Goed ventileren en gelijkmatig verwarmen vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten.
Goed ventileren en gelijkmatig verwarmen vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten.
Oktober 2023 was de natste oktobermaand ooit gemeten in De Bilt. Dat sluit aan bij de klimaatscenario's van het KNMI waarin wordt aangegeven dat de herfst in de komende decennia 3 tot 7 procent natter wordt. En ook de afgelopen weken was het grijs en grauw. Met hoog water tot gevolg op vele plekken in het land.
In deze maanden zitten we daarom vaker binnen en houden ramen en deuren dicht. Maar daarin schuilt ook een gevaar. Vocht blijft daardoor in huis hangen. Zelfs bij nieuwbouwwoningen, die vaak te goed zijn geïsoleerd. Dat zorgt voor vochtplekken en schimmelvorming met gezondheidsklachten als gevolg. Hoe kan je dat voorkomen?
Lucht continu te verversen
Even een raam opendoen in de ochtend of na het koken heeft geen blijvend effect. De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door de lucht continu te verversen, dag en nacht, het hele jaar door. Door gebruik te maken van mechanische ventilatie heb je 24/7 luchtcirculatie in je woning, een ideale luchtvochtigheid en warmteterugwinning.
De nieuwe Panasonic VENT-X tegenstroomventilatie pakt ook meteen de binnenluchtkwaliteit aan. Door te zorgen voor een constante toevoer van verse lucht in huis, zorgt het voor een comfortabele en aangename omgeving. Bovendien bevindt zich binnenin het systeem een polypropyleen tegenstroomwarmtewisselaar om de energie uit de afgevoerde lucht terug te winnen en over te dragen aan de toegevoerde lucht. Dit vermindert het energieverbruik van de woning aanzienlijk, terwijl de kwaliteit van de binnenlucht behouden blijft.
Gelijkmatig verwarmen
Goed en gelijkmatig verwarmen van de woning is ook belangrijk om vochtontwikkeling tegen te gaan. Dat kost ook nog eens minder energie, omdat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. Er hoeft daarom minder hard gestookt te worden om het huis te verwarmen. Wordt er gekozen voor een lucht-water warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de units uit de Panasonic Aquarea L-Serie, dan is het rendement wel drie tot vier keer zo hoog als van een cv-ketel. Dat komt omdat de warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.
Daarnaast zijn de warmtepompen uit deze serie zonder ingrijpende aanpassingen vrijwel overal te plaatsen en eenvoudig te installeren. Het natuurlijke koudemiddel R290 in deze units maken een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor renovatieprojecten waarbij een hoge temperatuur nodig is voor het (her)gebruik van radiatoren.
Goed ventileren en gelijkmatig verwarmen is dus geen overbodige luxe. Het vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten. Naast een gezond en fris binnenklimaat valt er ook nog energie mee te besparen.