Een logbouwwoning is te herkennen aan karakteristieke hoeken met uitstekende balken. Maar wat zijn de voordelen van logbouw?
Bron foto: Finnhouse
Logbouw kent zijn oorsprong in de houten blokhut. In de loop der jaren is de blokhut vooral in Canada, Scandinavië en Amerika verder ontwikkeld tot een volwaardige woning. Ook in de Benelux zien we dit bouwtype steeds vaker. Logbouw is bovendien zeer geschikt voor eventuele uitbreidingen van bestaande woningen of voor het bouwen op bestaande funderingen en het herindelen van gebouwen. Wie de op zichzelf al uitstekende isolatie-eigenschappen van een logbouwwoning toch nog wil verbeteren kan eenvoudig een isolerende voorzetwand aan de binnen- of buitenkant van de woning plaatsen.
Het basisbouwmateriaal van een logbouwhuis is houten balken. Door dit relatief lichte bouwmateriaal komt het huis op een lichte fundering te staan. In ons land moet de begane grond onder de logwoning luchtdicht zijn. De overige verdiepingsvloeren kunnen wel weer van hout worden gemaakt. Waar verder op moet worden gelet, is dat de houten wanden in vochtige ruimtes zoals de badkamer, douche en keuken worden beschermd tegen vocht. Doe je dit niet, dan zal het hout worden aangetast.
Het meest kenmerkende aan de logwoning is het uiterlijk. In tegenstelling tot de meeste andere bouwmethoden wordt de buitengevel niet afgewerkt. Dat betekent dat het uiterlijk vrijwel altijd van hout is. Hierbij komen de houtsoorten grenen, vuren of cederhout het meeste voor. De binnenkant wordt, zeker in ons land, wel afgewerkt. Dit om de woning te isoleren. Hiertoe worden niet-dragende houten delen opgetrokken en de tussenruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal. Uiteraard kun je deze handeling ook aangrijpen om het interieur van het huis wat minder ‘houterig’ te maken door bijvoorbeeld een gipsen wand op te trekken en die te stuken of te behangen.
Een logwoning kan door iemand met een flinke dosis doe-het-zelf-ervaring en ruimtelijk inzicht zelf worden gebouwd. Je krijgt dan een bouwpakket aangeleverd waarbij de onderdelen zijn genummerd en de gebruiksaanwijzing je door het bouwproces heen leidt. Maar bezint eer ge begint. Je bent niet de eerste die tegen moeilijkheden of schijnbare onmogelijkheden aanloopt. Het is dus aan te raden om een specialist in te schakelen die in elk geval de fundering legt en het casco voor je opbouwt. Je kunt dan zelf de woning afbouwen. Aan te raden is om bij een bouwbedrijf bouwbegeleiding aan te vragen. Niet alleen krijg je professionele begeleiding voor, tijdens en na de bouw, ook kun je vragen om extra advies. Denk aan interieuradvies, voorlichting over de dakbedekking, manier van verven of tips voor het installeren van diverse onderdelen. Wil je de hamer alleen hanteren voor het ophangen van een schilderij, besluit dan om de houten woning sleutelklaar te laten opleveren.
Naast het specifieke uiterlijk waar mensen voor vallen, vallen ze ook voor een aantal voordelen die aan deze bouwmethode zijn verbonden. Zo staat het huis binnen zeer korte tijd. Binnen een paar dagen is het casco klaar en in een paar weken kan de verdere afwerking gerealiseerd zijn. Deze snelle oplevering betekent uiteraard ook dat de kosten voor een logwoning relatief lager zijn dan voor woningen van andere bouwmethodes.
Een bekend vooroordeel van een houten woning is dat deze veel onderhoud zou vergen. Dit blijkt echter reuze mee te vallen. Waar je wel rekening mee moet houden is het materiaalgebruik van het huis. Dat betekent in de praktijk dat een logwoning meestal om de paar jaar moet worden bijgesteld en dat je – zeker in het begin – 'knalletjes' kan horen van het hout dat zich aan de nieuwe omgeving aanpast. Werk zwakke plekken altijd direct bij of laat een vakman elk jaar het hout nalopen. Wie zorgvuldig met dit onderhoudsaspect omgaat, kan met plezier in deze natuurlijke woning wonen.
Een logwoning heeft een zeer specifiek uiterlijk dat niet in alle omgevingen past. Voordat je je zinnen zet op dit type woning is het raadzaam om eerst met de gemeente te overleggen of zij openstaat voor deze karakteristieke woningbouw. Het is heel goed mogelijk dat de welstandscommissie logbouw niet op de betreffende kavel toestaat of dat ze eisen stelt aan de gebruikte houtsoort of kleur van het huis.
Belangrijk voor de kwaliteit van een logwoning is de kwaliteit van het materiaal: hout. Maar niet alleen deze bouwkundige kwaliteiten verdienen de aandacht. Ook goede winning van het hout is een aandachtspunt. Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk dat door natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties wordt ondersteund. Het FSC controleert de gehele productie van groei tot eindproduct. Hout met dit keurmerk komt uit bossen waar de gekapte bomen worden vervangen door nieuwe.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het gehele traject, zoals hierboven beschreven, ongeveer 35 weken duurt (of deze bouwtijd wordt gehaald, is met name afhankelijk van de voortgang bij de gemeente (4 + 13 weken) en de grootte van de woning). De uiteindelijke prijs is afhankelijk van grootte, funderingsmethode, bouwstijl, details, luxe en afwerking.