De laatste jaren gaat het weer goed met het toerisme in Nederland.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in het derde kwartaal van 2022 een recordaantal toeristische overnachtingen in ons land is geweest. Mocht je altijd al van een vakantiehuis of recreatiewoning hebben gedroomd dan is dit misschien wel het moment om er één te kopen.
Dat is helemaal het geval wanneer je gaat voor een bijzonder vakantiehuis, zoals een tiny house kopen. Zowel Nederlanders als buitenlandse toeristen kiezen vaak voor een unieke accommodatie tijdens hun verblijf. Waar moet je verder zoal op letten bij het kopen van een recreatiewoning? We zochten het voor je uit.
Tegenwoordig is de keuze reuze wanneer we het hebben over een tiny house kopen of een ander soort vakantiehuis aanschaffen. Daarom is het nodig om je eigen wensen goed op een rij te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het soort vakantiehuis dat je zou willen hebben en waar die woning dan moet staan. Ga je voor een recreatiewoning op een vakantiepark of kies je liever voor een vakantiehuis op eigen grond?
Het voordeel van een woning op een park is dat het daar meestal toegestaan is om het huis te verhuren. Op eigen grond kan dat nog lastig zijn, omdat dat in het bestemmingsplan van de grond moet staan. Misschien wil je het huis niet verhuren, maar puur voor eigen gebruik aanschaffen. Kortom: er zijn genoeg persoonlijke wensen en wetten om rekening mee te houden voordat je überhaupt een vakantiehuis koopt.
Het is mogelijk om een vakantiewoning met huurkavel of koopkavel te kopen. Voor beide gevallen gelden verschillende regels en voorwaarden. Ook kun je een recreatiewoning kopen met een huurcontract waarbij je te maken krijgt met de regels van de eigenaar van de grond of een vakantiepark. In dat geval is alleen de woning jouw eigen economische eigendom. De grond waarop je je woning zet is van een andere partij. Ook daarbij gelden veel kleine lettertjes waar je rekening mee moet houden.
Wat die regels zijn, verschilt per park. Check in ieder geval altijd de duur van een contract wanneer je dat hebt afgesloten. Betreft het een jaarlijks contract en wordt deze automatisch verlengd of zijn de regels anders? En in welke gevallen mag de eigenaar van een vakantiepark waarop je huis staat het contract stopzetten? In het contract moeten dit soort dingen staan, evenals wat jouw rechten zijn wanneer het contract eerder wordt stopgezet dan afgesproken. Kijk hier dus altijd goed naar.
Omdat er in Nederland maar weinig vrije grond met recreatie als bestemmingsdoel beschikbaar is, gaan de meeste mensen voor een vakantiewoning of een tiny house op een vakantiepark. Hartstikke leuk, maar let voordat je kiest voor een recreatiewoning kopen altijd op de aanwezige regels van het desbetreffende park. Ieder vakantiepark heeft namelijk eigen regels opgesteld waar eigenaren en eventueel huurders zich aan moeten houden tijdens hun verblijf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vakantiewoning aan een aantal voorwaarden moet voldoen.
Het is hierbij verstandig om te letten op de regels omtrent het verhuren van je vakantiewoning; wanneer dat is wat je wil. Veel parken staan dit toe, maar de voorwaarden verschillen nogal eens. Andere regels waar je op kunt letten, hebben vaak te maken met het toestaan van auto's op het park, het toestaan van huisdieren op het park en/of in de vakantiewoningen en het ontvangen van bezoek. Als eigenaar mag je meestal een maximum aantal dagen in het huisje slapen, zodat er niet permanent gewoond kan worden. Let verder nog op de volgende zaken: