Ga je je huis verbouwen of zit je te denken aan een make-over van je tuin? Dan krijg je te maken met een hoop puin en afval.
Als je dit efficiënt wilt afvoeren, kun je het huren van een afvalcontainer overwegen. Maar waar moet je op letten? En hoe kun je flink besparen? Dit is wat je moet weten over de afvalcontainer.
Het formaat is leidend
Het formaat van de container is leidend. Een te kleine bak zorgt ervoor dat je meerdere keren moet legen en meerdere afvalcontainers moet huren. Een te grote afvalcontainer is geldverspilling, als je deze niet eens voor de helft vol krijgt. Daarom is het belangrijk dat je een schatting maakt. Je kunt beter een iets te grote container huren, dan een te kleine.
De meeste mensen kiezen voor een container van zes kubieke meter, maar misschien heb je wel genoeg aan drie kubieke meter. Een ander veel gekozen formaat is tien kubieke meter. Natuurlijk kun je advies vragen aan de verhuurder over de meest geschikte inhoud van de container.
Besparen op huurkosten
Meestal zit de prijs voor het afvoeren en het verwerken van het afval bij de prijs in. Bij bijna elke verhuurder is de prijs hiervoor hetzelfde. Het grootste prijsverschil vind je dan ook vooral in de transportkosten. Dit zijn de kosten voor het plaatsen en ophalen van de container.
Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar en kies voor een aanbieder van afvalcontainers in de buurt. Je kunt vaak online ook vinden hoeveel kubieke meter je naar verwachting nodig hebt voor jouw klus.
Wat mag er in de container?
Voor iedere soort afval heb je een andere container nodig. Voor een container voor bouw- en sloopafval of puin afvoeren heb je een ander soort container nodig dan voor tuinhout, tuin- en groenafval of schone grond. En als het afval ook nog eens vervuilende stoffen bevat, heb je weer een andere container nodig. Laat je informeren over wat in de container kan en mag, en welke kosten daar bij horen.
Vergunningen
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk te controleren of je misschien een vergunning nodig hebt. Wanneer je de container op eigen terrein plaatst, zoals op je oprit of in de tuin, heb je geen vergunning nodig. Wil je de container op gemeentelijke grond, zoals een parkeerplaats laten plaatsen, dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt.
Ook kan het zijn dat de gemeente een stoeptaks rekent voor het oneigenlijk gebruik maken van de openbare weg, zoals een parkeervak. Het is verstandig je hier van tevoren al over te laten informeren.