Van loods naar duurzame en minimalistische eengezinswoning
In Etterbeek woont architecte Laura Hottat sinds 3 jaar in haar gerenoveerde lichtrijke en ‘zen ingerichte’ stadswoning. Met een grondige aanpak, inclusief duurzame technieken, transformeerde ze een voormalige opslagloods voor bier tot een toekomstbestendige eengezinswoning. Natuurlijk daglicht, gezonde lucht en een stabiel binnenklimaat: het gezin geniet met volle teugen.
De funderingen, de vloerplaat en de 4 buitenmuren, meer blijft er niet over van de voormalige schuur in Etterbeek, midden in de stad. De oudste gedeeltes van het pand dateerden van rond de jaren 1800. Het risico op onaangename verrassingen was dus groot. “Bovendien kregen we zo carte blanche voor de nieuwe inrichting”, benadrukt architecte Laura Hottat. “De grote erkers op de eerste verdieping versterken de lichtinval en het contact met buiten.”
Het belang van gezonde binnenlucht
Vanuit haar ervaring met renovaties van eengezinswoningen kent Laura het belang van goede ventilatie als geen ander. “Vergeet je ventilatie mee te nemen in je renovatieplannen, dan riskeer je vochtproblemen en zelfs schimmelvorming in huis”, aldus Laura. “Onze ventilatie werkt, ook al merk je het niet. Dat is net de kracht van een vraaggestuurd systeem. Een goede dagelijkse indicator van voldoende ventilatie is de was: die droogt binnen altijd snel.”
Verse buitenlucht komt binnen via de Invisivent AIR Light-raamverluchtingen. Tegelijk stuurt de ventilatie-unit Healthbox 3.0 de debieten in elke kamer automatisch aan, op basis van het aanwezige vocht, CO2-gehalte en VOC’s (geurtjes). Bij het overschrijden van drempelwaardes wordt een specifieke ruimte meer geventileerd. De raamverluchtingen kregen dezelfde kleur als de kozijnen en de compacte ventilatie-unit is netjes weggewerkt in het vals plafond, in lijn met de minimalistische interieurinrichting.
Lichtrijk wonen, zonder oververhitting in de zomer
Grote raampartijen trekken het daglicht maar daarmee ook de warmte van de zon volop naar binnen. Om te anticiperen op oververhitting in de zomer, werd daarom Fixscreen-doekzonwering onzichtbaar ingewerkt in de bestaande gevel. “Hoe vroeger technieken zoals zonwering worden meegenomen in een verbouwproject, hoe mooier het resultaat”, geeft Laura nog als tip. “De perfecte integratie van alle technieken was cruciaal voor een minimalistisch resultaat, dat voor een rustgevende leefomgeving zorgt.”
Video ‘Renovatieplannen? Ga voor energiezuinig, gezond en comfortabel!’: https://youtu.be/CphD5w8DuDo
Video ‘Isoleren? Altijd ventileren!’: https://youtu.be/9TA8caaiC4E
Video ‘Zonwering voorkomt oververhitting bij renovatie’ https://youtu.be/EJH6RUhq_Sg
Video ’Zonwering subtiel geïntegreerd bij renovatie’: https://youtu.be/50828LwKf8A
Video ‘Gezond en comfortabel binnenklimaat’: https://youtu.be/MztoSiQPgkw