Samen met een erkende installateur optimaal rendement behalen
Warmtepompen blijven het in de kou goed doen, maar vaak is er te weinig aandacht voor het goed inregelen ervan. Hierdoor blijven er kansen liggen om energie te besparen. Zeker bij een warmtepomp is het cruciaal dat de installateur hem goed afstelt op de woning en de gebruiker. Elke situatie is uniek en met de fabrieksinstellingen haalt een warmtepomp niet het optimale rendement. Het inregelen van installaties schiet er in de praktijk vaak bij in. Enerzijds door de drukte bij installateurs, anderzijds door te weinig kennis of aandacht.
Een hybride warmtepomp kan ook bij vriestemperaturen nog steeds een bijdrage leveren en het gasverbruik laag houden. De installatie moet dan wel goed zijn ingesteld. Om de warmtepomp zijn werk goed te laten doen, moet in veel gevallen het vermogen van de cv-ketel worden begrensd. Daarnaast moet de installatie waterzijdig worden ingeregeld. Het warme water wordt dan beter verdeeld over de radiatoren in de woning. Dit is overigens wettelijk verplicht.
Gebruikers kunnen zelf ook veel doen. Het is vooral belangrijk dat zij zich realiseren dat een warmtepomp anders werkt. Een cv-ketel zet je ’s nachts lager, maar in een hybride installatie kunnen te grote temperatuurverschillen ertoe leiden dat de cv-ketel te snel aanslaat. Daardoor valt het gasverbruik hoger uit dan nodig.
Als je de temperatuur in huis wilt verhogen of verlagen, is ons advies om dit geleidelijk te doen, in kleine stapjes van een halve graad of een graad. Voor het behalen van een optimaal rendement is de rol van de installateur nog groter dan voorheen. Het advies aan woningeigenaren is dan ook om een installateur in de arm te nemen die het belang van het optimaal inregelen onderkent en die de tijd neemt om gebruikers goed voor te lichten over het gebruik van hun warmtepomp.
Voor meer informatie bezoek ook eens onze website.