Houten pagode woning in logbouw omgekeerd systeem gerealiseerd door Finnlogs. Ook mogelijk in houtskeletbouw.
De eigenaren van deze indrukwekkende, moderne Pagode-woning zijn, zoals vaak voorkomt, echte liefhebbers van hout. Het zetje dat ze kregen voor de bouw van dit huis, kregen ze tijdens een vakantie in Frankrijk. Daar viel het hun op hoeveel goed gepreserveerde houten woningen er waren. Dat wekte hun interesse. Toevallig stuitten ze daar bovendien op een tijdschrift met houten huizen in vele moderne ontwerpen. Een abonnement op “Kavel en huis” was bij thuiskomst snel geregeld.
De eerste architect die de opdracht kreeg hun huis te ontwerpen, beviel niet. Hij wist hun eisen en wensen niet te vertalen naar een op alle aspecten passend ontwerp. Finnlogs lukte dat wel en meer dan dat!
Beneden is logbouw toegepast, het omgekeerde systeem waarbij de kenmerkende “oortjes” op de hoeken binnen de isolatiewand vallen. Boven is houtskeletbouw toegepast. De buitenzijde is afgewerkt met fijn bezaagd Zweeds rabat van Russisch lariks, op een trasraam met rollaag.
Het dak is bekleed met Tuille du Nord-pannen en bestaat uit verschillende delen.
De white wash beits op de binnenmuren gecombineerd met hier en dar gestucte plafonds maakt het huis strak, fris en licht.
Het vloeroppervlak van de begane grond bedraagt 177 m2, van de verdieping is dit 70 m2. De inhoud van de woning in totaal is 876 m3.
Het ontwerp is duidelijk gekozen voor de uitstraling; strak, modern, maar toch speels en gezellig.
Ruime overstekken, rechte lijnen, verspringende leefelementen, een veranda en veel ramen.
De overstekken zijn er niet alleen voor de schoonheid en uitstraling, maar ook omdat de eigenaren niet veel onderhoud aan het houtwerk wilden.
Het huis heeft vloerverwarming. Tesamen met de kachel zijn radiatoren eigenlijk overbodig.
De kachel met lange pijp trekt speciaal de aandacht in de woonkamer. Deze kachel is van Harrie van Gennip uit Amsterdam. Hij zoekt oude exemplaren uit de periode 1870 tot 1935 in Europese landen en restaureert deze. Deze kachel komt uit Noorwegen, maar past prima in dit huis van Nederlandse makelij.
De eigenaren hebben het huis voor het merendeel zelf gebouwd. Dat is één van de grote voordelen van logbouw; feitelijk is het één grote bouwdoos. De codering op de balken maakt het gemakkelijk voor iedereen die van aanpakken weet, om deze als een puzzel in elkaar te plaatsen. Zeker in combinatie met de begeleiding die Finnlogs in geval van zelfbouw kan bieden. En aanpassingen zijn soms zelfs nog tijdens de bouw mogelijk: toen bleek dat de badkamer van deze woning te donker uitpakte, was er zo een raam “ingezaagd”…
Tot en met de installatietechniek is zelf aangelegd. Alleen voor de kelder en bij het plaatsen van de dakconstructie hebben de eigenaren hulp ingeroepen.
Ook 13 jaar na dato zijn de eigenaren nog tevreden met hun huis.
Achteraf gezien hadden ze de ingeplande meter extra aan de woonkamer erbij willen hebben. En de inloopkast aan de slaapkamer had groter gemogen. Maar die zaken vallen in het niet bij het woonplezier dat ze nog dagelijks ervaren.