Onlangs startte de bouw van de eerste energieneutrale BARENTSZ-stolp. Een eigentijdse versie van de klassieke Noord-Hollandse stolpboerderij.
Gemaakt van hout, optimaal geïsoleerd en energieneutraal, past het perfect in de ambities van de regio Purmerend om hét centrum voor de bouw van houten woningen in Groot-Amsterdam te worden.
Aan de rand van de Beemster tussen Schermerhorn en Avenhorn, neemt de geschiedenis een verrassende wending. Op een prachtige landelijke locatie in Unesco Werelderfgoed de Beemster-polder, wordt de eerste energieneutrale stolpboerderij gerealiseerd. Het project is een initiatief van de landinrichters en architecten van Nieuw Nederland. Met hun bouwconcept voor houten nul-op-de-meterwoningen - Barentsz Ontdekkingshuizen - laten zij zien dat ook een echte Noord-Hollandse Stolpboerderij energieneutraal kan zijn.
Met dit project sluit Nieuw Nederland aan bij de ambitie in de regio om meer te bouwen in hout. Een ambitie die door de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam is uitgesproken onder het motto: Waterland houtbouwland, “wij worden hét centrum voor de bouw van houten woningen in Groot-Amsterdam”. Een voornemen met een grote toekomst en tegelijk een saluut aan de rijke historie van de houtindustrie in de Zaanstreek.
De realisatie van de boerderij is een vervolg op een eerder succesvol Barentsz-project in Noord-Holland; twee energieneutrale huizen bij Ilpendam. Dit project werd enthousiast ontvangen door de gemeente Purmerend en smaakte voor de ondernemende ontwikkelaars en architecten naar meer. Op zoek naar een nieuwe locatie stuitten zij op een bouwterrein in Noordbeemster, prachtig gelegen en met in het bestemmingsplan de voorwaarde dat er een stolpboerderij gerealiseerd moest worden. Een stolp van baksteen en met pannen, zoals ze historisch altijd werden gebouwd.
Na een gesprek met de lokale Welstandscommissie besloot Nieuw Nederland het terrein aan te schaffen en met het eigen Barentsz-concept een eigentijdse, energiezuinige houten stolp te realiseren. Het huis wordt verwarmd met een elektrische warmtepomp, waarvoor de energie wordt opgewekt door zonnepanelen. En lest best: er worden voldoende zonnepanelen geïnstalleerd voor het volledige energieverbruik op jaarbasis. Maar ook de historie wordt niet vergeten. Zo zijn de zonnepanelen slim in de metalen dakafwerking gemonteerd, tussen houten frames bij de hoekkepers van het dak; een rechtstreekse verwijzing naar de historische dakspiegels van pannen, uitgespaard uit het rieten dak, op monumentale Stolpboerderijen uit het verleden.
Meer informatie: www.barentsz.nl