Drie bedrijven slaan handen ineen
Robuusteiken, Rabobank Noordenveld West Groningen en Mijn Makelaar maken zich hard voor ecologische bouw en gezond wonen. De drie bedrijven zien grote kansen in het gebruik van bio-based bouwmaterialen, zoals hout en Isovlas. De groei van deze materialen vraagt CO2 en de toepassing ervan in de bouw zorgt voor CO2-opslag. Gezamenlijk zetten zij een ecologische schuurwoning in de markt, die volledig ecologisch is gebouwd.
Robuusteiken, een ambachtelijke bouwer uit Veenhuizen, heeft een slim principe bedacht. ‘Wij bouwen modelwoningen die voorzien in opslag voor het huidige overschot aan CO2’, vertelt Peter Kroes, directeur van Robuusteiken. ‘Wanneer meer mensen kiezen voor een woning van hout en houtachtige materialen, helpt dat het milieu in drievoud: Het hout slaat CO2 op, er zijn minder producten nodig die CO2 als afval hebben (denk aan beton, plastic). En ten derde groeien er nieuwe bomen op de plek van de oude, die CO2 opnemen (duurzame bosbouw). Door de CO2-opslag in één houten woning, kan een gemiddeld gezin zeventien jaar CO2-neutraal leven. Ons streven is dat goed voorbeeld, goed doet volgen. Met het gebruik van natuurlijke materialen doet de bouw een stap in de goede richting. Een impuls vanuit de overheid kan hierin een katalysator zijn. Wij denken dat daar een kans ligt.’
‘Dat is voor ons de reden geweest om de handen ineen te slaan met Robuusteiken en Mijn Makelaar. We willen allemaal de wereld een beetje beter maken, ieder vanuit zijn eigen expertise’, zegt Siska Snip, financieel adviseur bij Rabobank Noordenveld West Groningen. De Robuusteiken woning heeft alles in zich om in aanmerking te komen voor de Rabo GroenHypotheek.
‘Bij een ecologische woning kunnen milieuvoordeel en trends hand in hand gaan’, weet Kroes. ‘Wij hebben een schuurwoning ontworpen met een exclusieve rieten kap. Een pannendak is ook mogelijk.’ De woning bouwt Robuusteiken volledig ecologisch. De schuurwoning heeft verschillende opties, passend bij ieders wensen en budget.
‘Daarbij komt dat onze ecologische bouw zorgt voor een gezond leefklimaat van de mens’, aldus Kroes. ‘Natuurlijke Isovlas bouwisolatie is optimaal temperatuur- en vochtregulerend. Hout is een puur natuurlijk materiaal dat het teveel aan vocht in uw woning moeiteloos absorbeert. Wordt de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan geeft hout dat extra geabsorbeerd vocht aan zijn omgeving terug. De luchtvochtigheidsgraad in uw houten woning blijft continu op peil.’ Wetenschappers zijn eensgezind over de positieve invloed van een houten woning op reuma, artrose en artritis. Robuusteiken wil daarom een voorbeeld zijn in het bouwen met hout. ‘Duurzaam hout moet wat ons betreft de norm worden in Nederland. En bouwen met hout steeds vaker de keuze! Het gaat om de zorg voor mensen, klimaat, dieren, natuur en economie, nu en later. Houtbouw is toekomstgericht en gezond!
Meer informatie op mijnco2neutralewoning.nl