De stoomcabine, of stoomdouche, lijkt een beetje op een douchecabine, deze heeft alleen veel meer opties en mogelijkheden.
De stoomcabine, of stoomdouche, lijkt een beetje op een douchecabine, deze heeft alleen veel meer opties en mogelijkheden. Het effect van de stoomdouche kun je vergelijken met die van een sauna. Het is alleen minder warm en de warmte die het geeft wordt doorgaans anders ervaren. Een stoomdouche is een afsluitbare cabine voor een of twee personen en heeft een temperatuur van rond de vijfenveertig graden. Het vochtigheidsgehalte in deze cabines is hoog waardoor er stoom ontstaat. De stoom heeft een reinigende en ontspannen werking op lichaam en geest.
Er zijn verschillende redenen waarom je kunt besluiten een stoomcabine aan te schaffen. Stoom heeft een positieve invloed op het lichaam, dit was al bekend bij de Romeinen. Na een uurtje in de stoomcabine voel je je een ander mens. Het verlicht de spanning in spieren en pijn in botten en gewrichten. Stoomcabines kunnen dus ook voor medische redenen gebruikt worden. Daarnaast reinigt het de huid en zuivert het alle poriën van het lichaam. Door het inademen van de hete lucht gaat het bloed sneller circuleren. Hierdoor ga je transpireren en zullen alle afvalstoffen via de poriën afgevoerd worden. Op deze manier wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd en verzorgt het de vochtbalans in het lichaam. Wanneer je verkouden bent is het ook verstandig om een stoombad te nemen. Door de hete waterdamp worden de luchtwegen vrijgemaakt en zul je je snel opgelucht voelen. Stomen heeft dus een toegevoegde waarde als het gaat om innerlijke reiniging, maar ook voor de uiterlijke verzorging. Dankzij de stoom wordt bijvoorbeeld huidveroudering tegengegaan en voelt je huid heerlijk zacht aan.
Stoomcabines zijn in verschillende maten en modellen te verkrijgen. Welke je kiest is afhankelijk van de grootte van je badkamer en de wensen die je aan de cabine stelt. Wil je er bijvoorbeeld alleen of met twee personen inzitten? Bij de keuze van een stoomcabine kun je kiezen uit een vrijstaand (te vergelijken met een douchecabine) of ingebouwd model. De eerste is handig mee te nemen wanneer je ooit gaat verhuizen. Tevens heb je de keuze in de vorm van de cabine. Zo zijn er gewone vierkante, maar ook ronde modellen verkrijgbaar. Ook voor hoeken zijn er speciale cabines in de vorm van een taartpunt, dit is ruimtebesparend.
De stoomcabine wordt doorgaans vervaardigd uit veiligheidsglas en acryl. De verhoudingen hiervan hangt af van de luxe van de cabine. Kies je voor een cabine met luxueuze uitstraling? Dan zal het percentage glas hoger zijn dan kunststof. Acryl heeft dankzij de gladde structuur de positieve eigenschap dat vuil zich er niet aan hecht. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden. Het veiligheidsglas is doorgaan 5 mm dik.
Ook wat betreft de deur zijn er diverse keuzemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige deur die naar links of rechts geopend kan worden, maar er zijn ook cabines met dubbele deuren die opengeslagen of -geschoven kunnen worden. De deuren hoeven niet per definitie rechthoekig van vorm te zijn, er bestaan ook deuren die wat bol lopen. Deze laatste deuren geven je net wat meer bewegingsvrijheid.
Omdat je meestal niet voor slechts vijf minuten in de stoomcabine zit, is het van belang dat je je optimaal kunt ontspannen. In bijna elke cabine is wel een zitje in de muur geïntegreerd waarop je kunt zitten. Tevens is de cabine uitgerust met een display waarmee je de cabine kunt besturen. Het vormt dus eigenlijk de boordcomputer van je stoomcabine. Hierop kun je aangeven welk programma je wilt volgen en ook een eventuele radio of cd-speler is via deze display te bedienen.
