Hoge temperatuur en lucht-lucht warmtepompen bieden uitkomst.
Vanaf 2026 is het voor woningeigenaren verplicht om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen als de bestaande cv-ketel het begeeft. Dat geldt echter niet voor alle woningtypen. Voor mensen die een appartement of monument bezitten of een woning die de komende jaren op een warmtenet wordt aangesloten, geldt de verplichting niet. Dat heeft minister De Jonge voor Volkshuisvesting vorig jaar bekendgemaakt in een Kamerbrief om duidelijkheid te bieden aan zowel woningeigenaren als aan de installatiebranche. Toch is er voor iedere woning een geschikte warmtepomp te vinden.
Bestaande radiatoren
Veel warmtepompsystemen leveren een lage temperatuur voor verwarming. Het water dat door radiatoren en vloerverwarming stroomt wordt tussen de 20 en 35?C verwarmd. Dat kost minder energie, maar vereist ook laagtemperatuur afgiftesystemen zoals laagtemperatuur radiatoren, fancoil units of vloerverwarming. Dit kan vrijwel nooit met traditionele radiatoren.
Gelukkig zijn er nu ook hoge temperatuur warmtepompen op de markt, zoals de Panasonic Aquarea L-serie. Deze lucht-water warmtepomp maakt gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290, oftewel propaan. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Het is daarom bijzonder geschikt voor renovatie en collectieve toepassingen waar een hoge temperatuur vereist is voor radiatoren. Het systeem kan gebruikmaken van de bestaande leidingen en radiatoren, waardoor verduurzamen zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk wordt.
Ook in kleine ruimtes
Voor woningen met een beperkte installatieruimte heeft Panasonic heeft de All-in-One units aan de Aquarea L-serie toegevoegd. Deze compacte systemen hebben een oppervlakte van slechts 598 x 600 mm. Door het lage geluidsniveau van de units zijn er tevens meer plaatsingsmogelijkheden dan bij de oudere generatie warmtepompen.
Door zijn afmeting kan de warmtepomp netjes worden opgesteld bij het andere witgoed zoals de koelkast of wasmachine. Dat vermindert de benodigde installatieruimte. Tevens biedt de beperkte hoogte en het robuuste chassis de mogelijkheid om bovenop de warmtepomp nog een ventilatieunit te plaatsen.
Verwarmen met een airco
Hoe gek het ook klinkt, ook een airco kan uitkomst bieden. Deze lucht-lucht warmtepomp kan niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Daarnaast is een airconditioner energiezuinig, omdat - door de standaard warmtepompfunctie - het grootste deel van de energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Dat zorgt ervoor dat het rendement drie tot vier keer zo hoog is als van een cv-ketel.
Een groot voordeel van verwarmen en koelen met een airconditioner is dat je in relatief korte tijd een ruimte op de gewenste temperatuur kunt brengen. Zo hoeft de thuiswerker niet de volledige woning te verwarmen of te koelen als hij toch van 9 tot 5 vooral in dezelfde werkruimte zit. Met een Multi Split airco is het zelfs mogelijk meerdere ruimtes individueel te verwarmen of koelen.
Hulp bij kiezen
Om te weten welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning heeft Panasonic een tweetal selectieprogramma’s ontwikkeld: de Aquarea selectietool voor lucht-water warmtepompen en de Aircon selectietool voor lucht-lucht warmtepompen. Daarnaast kun je makkelijk met de Augmented Reality (AR) app zien hoe de verschillende warmtepompen in jouw huis staan.