zorgen dat het water minder hard aanvoelt en helemaal geen kalk meer bevat, kan je een waterontharder aanschaffen. Maar wat kan dit apparaat precies voor jou betekenen? En wat is hiervoor nog meer nodig? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je snel een eigen ontharder plaatst en hier alles uit kan halen.
Een waterontharder is een apparaat dat je aansluit op het leidingwerk van jouw woning. Het water dat via de leidingen naar het sanitair stroomt wordt vooraf door het apparaat ontdaan van kalk. Eens in de zoveel tijd spoelt de ontharder zichzelf uit, omdat deze anders verzadigd raakt met kalk. Dit spoelen wordt regenereren genoemd. Tijdens dit proces wordt de kalk direct naar de riolering afgevoerd. Er zijn een groot aantal modellen beschikbaar op de markt, zodat je de ontharder volledig kan laten aansluiten op jouw huishouden. Ieder huishouden heeft immers een bepaald verbruik en zo is er voor iedere capaciteit de juiste waterontharder. Ook de grootte van het apparaat kan je aanpassen aan de beschikbare ruimte, zodat de ontharder geen hinder kan geven in jouw huis.
Zoals al eerder aangegeven kan de waterontharder alleen zijn werk doen als deze zichzelf ook regelmatig spoelt. Dit gebeurt niet door alleen water te gebruiken. Je moet namelijk ook zout voor waterontharder toepassen. Het zout zorgt dat de kalk hieraan blijft plakken en met de spoeling direct in de riolering terecht komt. Dit zout dien je daarom ook te allen tijde toegevoegd te hebben aan het apparaat. Naast het reguliere onderhoud is dit het enige onderhoud dat je zelf moet uitvoeren aan het apparaat. Door het besturingssysteem zal de waterontharder zichzelf aanpassen aan het watergebruik. De spoeling vindt plaats wanneer nodig en hier hoef je zelf geen rekening meer mee te houden. Jij kan voorkomen dat de kalk in de leidingen komt.
Als je het zout voor de waterontharder aangeschaft hebt, dien je in de gaten te houden wanneer je dit bij moet vullen. De frequentie verschilt heel erg per merk waterontharder. Het is verstandig om zelf een oogje in het zeil te houden. Zo voorkom je dat het zout op raakt en niet meer in de waterontharder aanwezig is. De kalk kan dan namelijk niet meer worden afgevoerd naar het riool. Wanneer je alles zo goed mogelijk bekijkt, weet je zeker dat je geen problemen meer ondervindt en alleen nog maar kan genieten van de voordelen die een waterontharder voor jouw huishouden en de huishoudelijke apparaten in de woning heeft.