Hoewel de constructie gemaakt is van hout, kan de buitenafwerking van een houtskeletbouwwoning van elk materiaal zijn. De voordelen van houtskeletbouw?
Houtskeletbouw zorgt voor comfortabele en waardevaste woningen, die ook nog eens hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Een houten skelet kent een flexibele toepassing en is geliefd als karaktervol, duurzaam en ecologisch materiaal. De klassieke bouwwijze is inmiddels verbeterd met moderne technieken, wat resulteert in een sfeervolle woning met een gezond binnenklimaat.
Bakstenen huizen zijn een typisch Nederlands fenomeen. Bouwen met hout is inmiddels een volwassen alternatief. Het aantal eengezinswoningen in Nederland van houtskeletbouw groeit en hier en daar worden zelfs appartementencomplexen van hout gebouwd. Vooral het duurzame karakter en het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen zijn sterke punten. Redenen voor de overheid om meer gebruik van hout in de bouw te stimuleren. De constructie van houtskeletbouw bestaat uit een skelet van stijlen en regels met een tussenruimte van ongeveer 40-60 cm waartussen thermische isolatie wordt geplaatst.
Architecten houden van hout. Het materiaal geeft oneindig veel mogelijkheden op het gebied van overstekken, overkappingen, gevelopeningen enzovoorts. Hout weegt ook weinig: houtskeletbouw scheelt zeker de helft in gewicht met traditionele stenen bouw waardoor houtskeletbouw prima op een bestaande fundering of als extra etage op een woning kan worden gebouwd. De meeste constructeurs ‘bouwen’ het huis in de fabriek. Dit betekent dat de koper maar korte tijd in het bouwpuin zit. De prefabconstructie wordt razendsnel op de bouwlocatie gemonteerd. Het huis wordt droog opgeleverd.
Maar hoe zit het nu met de duurzaamheid van een houten huis? Houtskeletbouw is meestal goedkoper dan stenen bouw. Maar als de bewoner zijn nieuwe houtskeletbouw gaat overleven, is hij duur uit. Het is dan ook één van de meest gestelde vragen van mensen die wel met hout willen gaan bouwen. Die angst is niet nodig, de wereld staat vol met eeuwenoude houten huizen. Natuurlijk moet het exterieur goed worden onderhouden, maar wie opziet tegen de periodieke schilderbeurt – ongeveer eens in de acht jaar – kan de buitenwanden ook laten afwerken met schoon metselwerk. Het houten skelet zelf heeft een duurzaamheidsbehandeling ondergaan. Een gebruikelijke behandeling is stomen waardoor schimmels en zwammen het hout niet kunnen aantasten. Het komt zelden voor dat fabrikanten het hout met chemicaliën behandelen; er zijn voldoende milieu- en mensvriendelijke alternatieven die net zo duurzaam zijn.
Houtskeletbouw wordt ook geprezen om zijn warmte. Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de stenen eerst een deel van de warmte op. Pas daarna wordt de binnenruimte warm. Bij houtskeletbouw wordt de binnenlucht meteen verwarmd doordat hout minder massa heeft dan steen en dus nauwelijks warmte absorbeert. In combinatie met een goede isolatie resulteert dit in een warm huis en een lage energierekening. In de zomer is een houten huis juist extra koel. Anders dan stenen houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast waardoor de woning snel afkoelt.
Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau. De tussenmuren zijn zeer goed te isoleren waardoor er nauwelijks geluid naar andere kamers ‘lekt’.
Doordat vloeren, wanden, gevels en daken geprefabriceerd zijn, kan er op de bouwplaats snel en zonder bouwafval worden gewerkt. De bouwtijd is kort, dus de buurt heeft weinig overlast. Het scheelt ook aardig wat bouwrente. De isolatiewaarde is hoog. De prefabelementen zijn gevuld met een minerale wol waardoor er duurzaam wordt gebouwd met een hoge isolatiewaarde. Door de gewichtsbesparing, de bouwsnelheid en de efficiënte wijze waarop de isolatie wordt aangebracht, blijven de bouwkosten binnen de perken en is het energieverbruik laag.