Geen schimmel en geen beslagen spiegel meer na het douchen? Zeker in een badkamer biedt vloer-, wand- en/of plafondverwarming veel voordelen en comfort.
En in een ruimte waar je dagelijks tijd besteed is dit natuurlijk ideaal. Lees hieronder wat de voordelen en nadelen zijn van watergedragen vloer-, wand- en/of plafondverwarming.
Er zijn verschillende soorten manieren om een badkamer te verwarmen. Voorbeelden hiervan zijn: elektrische vloerverwarming, een (design) radiator of watergedragen vloer-, wand- en/of plafondverwarming. In deze blog gaan we uit van dit laatste, zoals het SpeeTile systeem van WARP Systems. Uiteraard worden er wel vergelijkingen gemaakt met de andere soorten verwarmingsmogelijkheden.
Een van de grote voordelen is dat je geen koude voeten meer hebt in de badkamer. En dit is een comfortabele luxe, voornamelijk in de ochtend. Met warme voeten word je badkamer bezoek een ontspannen moment.
Traditioneel wordt een badkamer verwarmd door een (design) radiator aan de muur. Deze manier van verwarmen neemt zichtbaar ruimte in beslag. En juist in je badkamer is al veel ruimte in gebruik door de douchecabine, wc, bad, enz. Ook komt deze vorm van verwarmen vaak niet ten goede van je interieur. Niet iedereen vindt z’n wit gevaarte een mooi gezicht. Met watergedragen vloer- en wandverwarming heb je hier geen last van. De verwarming is niet zichtbaar en geeft je alle ruimte om een mooi badkamer interieur te creëren.
Ook de opwarm snelheid van vloer- en wandverwarming is een groot voordeel in badkamers. Doordat de systemen van WARP Systems een lage opbouwhoogte hebben en dicht bij het te verwarmen oppervlakte liggen, warmen deze doorgaans het oppervlakte binnen 30 minuten op. Aangezien een badkamer vaak een relatief kleine ruimte is, is deze opwarm tijd nog sneller.
Bij het toepassen van watergedragen vloer- of wandverwarming worden stofdeeltjes in de lucht verminderd, waardoor je luchtkwaliteit verbeterd. Stof komt normaal gesproken voor in de lucht, doordat er bij verwarmen met een radiator lucht wordt verplaatst. Bij deze verplaatsing van lucht worden ook stofdeeltjes opgetild en meegenomen. Bij watergedragen verwarming word je badkamer voornamelijk verwarmd doormiddel van stralingswarmte. Door deze stralingswarmte hoeft de lucht niet in beweging te komen, waardoor stofdeeltjes nauwelijks in de lucht terecht komen.
Bij watergedragen verwarming kan je in tegenstelling tot elektrische verwarming ook de combinatie met wanden worden gemaakt. Bij wanden is hierbij het voordeel dat de warmte beter over het gehele lichaam gevoeld wordt doordat deze vanaf de zijkant straalt. Ook zorgt wandverwarming ervoor, indien deze achter een spiegel is geplaatst, dat deze niet beslaat.
Indien in een badkamer watergedragen vloer- en wandverwarming is toegepast zorgt dit ervoor dat na het gebruik van bijvoorbeeld de douche vocht op vloeren en wanden snel opdroogt. Doordat dit vocht niet op de vloeren en wanden blijft broeien wordt schimmelvorming tegen gegaan.
Watergedragen vloer- en wandverwarming is een vorm van laagtemperatuur verwarming. Dit houdt in dat er met een lage water temperatuur wordt gewerkt wat minder energie verbruikt als hoge temperatuur systemen. Zeker in combinatie met een warmtepomp is watergedragen vloer- en wandverwarming een toekomstbestendige en energiezuinige optie.
Eén van de nadelen van vloerverwarming in de badkamer is het daadwerkelijke oppervlakte dat hiervoor beschikbaar is. Op plekken waar een douchecabine of bad staat komt geen vloerverwarming en het oppervlakte dat nu nog over is, is vaak niet genoeg om je badkamer volledig te verwarmen. Om meer oppervlakte te creëren kan de combinatie met wandverwarming worden gemaakt.
Helaas is het installeren en afwerken van watergedragen vloer en wandverwarming in je badkamer niet een klus die in een uurtje is uitgevoerd. Deze ingreep kan beter tijdens een verbouwing worden toegepast.
Eén van de grootste voordelen van een design radiator in de badkamer is dat je je handdoeken lekker warm zijn. Helaas is dit niet te realiseren met watergedragen vloer- en wandverwarming. Natuurlijk voelen je handdoeken wel warm aan, maar dit is helaas niet te vergelijken met een handdoek die net van een design radiator afkomt.
Watergedragen vloer- en wandverwarming kan over bestaande tegels en muren worden geplaatst of deze kunnen er eerst uitgebroken worden. Hierdoor is het niet mogelijk om de verwarmingssystemen te plaatsen in een bestaande badkamer die in deze originele staat moet blijven.
Al met al is het aanschaffen van watergedragen vloer-, wand- en plafondverwarming voor de badkamer zeker een toekomstbestendige en comfortabele keuze. Benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen badkamer? Neem gerust contact op met Warp Systems of lees verder over het SpeeTile systeem.