Het installeren en inregelen van vloerverwarming kan best een gedoe zijn. Bij Resideo vinden we dat dit makkelijker kan!
Het installeren en inregelen van vloerverwarming is best een gedoe en wordt met alle ontwikkelingen in de markt steeds ingewikkelder. Bij Resideo vinden we dat dit makkelijker kan. “We moeten van het gas af!” Leuk… Maar voor woningeigenaren én installateurs soms best ingewikkeld.
In nieuwbouw moet namelijk al minimaal een hybride systeem of een all-electric warmtepomp worden geïnstalleerd. Voor bestaande bouw gaat dit de komende jaren ongetwijfeld ook gelden. Maar dat is niet alles. Een verandering van warmtebron betekent vaak ook het aanpassen van het afgiftesysteem, wil je dat deze goed functioneert.
Je kiest dan vaak voor vloerverwarming, een systeem dat binnen het brede aanbod van warmtebronnen wel op de juiste manier ingeregeld moet worden. Voor de installateur wordt dat door de behoefte aan zoneregeling en de mogelijkheden van zowel verwarmen als koelen met een (hybride) warmtepomp steeds complexer, blijkt uit het onderzoek van Resideo. Maar het hoeft niet zo complex te zijn.
De juiste vloerverwarmingsregelaar kiezen, best een gedoe
Zodra jij in je nieuwbouwhuis trekt weet je dat er vloerverwarming ligt. Het is daar al langere tijd de standaard om met deze lage temperatuurverwarming te werken. Vaak met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Maar ook wanneer je je bestaande woning gaat verbouwen of renoveren kom je voor de keus te staan: het huidige systeem één-op-één vervangen of plaats je een (hybride) systeem met vloerverwarming. Er komen veel verschillende systemen op de markt met net weer andere manieren van aansluiten. Het is daarbij nog wel eens een uitdaging om te bepalen welke regelaar je nodig hebt. En dan moet je ook weten hoe je al die verschillende regelaars in combinatie met de warmtebron installeert en instelt.
Bij het uitzoeken van de juiste regelaar is het voor de installateur belangrijk om rekening te houden met de bouwregelgeving. Steeds vaker eist regelgeving dat je ‘zelfregulerende apparatuur’ toepast wordt het regelen van een vloerverwarmingssysteem per vertrek mogelijk maakt. Nog los van het feit dat dit meer comfort oplevert voor jou als gebruiker. Dat vraagt dus om een regelsysteem dat regeling per vertrek mogelijk maakt, met de apparatuur die daarbij hoort.
Installatie vaak op moeilijk bereikbare plekken
Een andere uitdaging bij de installatie van de regelaar, is de plaats van de vloerverwarmingsverdelers. Vaak is dit dezelfde plek waar ook de regelaar geplaatst en ingeregeld wordt: onder een trap of ergens in een hoekje op zolder. Plekken die moeilijk bereikbaar zijn en waar het vaak donker is. Voor de installateur een crime om daar bedrading aan te sluiten of met een dipswitch de parameters op de regelaar instellen die hij niet goed kunt zien. Een hele klus op zich. En als er dan iets toch nog niet helemaal goed is ingeregeld, kunnen ze weer opnieuw beginnen. Dit is helemaal niet nodig; tegenwoordig bestaat er namelijk een hybride bedrade en draadloze technologie. Deze zorgt ervoor dat de installatie en configuratie van de regelaar gemakkelijk kan worden uitgevoerd via een app. Simpel en betrouwbaar.
Verwarmen én koelen komt steeds vaker voor
Je merkt het vast wel; de zomers worden warmer. Daardoor wil je misschien ook je huis koelen met behulp van de warmtepomp. Het gevaar voor oververhitting speelt hierbij een steeds grotere rol. Actieve (top)koeling met een warmtepomp kan voorkomen dat een gebouw te warm wordt. Tegenwoordig is koeling bij veel typen warmtepompen een standaard optie. Alleen zijn niet alle vloerverwarmingsregelaars geschikt voor koelen, hier is vaak een aparte module voor nodig. Een regelaar met een standaard geïntegreerde koelingsmodule is daarom veel gemakkelijker.
Vloerverwarmingsregeling installeren kan ook makkelijk zijn
De regeltechniek blijft zich ontwikkelen. En snel. Voor jouw installateur is het best een uitdaging om alle verschillende merken (hybride) warmtepompen, regelaars, vloerverwarming, enzovoorts te kennen, te begrijpen en zo te combineren dat alle systemen goed samenwerken. Los van het feit dat het vervolgens daadwerkelijk installeren van onder andere de vloerverwarmingsregelaar ook complex is. Maar zoals gezegd: dit hoeft niet! De HCC100 Multizone vloercomfortregelaar van Resideo is universeel te gebruiken en eenvoudig door de installateur te configureren via een app. Jij comfort, je installateur installatiegemak.
Ontdek meer op resideo.com