Vind je een aparte stoomcabine te veel plaats innemen? Dan is het ook mogelijk om deze te combineren met een douche. Dit is ideaal wanneer je over een kleine badkamer beschikt. Een stoom-douchecabine is voorzien van een grote stortdouche, een aparte handdouche en thermostaatkraan. Sommige modellen zijn tevens uitgerust met massage-jets, muziek en kleur-, en geurtherapie. Het voordeel van deze combinatiecabine is dat je je direct na het stomen kunt afspoelen. Zo spoel je al het zweet snel van je lichaam en ervaar je direct het verkwikkende en verfrissende gevoel. Let er wel op dat je je niet te koud afspoelt. In tegenstelling tot de sauna, komt dit het herstelproces niet ten goede. Tevens is er een whirpool-stoomcabine combinatie mogelijk. Hierbij geniet je van de positieve eigenschappen van een whirpool en de stoomcabine.
Het aanbod in stoomcabines is overweldigend. De meeste stoomcabines krijgen steeds meer extra's, aromatherapie, massagejets of kleurtherapie zijn enkele voorbeelden. Op deze manier krijgen de stoomcabines steeds meer het uiterlijk van de wellnesscabine die we straks zullen behandelen. Vraag jezelf af waar je cabine allemaal aan moet voldoen en bepaal aan de hand daarvan welke cabine je het meeste aanspreekt.
Een stapje luxer dan de stoomcabine is een cabine waarbij al je zintuigen worden geprikkeld. Neem plaats op het comfortabele, uitklapbare bankje. Geniet van een luxe stoombad, een zachte neveldouche voor je gezicht, en een hydromassage voor je nek en rug met regelbare zijjets. Een hoofddouche met tropische regenstraal, een stoomfunctie met aromatische oliën en je favoriete muziek via de ingebouwde radio maken de wellnesscabine compleet. Tenslotte maken subtiele lichttoepassingen in verschillende kleuren (chromotherapie) van je eigen badkamer een echte spa. Met een handige touchscreen aan zowel binnen- als buitenzijde stel je de functies van tevoren in, maar je wijzigt deze ook gemakkelijk tijdens je ontspanningssessie.
De stoom- en wellnesscabine liggen dicht bij elkaar. Waar een stoomcabine je een heerlijk stoombad geeft, eventueel in combinatie met een verfrissende douche, zijn bij de wellnesscabine de mogelijkheden veel uitgebreider. Al je zintuigen worden in de wellnesscabine geprikkeld. De stoom zorgt voor een weldadig gevoel van de huid, maar dankzij speciale jets word je heerlijk gemasseerd en ook aan geestelijke ontspanning is gedacht. Welke uitbreiding je kiest is afhankelijk van je wensen en het beoogde doel van de cabine.
Heb je bijvoorbeeld last van stijve spieren? Dan kun je kiezen voor het plaatsen van speciale zijdouches, ook wel body- of rugjets genoemd. Dankzij verschillend geplaatste jets kun je genieten van een heerlijke massage, ook wel hydromassage genoemd. Uit de jets komen krachtige waterstralen die een opwaartse druk genereren. Door het warme water gaan de bloedvaten wijder open staan en verloopt de bloedcirculatie sneller. Dit maakt hydromassage een uitstekende manier om gespannen spieren in het lichaam te laten ontspannen. Het nemen van een ‘gewone’ douche is ook een van de mogelijkheden van de wellnesscabine. Met een hemel- of stortdouche krijgt douchen een hele nieuwe betekenis. Hoewel de huid en de spieren op alle mogelijk manieren worden verwend, willen de andere zintuigen ook wat. Met de komst van sfeerverlichting, chromotherapie, geluidsboxen en een geurdispenser voor aromatherapie worden ze niet overgeslagen in het hele wellnessgebeuren.
De stoom zorgt natuurlijk voor een weldadig gevoel met een innerlijke reiniging en uiterlijke verzorging. Maar ook geestelijk kun je helemaal ontspannen in de wellnesscabine. Zo zijn de meeste modellen uitgerust met een radio en heb je de mogelijkheid om cd's te draaien of je mp3-speler aan te sluiten; zelfs televisie kijken is mogelijk! Stem dus af op je favoriete zender en kom helemaal tot rust. Ook het gebruik van aroma- of chromoherapie kan voor de nodige ontspanning zorgen en geven het stoombad een andere dimensie.
Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het gebruik van etherische olie of natuurlijke geurextracten. Etherische oliën zijn gewonnen uit planten en dus helemaal natuurlijk. Voor het verkrijgen van de olie kan bijvoorbeeld bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren of schil van de plant gebruikt worden. je kunt etherische oliën gebruiken omdat je ze lekker vindt ruiken, maar de verschillende geuren hebben tevens een functie.
Eucalyptus Werkt verfrissend en rustgevend. Aan te raden bij luchtwegproblemen. Uitstekend te gebruiken bij griep en verkoudheid.
Lavendel Werkt ontspannend en rustgevend voor geest en huid. Gebruiken bij stress en vermoeidheid, lavendel heeft een kalmerende werking.
Eucamint Eucamint heeft een langdurig frisse geur. Verlicht de ademhaling en stimuleert de werking van transpiratie.
Dennen Heeft een zuiverende en vitaliserende werking. Kalmeert, bevordert de nachtrust en verlicht het ademhalen. Aangenaam voor astma- en reumapatiënten.
Rozemarijn Werkt verzachtend en heeft een opwekkende en weldadige werking. Stimuleert de bloedsomloop en heeft een positieve werking op het zenuw- en spierstelsel.
Jasmijn Heeft een antiseptische, rustgevende en kalmerende werking. Helpt te ontspannen en is ideaal voor de droge en gevoelige huid.
Sinaasappel Werkt verfrissend en ontspannend. Goed te gebruiken bij vermoeidheid en stress.
Een andere manier om helemaal tot rust te komen is met lichttherapie. Door het gebruik van diverse kleuren kun je verschillende sferen creëren en zo emoties oproepen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bepaalde kleuren een positieve werking hebben op lichaam en geest:
Groen – rust en balans
Geel – maakt opgewekt
Rood – stimulerend
Blauw – verkoeling en ontspanning
Bij chromotherapie kun je de lampen afstellen op een kleur, maar het is ook mogelijk om de verschillende kleuren met elkaar af te wisselen.
Om uitgebreid te kunnen genieten van deze wellness is het belangrijk dat je je volledig kunt ontspannen. Lekker zitten is dus een must, vandaar dat er altijd een zitje in de cabine aanwezig is. Het materiaal en de constructie van de zitjes is bij elke cabine anders. Zo kan het zitje bestaan uit een simpel (opklapbaar) plankje waar je op kunt zitten, doorgaans gemaakt van kunststof. Er zijn ook cabines aanwezig waarbij er daadwerkelijk een soort van stoel is geïntegreerd, compleet met hoofdsteun. Het voordeel van kunststof zitjes zijn de snelle opname van de omgevingstemperatuur en het gemakkelijke reinigen, waardoor ze hygiënisch zijn. Een losgeplaatste stoel of kruk is ook een optie, bijvoorbeeld gemaakt van eikenhout.
De stoom- en wellnesscabine is dankzij de combinatie van acryl en glas zeer onderhoudsvriendelijk. Vuil hecht zich lastig aan dit oppervlak, waardoor je ze met water en gewoon zacht reinigingsmiddel eenvoudig kunt reinigen. Hoewel je geen kalkaanslag van de tegels hoeft te halen, moet de stoomcabine wel ontkalkt worden. De cabine geeft zelf aan wanneer dit moet gebeuren, maar je kunt het ook herkennen aan het borrelende geluid. Het ontkalken is snel gedaan door de stoomunit los te koppelen en deze te vullen met een speciaal ontkalkingsmiddel of azijn. De kitnaden die in de cabine zitten zijn niet slijtvast. In de loop van tijd, ga je uit van zeven à acht jaar, zullen de naden verkleuren en zijn ze aan vervanging toe. Dit is best een groot karwei en je kunt bovendien je stoomcabine een dag niet gebruiken. De kit heeft 24 uur nodig om te drogen.
Stoom- en wellnesscabines kunnen verschillende opties hebben. Vraag uzelf af aan welke eisen je cabine moet voldoen en of het daadwerkelijk nodig is om over een stortvloed aan mogelijkheden te beschikken. Tevens maken de uitgebreide opties het bedieningsgemak van de cabine een stuk ingewikkelder. Het kan dus voorkomen dat het bedieningspaneel te onoverzichtelijk voor je is. Is dit het geval, dan zul je nooit optimaal gebruikmaken van de verschillende functies die op de cabine zitten. Het is uiteraard zonde om hier wel voor te betalen, maar door een ingewikkeld paneel niet te kunnen gebruiken. Bekijk dus de diverse bedieningspanelen, deze verschillen per cabine, en bepaal zo welke je het prettigst vindt.
Wanneer je een stoom of welnesscabine gaat aanschaffen, dien je dit met zorg te doen. Laat je niet verleiden door (te) mooie koopjes, maar ga grondig te werk. Dit houdt in dat je eerst gedegen onderzoek zult moeten doen. Ga diverse speciaalzaken af en laat je goed voorlichten. Door het zien van de diverse modellen en de uitleg van specialisten krijg je een beeld van de mogelijkheden en kun je beter bepalen welke cabine aansluit op je behoefte. Daarnaast is het van belang dat je op internet informatie zoekt over de verschillende types en een beeld krijgt van de bijbehorende prijzen.
Vraag voor de aanschaf altijd naar het vermogen van de stoomgenerator. Ook hier geldt de simpele stelling: hoe hoger het vermogen des te sneller de stoom warm is. Daarnaast is ook de plaats van de stoomuitlaat van belang. Deze moet niet te dicht bij je lichaam zitten en al helemaal niet onder het bankje. De kans dat je hete stoom tegen je aankrijgt is groot. Een cabine met stoomuitlaat onder een stoel of bankje is dus niet aan te raden. Ook het materiaal waarvan de cabine is gemaakt kan doorslaggevend zijn. De meeste cabines zijn gemaakt van porievrije acryl. Dit gladde materiaal is eenvoudig te reinigen en neemt snel de omgevingstemperatuur op. De muren zullen daardoor niet koud aanvoelen. Uiteraard is ook de grootte van de cabine een belangrijk aspect in de aanschaf. Een standaard afmeting wordt niet gegeven voor de cabine, maar het is uiteraard van belang dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Je moet gemakkelijk kunnen bukken om iets van de grond op te rapen en ook afdrogen mag geen problemen opleveren. Het bedieningspaneel is tevens van belang. Kies voor een model die bij je past en welke je gemakkelijk kunt besturen. Het zou zonde zijn om bepaalde functies van de cabine niet te gebruiken omdat het paneel te ingewikkeld is.
Wil je graag over een stoomcabine beschikken, maar vind je de prijzen nogal hoog? Dan is het ook een mogelijkheid om de cabine in de aanbieding te kopen. De kortingen kunnen namelijk snel oplopen waardoor je veel geld kunt besparen. Het enige nadeel is dat de keuzemogelijkheid bij acties vaak beperkt is.
Probeer altijd informatie te achterhalen over het bedrijf waar je je stoomcabine wilt aanschaffen. Wat is de servicegraad en op welke manier is de garantie geregeld? Misschien kunnen vrienden, familieleden of kennissen je hier iets over vertellen. Wanneer er namelijk wat verkeerd gaat met de cabine, moet je er wel zeker van kunnen zijn dat het probleem verholpen wordt, op een snelle en professionele manier. Het is dus van belang dat het bedrijf kennis van zaken heeft.
Let er bij de aanschaf van je cabine op dat deze over een keurmerk beschikt. Zo weet je zeker dat je een veilig apparaat in huis haalt dat voldoet aan alle eisen. Stoomcabines uit Europa dragen meestal het TUV-keurmerk. Modellen gemaakt in China beschikken over een CE-keurmerk. Ook in Europa is dit keurmerk goed bekend; het geeft aan dat het product aan alle gestelde veiligheidseisen voldoet.