Nederland gaat massaal aan de zonnepanelen. Het is ook een voordelige en milieubewuste manier om energie op te wekken. Toch is het een fikse investering.
Het grote voordeel van zonnepanelen is dat je vanaf de eerste dag gaat flink besparen op je energierekening. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar in deze tijden van torenhoge gasprijzen is dat helemaal mooi meegenomen! Het eerste wat je wilt weten als je je gaat oriënteren op zonnepanelen is natuurlijk; hoeveel levert dit mij nou concreet op? Daar is helaas niet zomaar een antwoord op te geven. Het is namelijk van een flink aantal zaken afhankelijk.
Eén van de belangrijkste factoren die een rol spelen is hoeveel panelen je op je dak kunt leggen. Dat hangt uiteraard met name van de afmetingen van je dak af, maar ook of je een schuin of plat dak hebt en er eventueel dakramen of pijpjes op het dak liggen. Ook is het verstandig naar je eigen verbruik te kijken en tevens het verwachte verbruik in de (nabije) toekomst. Ga je bijvoorbeeld binnenkort een laadpaal voor je elektrische auto laten installeren of ga je binnenkort elektrisch koken? Dan is het verstandig dit mee te nemen in je berekeningen.
Hoeveel je zonnepanelen vervolgens opbrengen is weer van een aantal zaken afhankelijk. Uiteraard het aantal zonuren, maar ook de stand van de zon ten opzichte van een zonnepaneel en of één of meerdere panelen op bepaalde delen van de dag in de schaduw van bijvoorbeeld bomen liggen.
Hoewel steeds meer mensen overtuigd zijn van het nut van zonnepanelen, hikken velen toch nog steeds aan tegen de investering. En dat is ook niet zo gek, want hoewel je gelijk gaat besparen gaat het toch om een flinke investering. Het gaat al snel om bedragen van zo'n 5000 euro. Niet iedereen kan zulke bedragen zomaar missen, of heeft het liggen. Daar zijn gelukkig wel oplossingen voor. Geld lenen om je zonnepanelen te financieren is bijvoorbeeld helemaal geen onlogische gedachte. Er zijn hiervoor verschillende partijen voor. Zo heb je bijvoorbeeld Findio, waar je online een lening kunt aanvragen.
Daarnaast zijn er vanuit de overheid financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen nóg aantrekkelijker maken. Zo kun je als je als particulier zonnepanelen koopt de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. En dat gaat best om aardige bedragen. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor € 4.700,- kun je dan zo'n € 700,- terugkrijgen.
Goed om te weten: zorg je ervoor dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan! Anders kun je geen btw terugvragen.
Zo bespaar je met zonnepanelen dus direct op je energiekosten, ben je milieubewust bezig, kun je de investering zelf op verschillende manieren realiseren én kun je sowieso de btw terugvragen. Een erg interessante besparing dus!