Foto: Thuisbatterij

Slim omgaan met energie? Dit zijn de voordelen van een thuisbatterij

Het gebruik van een thuisbatterij is een slimme stap om je woning nog verder te verduurzamen én je energierekening te verlagen.

Theo Vliegop 18 Maart 2024

Tegenwoordig wisselen de energieprijzen flink en zijn we met z’n allen aan het verduurzamen. Het gebruik van een thuisbatterij is een slimme stap om je woning nog verder te verduurzamen én je energierekening te verlagen. Thuisbatterijen bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar kunnen ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op lange termijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als een accu voor energie, is een apparaat dat elektrische energie kan opslaan. Dit kan energie zijn die wordt opgewekt door zonnepanelen of die afkomstig is van het elektriciteitsnet. Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt wanneer er vraag is naar elektriciteit, zoals 's avonds wanneer de zon niet schijnt of tijdens stroomstoringen.

Slimmer met stroom

Steeds vaker brengen energieleveranciers een vergoeding in rekening voor het terugleveren van zonne-energie. Dat vraagt om een andere slimme manier om met energie om te gaan. In plaats van overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet tegen een lagere prijs, is het opslaan van deze energie in een thuisbatterij een goede oplossing voor later gebruik. Dit vermindert niet alleen de afhankelijkheid van het net, maar stelt je ook in staat om jouw eigen energieverbruik te optimaliseren.

De voordelen op een rij:

  1. Optimalisatie van energiegebruik: Huishoudens met zonnepanelen kunnen de energie die overdag wordt opgewekt opslaan in de thuisbatterij en deze 's avonds gebruiken wanneer de energievraag doorgaans hoger is. Zo ga je slimmer om met je zonne-energie. Met een energie managementsysteem kun je instellen dat de energiestromen in jouw huis op elkaar afgestemd worden.
  1. Besparen op energiekosten: Je kunt je vast voorstellen dat je heel wat kunt besparen op je energiekosten. e overtollige zonne-energie die je namelijk opslaat voor later gebruik, hoef je niet af te nemen van het elektriciteitsnet. En met een dynamisch energiecontract kun je zelfs energie in- en verkopen wanneer de prijzen gunstig zijn.
  2. Duurzaam: Door gebruik te maken van eigen opgeslagen energie, zoals zonne-energie, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Je draagt zo bij aan een schonere en groenere toekomst. Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen en bevordert de transitie naar hernieuwbare energiebronnen.

Het gebruik van een thuisbatterij is een slimme zet wanneer je streeft naar duurzaamheid en kostenbesparingen op lange termijn. Door gebruik te maken van deze energieoplossingen kunnen huishoudens niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook hun energiekosten verlagen en hun energieonafhankelijkheid vergroten. Kortom, investeren in een thuisbatterij is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Reacties