Foto: Keurmerk vakkundig gekeurd

Keurmerk bouwkundig keurders beschermt huizenkoper tegen miskoop

Vanaf nu mogen aangesloten keuringsbedrijven ‘Vakkundig Gekeurd’ voeren

Huizenkopers kunnen vanaf vandaag een bouwkundige keuring laten uitvoeren door een bedrijf met het keurmerk Vakkundig Gekeurd. Dit keurmerk, opgezet door beroepsorganisatie VastgoedPRO, is een kwaliteitsstempel en mag alleen gevoerd worden door keuringsbedrijven die aan specifieke toetsingsvoorwaarden voldoen. Consumenten hebben zo de garantie dat het bouwkundig rapport door een deskundige en onafhankelijke partij wordt opgesteld en ze krijgen een reëel beeld van de staat van hun nieuwe woning.

Om een afgewogen beslissing te kunnen nemen, moeten huizenkopers weten wát ze gaan kopen. Een bouwkundige keuring brengt de huidige staat van een woning grondig in kaart. Daarbij gaat het om zichtbare en soms ook ‘onzichtbare’ zaken zoals de fundering, dakbedekking, constructie, gevels, kozijnen, ramen enzovoort. Komen er gebreken aan het licht, dan worden de herstelkosten daarvan op korte en lange termijn in de rapportage opgenomen.

Onpartijdig en gecertificeerd

Sinds 1 februari van dit jaar staat het bouwkundig voorbehoud in het model koopcontract dat is opgesteld door verschillende branche- en consumentenorganisaties. “De markt neemt hiermee zelf een stap om ervoor te zorgen dat de risico’s die consumenten lopen, verkleind worden”, schreef minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren eind januari in een Kamerbrief. Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als uit de keuring blijkt dat er ernstige gebreken zijn of als noodzakelijke herstelkosten boven een afgesproken maximum komen. Kopers kunnen in dat geval ook opnieuw over de prijs in onderhandeling met de verkopende partij.

Consumenten moeten er dan wel van op aan kunnen dat een onpartijdig en gecertificeerd bedrijf de keuring uitvoert. Tot de introductie van Vakkundig Gekeurd bestonden er geen gestandaardiseerde toetsingscriteria voor bouwkundig keurders, waardoor iedereen die zichzelf als expert beschouwt een keuring kan doen. Daardoor is het mogelijk dat gebreken zoals scheuren in muren, houtrot in kozijnen, lekkage en schimmel, onopgemerkt blijven. De herstelkosten, die in de duizenden euro’s kunnen lopen, moet de koper dan uit eigen zak betalen.

De normaalste zaak van de wereld

“De overspannen huizenmarkt maakt het er voor woningzoekenden niet makkelijker op”, zegt Roland Knoester, algemeen directeur van VastgoedPRO. “Je hebt minder keuze, je moet meer betalen en je neemt sneller een beslissing op emotie. Je hebt vaak zelf geen idee waar je op moet letten als het om het onderhoud van de woning gaat. En hoe weet je wat een goed bouwkundig keuringsbedrijf is en wat niet? Bij de aankoop van een huis zou een keuring door een gediplomeerd bedrijf vanzelfsprekend moeten zijn. In de autobranche is dit al jaren de normaalste zaak van de wereld.”

Dat huizenkopers tegenwoordig vaker in financiële problemen komen door reparatie van onvoorziene gebreken, onderstreept het belang van een keuring door een deskundig bedrijf. Bij het afsluiten van een hypotheek mag je tegenwoordig namelijk maar honderd procent van de koopsom lenen, de rest moet de koper zelf financieren. Een bouwkundige keuring van enkele honderden euro’s kan een koper behoeden voor een financiële strop.

 

Reacties