De 5 vuistregels van Renson voor energiezuinig én gezond en comfortabel verbouwen

Gezond wonen met Renson

1)Isoleren? Absoluut, maar niet zonder te ventileren

Veel verbouwers denken in de eerste plaats aan isoleren en luchtdichtheid. En dat is een prima reflex om te besparen op stookkosten. Maar wie het enkel daarbij houdt, loopt het risico voortaan in een ‘gesloten doos’ te wonen, een ‘afgesloten thermos’ waar de vervuilde lucht niet weg kan en er van verse lucht geen sprake is. Niet aan te raden, als je weet dat we in  Europa gemiddeld 90 % van onze tijd binnen doorbrengen. 

2)Ventilatie: noodzakelijk kwaad of ‘must have’ voor gezond wonen?

Hoewel velen ventilatie nog steeds als een noodzakelijk kwaad zien, is die – in combinatie met luchtdichtheid en isolatie – wel degelijk onontbeerlijk om gezond te kunnen wonen. Anders krijg je binnen de kortste keren te maken met vochtproblemen, schimmel en nare geurtjes in huis ... Niet gezond voor je woning, maar zeker ook niet voor jezelf als bewoner. En dus komt het er vooral op aan om het juiste ventilatiesysteem te kiezen, op maat van je renovatieplannen, maar ook op maat van je
behoeften, leefpatroon en betrokkenheid als verbouwer.

3)Warmte die binnen zit, krijg je niet meer buiten

Anders dan bij een nieuwbouwwoning, heb je bij een verbouwing veel minder keuze om optimaal te profiteren van de zon door te spelen met de vorm of oriëntatie van je gebouw. Als je dan toch voldoende daglicht wil binnen halen via grotere ramen, dan ben je jezelf er maar beter goed van bewust dat je een groot risico loopt op oververhitting in de zomer. Dan mag je in je goed geïsoleerde en luchtdichte woning nog besparen op stookkosten, in de zomer zijn die besparingen zo teniet gedaan als een airco dag en nacht moet staan draaien om het binnen een beetje leefbaar te houden. Want warmte die binnen zit, krijg je niet zomaar terug buiten.

4)En dus: hou de zon buiten tegen, niet binnen

Of: En voorkomen is beter dan genezen. Door de zon tegen te houden nog voor die het glas van je grote ramen kan bereiken. Hoe? Met een dakoversteek, strategisch geplaatste boom, een luifel boven of schuif- of vouwpanelen voor de ramen, ... of met doekzonwering. Die laat je ‘s winters netjes omhoog om optimaal te profiteren van de gratis zonnewarmte, terwijl je de screens in de zomer van ‘s morgens tot ‘s avonds neer laat om het binnen lekker fris te houden. Je zal zien: dat scheelt al snel een
pak graden in huis. Mooi meegenomen: aangezien screens – afhankelijk van de transparantiegraad – wel de zonnestralen blokkeren maar niet het daglicht, zit je ‘s zomers binnen nooit in het donker. 

5)Denk vooruit ... Schenk jezelf rust in huis

Ventilatieroosters, luchtkanalen, een centrale ventilatie-unit, zonwering, ... nog een pak technieken er bovenop? Zeker, maar door daar vanaf het prille begin van je verbouwing rekening mee te houden, doe je jezelf niet alleen een comfortabele en gezonde woning Cadeau, maar ook eentje waar alles zo subtiel mogelijk ingewerkt is ... en dat brengt (visuele) rust in huis.