Foto: ACO-ShowerStep-inloopdouche

Douchecabines: allerlei varianten mogelijk

De douchecabine kent een eindeloos aantal opstellingsvarianten, geschikt voor bijna elke situatie

Guido van Loon

Kwartrond, in een nis, met hoekinstap, als vijfhoek of geheel rond of op maat gemaakt.

De douchecabine kent een eindeloos aantal opstellingsvarianten, geschikt voor bijna elke situatie. Kwartrond, in een nis, met hoekinstap, als vijfhoek of geheel rond. Ook een op maat gemaakte cabine met speciale uitsneden, bijvoorbeeld aansluitend op je schuine dak, behoort tot de mogelijkheden.

Oorspronkelijk is de douchewand bedoeld als spatscherm, maar tegenwoordig worden ze ontworpen als sfeerverhogende meerwaarde in de badkamer. Zodoende zijn ze te verkrijgen in allerlei varianten. Erg trendy dit moment zijn de profielloze exemplaren; strak en gemakkelijk bij het droogwissen en het onderhoud van je panelen. Glazen panelen geven helderheid, transparantie en optische ruimte in de badkamer. Qua uitstraling zijn er verschillende mogelijkheden, denk aan helder, mat of gezandstraald glas of aan decorglas met structuur. De montage kan op verschillende manieren. Kies je voor montage in een douchebak, via scharnieren of op de douchevloer? Met of zonder rail? Het is allemaal mogelijk.

Schuifdeur of draaideur

De keuze van soort deuropening hangt nauw samen met de opstellingsvariant die je kiest. De meest gangbare keuze is die tussen een draaideur of schuifdeur. Voordeel van een draaideur is dat deze vaak zowel naar buiten als binnen opengeslagen kan worden. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen; wil je liever een of twee deuren, met of zonder vaste douchewanden? Een schuifdeur wordt vaak gekozen bij douches met een beperkte ruimte. Nadeel is dat de rail van dit systeem het schoonmaakgemak iets bemoeilijkt. Denk ook altijd aan de instapbreedte. Van een te krappe instap kun je op den duur spijt krijgen.

De schuifdeur

Als je weinig ruimte in de badkamer hebt, dan zijn doucheschuifdeuren een goede keuze. Een douche met een schuifdeur heeft een douchedeur die niet opendraait, maar met behulp van wieltjes over een rail open en dicht wordt geschoven zodat het ene deel van de douchedeur parallel komt te staan met het andere deel ervan. 

De deur schuif je opzij, ze draaien dus niet naar binnen of buiten toe. Een nadeel van schuifdeuren is dat zich kalk en vuilresten kunnen verzamelen, voornamelijk tussen de schuifpanelen. De schuifdeuren zijn dus niet gemakkelijk schoon te houden. Sommige fabrikanten hebben hierop ingespeeld en hebben schuifdeuren ontworpen die bij het onderste profiel los te halen zijn en die je zo makkelijker schoon kunt maken. 

Een douche met een hoekinstap met schuifdeuren heeft twee schuifdeuren verwerkt in twee douchewanden zodat je een grotere opening via de hoek van de douche krijgt.

De meeste spatwanddeuren bevatten een magneetstripsluiting zoals je ook aantreft bij koelkasten. De magneetstrip zorgt ervoor dat de spatwanddeur over de hele hoogte automatisch vastklikt.

 

De draaideur

Niet iedereen vindt een schuifdeur mooi en kiest daarom voor een een draaideur. Een douche met een draaideur heeft een douchedeur met vleugels die om een as in het midden draait. Dit soort douchedeuren kunnen zowel naar binnen als naar buiten draaien. Hou hier rekening mee als je weinig bewegingsruimte in je badkamer hebt.

Andere soorten deuren

Wil je iets anders dan schuif- of draaideuren, dan kun je ook nog kiezen voor de vouwdeur, de (dubbele) klapdeur of vleugeldeur. Een douche met een vouwdeur heeft een douchedeur met twee of meer om elkaar slaande vleugels of panelen. Een douche met een klapdeur heeft een doordraaiende deur met een gewicht of veersysteem zodat ze vanzelf dichtslaat. Een douche met een dubbele klapdeur heeft twee kleinere doordraaiende deuren die in een wand verwerkt zijn. De opening bevindt zich in het midden van de wand. Een vleugeldeur heeft weer een heel ander effect en heeft de nodige ruimte nodig. Een vleugeldeur gaat omhoog in plaats van zijwaarts; net als sommige autodeuren. De optie is er om voor schuin omhoog te kiezen of voor recht omhoog. Zorg dat de deuren goed op elkaar of op de rest van de douche aansluiten, zodat het water niet uit de douche loopt, maar via de deur weer in de douchebak terecht komt en zo dus netjes afgevoerd wordt.

