3 redenen waarom je dit jaar nog voor een warmtepomp moet kiezen

In 2025 gaan de subsidieregelingen voor warmtepompen veranderen waardoor het de moeite waard is om nog dit jaar een warmtepomp te laten installeren.

In de kabinetsplannen voor 2025 blijven weliswaar de klimaatdoelstellingen overeind staan, toch gaat er het een en ander veranderen op het gebied van warmtepompen. We geven drie redenen waarom het de moeite waard is om nog dit jaar een warmtepomp te laten installeren.

1 .Wijziging subsidieregeling warmtepompen

De huidige regering wil bezuinigen op het aantal subsidies dat ze verstrekt. Daar valt ook de subsidieregeling voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen en isolatiemaatregelen onder. De overheid wilde met deze ISDE-subsidie 30 procent van het originele aankoopbedrag van warmtepompen vergoeden, maar door prijsdaling is dat toegenomen naar bijna 50 procent. De verwachting is dat de correctie met name negatieve gevolgen zal hebben voor warmtepompen tot en met 12 kW, die voornamelijk voor woningen worden gebruikt.

Voor een Panasonic lucht-water warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel R290, die door de Consumentenbond als beste is getest, loopt het subsidiebedrag nu nog op tot €4.575,-. Dat kan volgend jaar dus veel lager gaan uitvallen.

2. Slim energiebeheer

Tot 1 januari 2027 blijft de salderingsregeling van zonnepanelen bestaan. Huishoudens en kleine bedrijven kunnen hun jaarlijks opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen hun jaarlijkse verbruik. Daar staat tegenover dat energieleveranciers daardoor terugleverkosten in rekening brengen door de extra kosten die leveranciers maken bij teruglevering.

Zoveel mogelijk zelf verbruiken is dus het meest gunstige. Met een warmtepomp in combinatie met een additionele boiler wordt het teveel aan zonne-energie in de vorm van warm water opgeslagen. Daarnaast kunnen de warmtepompen van Panasonic tegenwoordig gecombineerd worden met de slimme thermostaten en energiebeheerdiensten van tado°. Met behulp van de energiebeheersoftware wordt de meest kostenefficiënte tijden bepaald om de woning automatisch te verwarmen en draagt het daarmee tevens bij aan een oplossing voor de huidige netcongestie

3.Warmtepomp levert energie op

Daarnaast bespaart een warmtepomp niet alleen energie, het levert ook energie op. Bij de huidige generatie warmtepompen wordt van 1 kWh stroom 5 kWh warmte gemaakt. Ter vergelijking: elektrische verwarmen levert 1 kWh warmte met 1 kWh stroom en bij een gasketel is zelfs 1,2 kWh nodig voor 1kWh warmte.

De vorig jaar geïntroduceerde Panasonic Aquarea L-serie gaat zelfs een stapje verder en maakt van 1 kWh stroom 5,33 kWh warmte. Daarmee behoort deze serie tot de meest energie-efficiënte in zijn klasse. Dat is onlangs bevestigd door de Consumentenbond, die op 1 november 2024 de Aquarea L-serie Bi-Bloc 9kW heeft uitgeroepen tot ‘beste uit de test’. Daarbij is er niet alleen naar efficiëntie gekeken maar ook naar prijs en geluid.

Naast deze drie redenen blijft een warmtepomp een interessante investering: de energierekening gaat naar beneden, het energielabel van de woning wordt hoger en het draagt bij aan de klimaatdoelstellingen door vermindering van CO2-uitstoot. Kortom, het is de moeite waard om nog dit jaar een warmtepomp te laten installeren.