Om er lekker warmpjes bij te zitten in huis zijn er vele systemen beschikbaar: een cv-ketel, ventilator, warmtepomp, vloerverwarming of een airconditioner.
Maar waarvoor kies je nou eigenlijk mocht je in de mogelijkheid zijn om dit te bepalen zoals bij het bouwen van een woning of een renovatie aan een bestaand huis. Zijn er wellicht mogelijkheden om de krachten te bundelen of is één centraal systeem de betere keuze? Lees meer over de verschillen van ieder systeem waarbij de voors- en tegens besproken worden.
Het is algemeen bekend dat een cv-ketel maar één doel heeft, namelijk het leveren van een aangename warmte voor in de woning. Een ventilator staat bekend om het principe van verkoelende lucht realiseren. Een airconditioningssysteem heeft als hoofddoel het koelen van de temperatuur in de woning.
Bij airconditioners denken vele mensen vaak aan het verzorgen van verkoelende lucht in de woning. Dit is an sich niet een gekke gedachte aangezien de meeste airco’s binnen woningen gebruikt worden voor dit doeleinde. Maar wees je ervan bewust dat een airconditioner nog veel meer voor jou kan betekenen op het gebied van het creëren van wooncomfort. Binnen bedrijven worden deze extra functies al veel toegepast en worden de airconditioners hernoemd naar klimaatbeheersingssystemen. De airconditioner wordt namelijk gebruikt voor het koelen en het verwarmen. Dit extra aspect die een airco biedt is bij vele woningeigenaren nog niet helemaal doorgedrongen. Indien er voor een mobiele airco of vast airco systeem gekozen wordt die aan de muur of het plafond gemonteerd wordt. Heeft deze vaak maar één doel voor de woningeigenaar, het verzorgen van verkoeling in de woning. Een vaste airco wordt vaak aan de muur of het plafond bevestigd en een mobiele airco heeft als voordeel dat deze overal geplaatst kan worden. Het kan zowel warme als koude lucht genereren en verplaatst deze lucht door de gehele ruimte. De tijd die een airconditioner nodig heeft om de ruimte te verwarmen is hierbij vaak korter dan een cv-ketel. De cv-installatie genereert warmte door het opwarmen van water via een gasverbranding, wat langer duurt dan de direct gegenereerde warme lucht vanuit een airconditioner.
Een warmtepomp heeft als functie het onttrekken van de warmte uit de buitenlucht en zet dit om tot een warmteniveau voor in huis. De warmte wordt hierbij niet opgewekt vanuit het niets maar verplaatst van buiten de woning naar binnenshuis. Dit maakt het systeem een efficiënte energie opwekker. De warmtepomp haalt warmte uit onbeperkte bronnen zoals grondwater, ventilatielucht of de buitenlucht. Het koude water dat langs een warmtebron loopt genereert vanzelf warmte die via leidingen voor de verwarming het huis betreden. Een warmtepomp vraagt alleen wel een bepaalde capaciteit en daarom is niet iedere warmtepomp geschikt voor ieder huis. Tevens is de investering in een warmtepomp niet een goedkope wat het voor veel mensen een moeilijk haalbare of aantrekkelijke optie maakt.
Toe aan de nieuwste generatie verwarmingstoestellen aangezien deze veel zuiniger zijn wat een mooie besparing op de maandelijkse energiefactuur oplevert? Doe dit dan juist en maak bijvoorbeeld gebruik van financiële voordelen zoals een subsidie, energiebespaarlening of ga voor mobiele airco aanbiedingen die bij jouw wensen passen. Ga eens op zoek op het internet naar advies en vergelijk toestellen met elkaar, waarbij specificaties en prijs leidend zijn. Laat eens een installateur langskomen om de woning in kaart te brengen en zodoende een maatgevend advies en offerte te ontvangen. Dankzij seo verbeteren zijn er op het internet heel gemakkelijk en snel partijen te vinden die bij jouw voorkeuren aansluiten.