Kijk je nooit om naar je vaste lasten, zoals je lopende abonnementen, verzekeringen en contracten? Dan is de kans groot dat je teveel betaalt.
Door geen actie te ondernemen, betaal je na verloop van tijd vaak veel meer dan mensen die hier wél alert op zijn. Op welke vaste lasten kun je zoal besparen, en hoe pak je dat aan?
Meestal rekenen we alle lasten die regelmatig – vaak maandelijks – terugkomen tot de vaste lasten. Je kunt deze vervolgens onderverdelen in écht vaste, en meer variabele vaste lasten. Echt vast zijn de lasten waar je niet onderuit komt, zoals belastingen. Of wanneer je een woning huurt: op je maandelijkse huur kun je niet besparen.
Alle andere vaste lasten zijn min of meer variabel. Hoe variabel, verschilt echter behoorlijk. Neem bijvoorbeeld de hypotheek: de meeste huiseigenaren zien dit als een echt vaste last. Toch kun je je maandelijkse hypotheekbedrag omlaag krijgen: als je bijvoorbeeld extra aflost.
Er zijn heel wat vaste lasten waarop je kunt besparen, zoals energie, verzekeringen, internet-, tv- en vaste telefonie-abonnementen, en nog veel meer. Vergelijkingssites zijn handige hulpmiddelen bij het uitzoeken waarop je kunt besparen. Overstappen, bijvoorbeeld van internetprovider of energieleverancier, loont vaak de moeite.
Vergelijkingssites geven inzicht in de prijzen van verschillende leveranciers. Wij gebruikten voor dit artikel de vergelijkingssite KiesZeker.nl, waar je een breed scala aan diensten en verzekeringen kunt vergelijken.
Op de huur of hypotheekaflossing na, is de energierekening vaak het grootste deel van je vaste lasten. Gelukkig zijn er veel laagdrempelige tips om energie te besparen. Met sommige kun je direct beginnen, zoals de verwarming een graadje lager zetten, korter douchen, je ledlampen vervangen door gloeilampen en nog veel meer.
Er is nog een andere manier op te besparen op energiekosten: vergelijk jaarlijks de tarieven van jouw energiecontract met die van andere energieleveranciers. Overstappen naar een gunstiger contract kan je op twee manieren voordeel opleveren:
De dekkingsgraad van verzekeringen is in Nederland hoog. Je kunt zelfs oververzekerd raken. Loop je verzekeringen eens kritisch door: het kan zijn dat dekkingen elkaar overlappen, of dat verzekeringen die je ooit afsloot niet meer nodig zijn.
Een bekend voorbeeld van oververzekering komt regelmatig voor bij het verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning. Had je in je huurwoning een glasverzekering, dan kun je deze opzeggen, want voor je koopwoning heb je vast een opstalverzekering, en daar zit een glasverzekering ook in.
Een ander voorbeeld is wanneer je jouw laptop aanvullend hebt verzekerd voor buiten de deur. Heb je daarnaast een reisverzekering, dan is je laptop daardoor vaak ook al buiten de deur verzekerd.
Wanneer je al je verzekeringen zoveel mogelijk bij één verzekeraar afsluit, levert dat meestal ook een besparing op. Bij veel verzekeraars geldt namelijk dat hoe meer verzekeringen je bij hen afsluit, hoe hoger de korting is die je krijgt.
Het is verstandig om regelmatig je abonnement op internet, of je 3-in-1 abonnement tegen het licht te houden. Check bijvoorbeeld je downloadsnelheid. Heb je snel internet, maar gebruik je het alleen om websites te bezoeken en te e-mailen? Overweeg dan te downgraden naar een lagere snelheid voor een lagere prijs.
Kijk ook eens kritisch naar je zenderpakketten. Misschien heb je ooit voordelig een extra pakket aangeschaft waar je inmiddels veel meer voor betaalt. Heb je meerdere pakketten, dan stapelt zich dit al snel op tot een aanzienlijk bedrag per maand. Vaak geldt dat je in het begin voordelig kijkt, bijvoorbeeld drie of zes maanden met 50% korting. Zeg de zenders of pakketten waar je zelden of nooit naar kijkt op.
Heb je een vaste telefoonaansluiting? Ga eens na hoe vaak je deze nog gebruikt. Zeg je jouw vaste lijn op dan ben je niet de enige: ooit had vrijwel iedereen een vaste lijn, maar inmiddels is dat in minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens het geval.
Er zijn natuurlijk nog veel meer vaste lasten waarop je kunt besparen, maar of het nu gaat om energie, energie, verzekeringen en nog veel meer andere zaken: het loont vaak de moeite om de prijzen te vergelijken op een vergelijkingssite. Kijk voor nog meer bespaartips ook eens op de site van de Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).