Foto: scheiden-lijden-of-leiden

Wordt scheiden leiden of lijden

Een scheiding is altijd triest. Het betekent afscheid nemen, van elkaar, van je huis en je spullen en misschien ook nog wel van familieleden of vrienden.

Kortom zeker niet de leukste tijd van je leven. Des te belangrijker is het dus om het vooraf zo goed mogelijk regelen. De keuze of je gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap is daarbij essentieel.

En daar begint het al. Want hoe weet je nu wat je moet kiezen? Er is namelijk geen kant en klaar antwoord. Wat een juiste keuze is, is voor iedereen verschillend. Afhankelijk van de situatie maar zeker ook van jullie eigen wensen. Vooraf je wensen in kaart brengen, is dus belangrijk. Een notaris kan je daarbij goed en snel op weg helpt.

Rechten en plichten

Bij een huwelijk heb je over en weer rechten en plichten. Natuurlijk weet je al dat het huwelijk iets meer is dan een boeketje en een taart. Bij die rechten en plichten kun je onder ander denken aan het onderhoudsplicht en erfrecht. Bij samenwonen heb je deze rechten en plichten niet, behalve dan als je ze opneemt in het samenlevingscontract. Hetzelfde principe geldt voor gemeenschap van goederen.

Een ander belangrijk verschil is dat een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om beëindigd kan worden. Overigens geldt dit alleen maar als er geen gezamenlijke minderjarige kinderen zijn. Bij een huwelijk moet je voor een ontbinding altijd naar de rechter. Bij een huwelijk kun je dan wel weer kiezen voor een scheiding van tafel en bed en bij een geregistreerd partnerschap niet.

Nog een stukje makkelijker is het samenlevingscontract ontbinden. Maar let op, ook hier zitten weer haken en ogen aan. Zo is er volgens de wet bij een samenlevingscontract geen sprake van partneralimentatie. Beiden gaan na de scheiding ook financieel zelfstandig verder en je kunt gaan aanspraak maken op elkaars geld. Dit geldt ook voor het pensioen niet. Overigens kan er wel een uitzondering worden gemaakt als dit vooraf afgesproken en opgenomen wordt.

Een scheiding met kinderen

Niet alleen is het emotioneel moeilijker om uit elkaar te gaan als er kinderen in het spel zijn, ook zijn is het belangrijk dat je samen afspraken maakt over de zorg voor de kinderen. In een ouderschapsplan kun je alle afspraken die je maakt over de opvoeding van de kinderen vastleggen zoals de omgangsregeling maar ook de financiële zaken. En dat is waarschijnlijk meer dan je vooraf denkt. Zoals wanneer is het kind of zijn de kinderen bij de ene ouder en wanneer bij de andere. Hoe ga je om met feestdagen en vakanties? Wie brengt ze naar sport of muziekles maar ook wie betaalt dat? En is er spraken van kinderalimentatie of heb je het anders in gedachten. Het is belangrijk om daar samen afspraken over te maken.

Een goed begin…

Dat betekent dat als je bij het samenwonen en een samenlevingscontract hebt opgesteld, het uit elkaar gaan een stuk minder ingewikkeld is dan voor wie getrouwd is. Maar ook dan is vooraf de zaken goed regelen een zorg minder als het fout gaat. Bespreek daarom vooraf met je notaris wat de voors en tegens zijn. Niet een makkelijk onderwerp maar wel fijn als het geregeld is.

Reacties