Foto: Zelf-verhuizen-laten-verhuizen

Zelf verhuizen of laten verhuizen?

Eén van de eerste knopen die je wat betreft je verhuizing moet doorhakken, is de vraag of je zelf gaat verhuizen of dat je een verhuisbedrijf inschakelt.

Guido van Loon

Bij een verhuizing komt vaak meer kijken dan je denkt. Het is niet alleen een kwestie van spullen pakken en naar de andere woning. Wanneer je zelf gaat verhuizen, bespaar je flink wat hier kosten mee. Of het mogelijk is zelf te verhuizen hangt echter wel af van de tijd die je in de verhuizing kunt (wilt) steken en van de grootte van je inboedel. Een reden om een verhuisbedrijf in te huren zou kunnen zijn dat je lastig verhuisbare of kostbare meubels hebt. Professionele verhuizers hebben hier doorgaans veel ervaring mee. Bij het inhuren van verhuizers heb je diverse mogelijkheden. Je kunt het bedrijf alles laten doen, inpakken en verhuizen, of je kiest alleen voor het verhuizen en pakt zelf je spullen in.

Zelf verhuizen

Uit onderzoek blijkt dat zo'n driekwart van de mensen ervoor kiest om zelf hun verhuizing te regelen. De hoofdreden hiervoor is vaak dat men hiermee kosten bespaart. Of u de verhuizing zelf kunt uitvoeren, heeft te maken met een aantal factoren: heb je voldoende tijd, beschik je over voldoende mankracht en hoe groot is je inboedel? Belangrijk om in de gaten te houden bij zelf verhuizen is dat je (waarschijnlijk) een verhuisbus(je) of aanhanger zult moeten huren.

Transport

Het huren van een verhuiswagen hoeft niet erg duur te zijn. Vaak kun je al voor 50 tot 100 euro per dag een verhuiswagen huren, afhankelijk van de grootte van de wagen. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een aanhanger te huren. Je hebt hierbij de keuze uit meerdere aanhangers die voor verschillende doeleinden geschikt zijn. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel gewicht je auto mag trekken. Let tevens goed op de verhuurprijs en de voorwaarden. Controleer ook goed de algemene toestand van het voertuig; noteer op voorhand eventuele schrammen en deuken en kijk het water- en oliepeil na. Vergewis je er bovendien van of het reservewiel, de krik, het instructieboekje, de gevarendriehoek, de verbandkist en andere benodigde papieren in het voertuig aanwezig zijn. Bestelbusjes en boedelbakken kunnen doorgaans gehuurd worden door bestuurders met rijbewijs B. Voor grote formaten bussen heb je een aanvullend rijbewijs nodig.

Verhuiscontainer

Een alternatief voor het huren van transport is een verhuiscontainer. Je laadt de spullen zelf in en vervolgens wordt de volle container bij je nieuwe woning afgeleverd. De kosten hiervoor variëren behoorlijk.

Verzekering

Houd er rekening mee dat uw inboedel niet verzekerd is als je zelf verhuist. Eventuele schade is voor eigen rekening omdat een inboedelverzekering meestal alleen geldig is zolang de inboedel zich op het adres bevindt dat op de polis staat. Wel is het mogelijk een aparte verhuisverzekering af te sluiten.

Verhuisbedrijf inhuren

In sommige gevallen is het verstandig of eenvoudiger om de verhuizing (deels) uit te besteden. Wanneer je bijvoorbeeld veel kostbare zaken heeft, is het misschien beter om een verhuisbedrijf in te schakelen. Bijkomend voordeel is dat het verhuizen sneller gaat. De meeste verhuisbedrijven zorgen bovendien voor verhuisdozen. Deze moet echter wel worden ingeleverd. Je kunt een regulier verhuisbedrijf maar denk bijvoorbeeld ook eens aan De Meubeltaxi. Hierbij kun je zelf bepalen hoe uitgebreid je de verhuisservice wilt.

Werkzaamheden

Wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt, takelen zij meubels het huis uit, ze leveren verhuisdozen, plaatsen alle spullen in een verhuiswagen en later in de nieuwe woning. Je meubels worden vakkundig uit huis getild of getakeld en op de bestemming afgeleverd. Erg handig als je grote meubels hebt of bijvoorbeeld een vleugel.

Erkende verhuizers

Het is verstandig het verhuisbedrijf altijd via Erkende Verhuizers te regelen. Als je kiest voor de Erkende Verhuizer, kies je voor kwaliteit en zekerheid. Iedere Erkende Verhuizer voldoet aan alle eisen die zijn opgelegd door de Organisatie voor Erkende Verhuizers. De Erkende Verhuizers worden regelmatig getoetst op aspecten die te maken hebben met kwaliteit, milieu en veiligheid door een extern bureau. De eisen zijn vastgelegd in een erkenningsreglement welke is op te vragen bij de Organisatie voor Erkende Verhuizers. Bovendien zijn zij verzekerd en aangesloten bij de geschillencommissie.

Prijs

Het is aan te bevelen diverse offertes op te vragen van verschillende verhuisbedrijven. Je kunt dan een prijsvergelijking maken tussen de aanbieders. De kosten lopen erg uiteen doordat er meestal geen standaardtarieven gehanteerd worden. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren:
– Wat doe je zelf en wat besteed je uit?
– De afstand tussen de oude en nieuwe woning.
– Het eventuele gebruik van een verhuislift.
– Het aantal spullen dat verhuisd moet worden.
– Het aantal verdiepingen dat het nieuwe en oude huis telt.
– De aanwezigheid van bijzondere meubelstukken of kunst

Verhuislift

Met een verhuislift verhuis je eenvoudig, veilig en snel vrijwel al je huisraad vanaf een bovenwoning of etage. De verhuur van de verhuislift bied je vele voordelen: liften zijn veel sneller en veiliger dan verhuizen via de trap of met een touw en blok verhuizen. Of het nu gaat om een verhuizing vanaf de 1e etage of de 8e etage, je kunt gemakkelijk en snel de verhuisliften met een beschikbare hoogte van 26 meter bij je verhuizing inzetten.

Vergoeding

Er zijn een paar situaties waarin je in aanmerking komt voor een verhuisvergoeding. Wanneer je bijvoorbeeld voor je werk verhuist, is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een verhuisvergoeding. Je kunt dit navragen bij de afdeling Personeelszaken van je werkgever. Tevens bestaat er de zogenaamde verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding krijg je als je moet verhuizen omdat je woning gesloopt of gerenoveerd wordt. Ook wanneer, in het geval van een huurwoning, je verhuurder de huurovereenkomst heeft beëindigd omdat hij een bestemmingsplan wil realiseren, moet de verhuurder een vergoeding betalen.

Reacties