Over smaak valt niet te twisten, dus ook niet over de bouwstijl van het huis waarin jij het liefst woont.
bron foto: De Vijf Suites
Misschien sta je op het punt te gaan verhuizen of ben je in de fortuinlijke positie dat je een eigen huis kunt laten bouwen. Dan ben je er ondertussen vast achter dat er heel veel mogelijk is op het gebied van architectuur. En voor degenen onder ons die zich niet in zo'n luxe positie bevinden, is het natuurlijk altijd heerlijk om weg te dromen bij de mooiste huizen. Veel kijk- en leesplezier!
Kenmerkend voor Scandinavische architectuur is de natuur die wordt gekoppeld aan een no-nonsense bouwstijl; strakke lijnen zonder al teveel poespas. Deze bouwstijl wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Veel licht en zicht op buiten is belangrijk, dus er wordt veel gebruikgemaakt van veel ramen en grote raampartijen. Strak, licht en rustig zijn hiervan de kernwoorden. Deze prachtige houten villa heeft alles in huis.
De Engelse cottagestijl is gebaseerd op boerderijen, maar vroeger uitsluitend bedoeld voor welgestelden. Een belangrijk kenmerk van de indeling binnenin de cottages is, dat alle ruimten worden gegroepeerd rondom een centrale woonruimte. Om een authentieke cottagestijl te creëren, maakt men met de bouw ervan altijd de keuze voor een combinatie van baksteen, riet en lokale materialen. Erkers, voorportalen, terrassen, loggia’s en torens zorgen ervoor dat de woning absoluut geen strakke uitstraling heeft, maar eerder een onregelmatige. Alles aan dit type woningen verwijst naar een romantische en typisch Engelse uitstraling.
Voor iedereen die een tikje allergisch is voor tierelantijnen in en aan zijn huis, is deze bouwstijl degene waar je in wilt wonen. Bij het ontwerpen van een woning in moderne stijl wordt het exterieur bepaald door strakke lijnen, primaire vormen en veel glas. En dus weer, veel licht. Door te spelen met materialen zoals hout, stucwerk en steen, biedt de bouwstijl van een moderne woning bewoners de mogelijkheid een geheel unieke uitstraling te geven aan hun huis. Het interieur kenmerkt zicht door een strakke, open en lichte indeling van de ruimtes.
Een herenhuis kan een vrijstaand huis zijn, maar ook een rijtjeswoning. Denk bijvoorbeeld eens aan de geschakelde grachtenpanden in Amsterdam. Deze panden zijn te herkennen aan hun statige uitstraling met monumentale kenmerken. Duidelijke kenmerken van een (stads) herenhuis zijn toch wel de hoge ramen met glas in lood, hoge gootlijnen en een rechte indeling. Binnen vind je hoge plafonds met prachtig lijstwerk en ornamenten, oude schouwen en glas-in-loodramen en -deuren.
Even buiten de stad vind je vaker vrijstaande herenhuizen. Met hun statige uitstraling en royale omvang, geven deze woningen allure aan een straat. Meer over deze bouwstijl vind je hier.
Wonen in een bungalow betekent alle gemakken van een appartement, maar dan mét tuin. En afgezien van het feit dat het gewoon prettig is helemaal gelijkvloers te wonen, is het ook erg fijn dat je weet dat je niet hoeft te verhuizen als je ooit wat slechter ter been wordt. Bungalows worden vaak vrijstaand gebouwd, maar natuurlijk ook als rijtjeshuis. Een typisch kenmerk van bungalows is dat ze bijna altijd beschikken over een patiotuin. Dat betekent het huis rondom de tuin is gebouwd en dat je de tuin vanaf elke kamer in je huis kunt zien. Verder worden ramen sterk vertegenwoordigd en zijn de daken plat, wat zich uitstekend leent voor de toepassing van groendaken. Mooi én duurzaam.
Deze woningen blijven populair en dat is niet gek, want what’s not to like? De stijl van een jarendertigwoning is te omschrijven als karakteristiek, degelijk en vooral sfeervol. De bouwstijl wordt ook wel de Amsterdamse School-bouwstijl genoemd. De nadruk voor het in- en exterieur ligt vooral op de horizontale lijnen; recht en symmetrisch. Typerende exterieurkenmerken voor jarendertigwoningen zijn onder andere de forse houtafmetingen voor ramen en kozijnen, fraai metselwerk, gedetailleerde entreepartijen en kozijnen, omlopende dakgootconstructies en mooie luifelconstructies bij de voordeur. Ook het interieur is voorzien van mooie details, ramen en deuren met glas-in-lood, paneeldeuren en ook weer de rechte lijnen.
Wonen op een woonboot, je houdt ervan of niet. Eenvoudig gezegd is een woonboot een boot met woonfunctie en een vaste ligplaats. Een woonboot kan een vaartuig zijn met een huis erop, maar het kan ook net zo goed een zeilschip zijn. Het is in ieder geval niet meer bedoeld om mee te varen.
Een drijvende waterwoning is een huis dat is gebouwd op een onzinkbaar platform van bijvoorbeeld beton. Het huis ligt in het water en is eigenlijk een als woonboot vermomde drijvende villa. Het grote verschil met een woonboot is het uiterlijk, de mogelijkheid tot realiseren van meerdere woonlagen en de vaak royalere afmetingen.
Kortom, in Nederland kun je je hart ophalen als het om een diversiteit aan bouwstijlen gaat. Voor meer inspiratie hierover klik je hier.