Foto: vlekkeloze-verhuizing-1

5 tips voor een vlekkeloze verhuizing

Verhuizen, dat doen we niet elke dag. Niet zo gek dus dat het hele circus dat erbij komt kijken voor stress kan zorgen.

Omdat we je graag zo goed mogelijk op weg helpen, hebben we dé 5 tips voor een soepele verhuizing verzameld. In de gemiddelde duur van een mensenleven verhuis je algauw zo’n 3 à 4 keer. Het is voor het gros van de mensen niet de meest favoriete bezigheid, want er komt nogal wat bij kijken. Meuk van de rommelzolder waar je al jaren niet bent geweest moet opeens in een kartonnen doos passen. Abonnementen en aansluitingen wachten op een wijziging, vrienden en familie met spierballen dienen vroegtijdig opgetrommeld te worden. Een flinke klus, maar met deze tips gaat het al snel een stuk soepeler.

1. Delegeren kun je leren

Een goed begin is het halve werk, dus: zorg voor een duidelijke taakverdeling. Wees een ware projectleider en laat je innerlijke manager de boel overnemen. Is je broer handig met schroevendraaiers en bouten? Laat hem de boeken- en kledingkasten uit elkaarhalen. Is je beste vriend een kei in ordenen? Stel hem in charge van het inpakken. Zelf houd je overzicht en weet je wanneer wat moet gebeuren. Op die manier loop je niet zo snel achter de feiten aan - één van de grootste valkuilen van een verhuizing.

2. Adreswijziging doorgeven

Een nieuw adres betekent een berg aan wijzigingen. Kranten en tijdschriften, internet, verzekeraars, het pensioenfonds en de bank horen stuk voor stuk graag waar jij in de toekomst jouw post opent. Je kan natuurlijk op je uppie een lange lijst opstellen met bedrijven waaraan jij je verhuizing moet doorgeven. Maar hoe weet of je volledig bent? En ga je telkens een e-mail sturen, of zelfs een handgeschreven briefje? Boezemt het idee alleen al angst in? Dan zou je adreswijziging bij Funda doorgeven een oplossing bieden. Deze slimme dienst neemt je een hoop werk uit handen en geeft jou tijd voor zaken die niet zonder jouw aandacht kunnen.

3. Inpakken geblazen

Je hele hebben en houden inpakken: het is een ware kunst. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin met de plekken waar je weinig komt (zoals de garage, heb je meteen het ergste gehad) en eindig met het meest essentiële (zoals je toilettas). Deze aanpak bespaart je halverwege de rit een duik in de dozen, in een naarstige zoektocht naar je tandenborstel. Vergeet ook niet genoeg bubbeltjesplastic en voldoende verhuisdozen in te slaan.

4. De dingen die iedereen vergeet

Het is he-le-maal niet gek dat je in de hectiek van een verhuizing dingen vergeet – het zou pas opvallen als níets jou ontgaat. Maar ook voor dit euvel geldt: stel een lijstje op. Dus, pak pen en papier en noteer: de vriezer leeghalen en ontdooien, de werkster opzeggen, foto maken van snoeren van elektrische apparaten om het installeren simpeler te maken, vraag vrij van werk en vergeet de geheime opbergplek niet. Op de grote dag zelf is het een kwestie van wegstrepen.

5. Houd je vrienden te vriend

Met het inpakken van het gehele huishouden ben je er nog niet. Het daadwerkelijke verhuizen moet namelijk nog gebeuren. Er moet gesjouwd, getild en geschoven worden. Dit vraagt om spierballen en precisie. Daar kun je je vrienden en familie voor optrommelen (grote kans dat jij ook ooit hun ijskast naar driehoog hebt getild) maar misschien is het inschakelen van een professionele verhuizer zo gek nog niet. Die gaan secuur en efficiënt te werk en brengen jouw spullen van a naar b.

Reacties