De douche: we nemen er graag de tijd voor. Je komt er heerlijk van tot rust, of het geeft je juist energie. Maar wat vind je belangrijk aan een douche?
Sommige mensen prefereren douchen veruit boven baden. En terecht: douchen hoeft tegenwoordig niet minder plezierig te zijn dan een bad nemen. De douches van nu zijn bijzonder luxueus en bieden alle ingrediënten voor een zeer ontspannen douchebeurt. Van inloopdouche tot superdeluxe rainshower, van wellnesscabine tot uitgebreid douchepaneel, voor ieder is er wat wils. Hou in ieder geval rekening met het budget, de beschikbare ruimte, de kleurstelling, de materialen en de stijl die je wilt toepassen in de badkamer.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste tijd onder de douche besteed wordt aan ontspannen en niet aan het (haren) wassen. Dit toont aan dat wij met z'n allen weer lekker de tijd nemen voor ontspannende of juist stimulerende douchepartijen. Comfort en luxe spelen hierbij een belangrijke rol. De nadruk ligt op inloopdouches met kleurentherapie en extra grote douchekoppen die voor het zogenaamde regeneffect zorgen.
Het Franse woord 'douche' komt van het Italiaanse woord 'doccia' af, wat 'buis' betekent. Letterlijk is een douche een straal water die omlaag gericht is, waar u onder gaat staan om uw lichaam te reinigen. Meestal bevindt de douche zich in een zogenaamde 'natte ruimte'. Dat is een ruimte die is betegeld, en waarvan de naden met kit zijn dichtgemaakt, ter voorkoming van lekkage. In de vloer is er put of goot om het water weg te laten vloeien. Zo'n afvoer heeft meestal een waterslot zodat niet de geuren van het riool de badkamer binnendringen; het staat immers in verbinding met het riool.
De doucheruimte wordt afgeschermd van de rest van de ruimte door een wand, douchegordijn of douchecabine. Een douchecabine is een in de fabriek voorgevormde ruimte met ingebouwde douchebak en wanden en deuren.
De doucheruimte maak je comfortabel door ze in te richten met onder meer massagekoppen, dispensers voor shampoo, zeep, infraroodstralers en een radio of televisie. Natuurlijk mag ook de mengkraan niet ontbreken, die de warme en koude waterstromen met elkaar mengt, of een thermostatische kraan, die het water automatisch tot een bepaalde temperatuur mengt. De voor jou ideale temperatuur kun je zelf instellen met een draaiknop.
Alleen douchen of met z’n tweeën? Het is een trend om de doucheruimte zodanig in te richten dat je er met gemak samen kunt douchen. Kies uit verschillende soorten douches. Douchecabines, walk-in of inloopdouches met dubbele douchekoppen of de luxere wellnesscabines. Gezellig!
Voor individuele vormgeving is alle ruimte. Stel zelf de douchegelegenheid van je dromen samen. Kies zelf wat je wilt: een één- of tweepersoonsruimte, de soort douchekop, wat voor (thermostatische) kraan, wel of geen massagejets, het materiaal van de douchewand, de vorm van de douchebak en bepaal tot de grepen van de douchewand aan toe het uiterlijk. Maak douchen zo aantrekkelijk als je zelf wilt!