De douchewand/spatwand

De meeste wanden en cabines hebben aluminium profielen. Deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een vele trendy kleuren, afgestemd op de huidige sanitairkleuren. Ook kun je denken aan profielen van hout en natuursteen. De glaspanelen, zijn meestal gemaakt van gehard veiligheidsglas of kunststof (acryl). Deze panelen zijn meestal speciaal behandeld, waardoor de douchewand makkelijker schoon te maken is, doordat het water er sneller af loopt en kalk en vuil minder goed kunnen hechten.


Met acryl douchewanden zijn er verschillende keuzemogelijkheden:

Helder glas
Helder glas is standaard glas dat volkomen transparant is.

Rookglas
Rookglas is glas dat een doorschijnende rookkleurige waas vertoont. Meestal kun je kiezen tussen zwart, grijs en bruin rookglas.

Gefigureerd glas
Gefigureerd glas is glas versierd met decoratieve elementen in bas-reliëf. Er is erg veel keuze qua motieven: bijvoorbeeld verticale of horizontale strepen, rechthoekige of vierkante blokjes... Je kunt er zelfs kleuren aan laten toevoegen zoals een zilverlaag.

Gestructureerd glas
Gestructureerd glas is glas dat verschillende structuren bevat in de vorm van een decoratief motief. Je kunt kiezen voor helder of getint glas.

Gehard glas
Ook wel veiligheidsglas, hardglas of getemperd glas genoemd. Gehard glas is glas dat verhit wordt tot vlak onder het smeltpunt om daarna erg snel en uniform afgekoeld te worden. Het resultaat is erg sterk glas dat bij glasbreuk doorgaans met ontzettend veel korrels aan elkaar blijft hangen zonder dat het versplintert. Mocht dit quasi onbreekbare glas alsnog breken, dan valt het wel uit elkaar in ontzettend veel kleine stukjes. De zijkant van de douche is een aandachtspunt, deze komt gemakkelijk in contact met bijvoorbeeld de rand van de wastafel, een puntige deurgreep of iets anders wat de rand van het glas kan beschadigen.

Draadglas
Draadglas is glas dat met een netwerk van metaaldraad gewapend is zodat je stevig glas krijgt dat uiterst veilig is. De metaaldraad is roestvast of waterdicht afgesloten voor gebruik in de badkamer. Draadglas is ondoorzichtig waardoor het garant staat voor een verstrooide lichtverspreiding.

Gelaagd glas
Gelaagd glas is glas dat uit verschillende lagen bestaat en daardoor veel meer bescherming biedt tegen glasbreuk. Tussen de glaslagen bevinden zich een of meerdere rekbare films van PVB, de kunststof polyvinylbutyral, die luchtdicht verlijmd worden. Tijdens het productieproces dat gepaard gaat met ontzettend hoge temperaturen en druk, worden de lagen glas en kunststof onverbrekelijk samengevoegd zodat een transparant gesmolten geheel bekomen wordt. Om die reden valt het glas bij een glasbreuk niet uit elkaar in tal van stukjes, maar vormt het een ster. Bijkomende voordelen zijn de geluidsisolatie en de warmte-isolatie, dit laatste met name bij dubbel gelaagd glas. Bovendien werken de PVB-films als uv-filters die verkleuring tegengaan.

Douchecabine in hout of rvs

Nu ook gespot: douchecabines van hout. Deze douchecabines worden gemaakt van Nordic pine hout en zijn een lust voor het oog. Geen wapperende gordijnen of glazen deur, maar heerlijk Nordic pine hout dat de warmte vasthoudt. De cabine kan geolied of blank geleverd worden. Ook zijn er douchecabines die hout en glas combineren, wat een hele natuurlijke uitstraling meegeeft aan de badkamer. Voor wie de trend wil volgen, zijn er ook douchecabines in rvs (roestvaststaal). Een zeer strakke gewaarwording in de badkamer.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties