Foto: iStock-1360062018

Bescherm je huis tegen overstroming met deze tips

Afgelopen februari herdachten we het 70-jarige jubileum van de Watersnoodramp in Zeeland.

Marlies

Na deze immense overstroming heeft men er alles aan gedaan om een tweede ramp van dit kaliber te voorkomen, door onder meer de Deltawerken. Dat wil echter niet zeggen dat rivieren niet zomaar uit hun oevers zullen treden. Onlangs hebben we in Brabant en Limburg nog last gehad van zware overstromingen en wateroverlast. Aangezien Nederland voor 59% gevoelig is voor overstromingen is het goed om de nodige maatregelen te treffen voor je woning. Het kan namelijk iedereen die in de buurt van water woont overkomen.

Vinger aan de pols

Hoog water en storm voorspelt? Als je in een gebied woont met een verhoogd risico op wateroverlast, dan krijg je via de Overheid een NL-Alert met alle informatie die je nodig hebt. Zo weet je of je actie moet ondernemen. Luister ook naar de lokale radio.

Goede voorbereiding is het halve werk

Woon je in een gebied met veel water of grote rivieren, dan is er altijd een kans dat je een keer te maken krijgt met wateroverlast of een overstroming. Wees daarom goed voorbereid, want dan weet je ook meteen wat te doen als er een dreiging van water is. De Rijksoverheid heeft een duidelijke website opgesteld met vragen en antwoorden over dit onderwerp waar je zeker je voordeel mee kan doen.

Daarnaast hebben we nog wat tips waarmee je je woning en spulletjes kan beschermen als je in een gebied woont waar mogelijk een overstroming kan plaatsvinden.

 

  1. Goede kamerindeling
    Een woonkamer in de kelder is heel gezellig, maar het is belangrijk om te weten dat de kelder altijd als eerste onder water komt te staan. Veel mensen gebruiken de kelder om de was te doen of de vriezer aan te sluiten. Woon je in een gebied waar wateroverlast kan voorkomen, dan is het aan te raden om dit beter niet te doen. Is het de enige mogelijkheid om hier huishoudelijke apparaten te plaatsen, zet ze dan op een sokkel. Dat scheelt overigens met bukken als je de was doet. Daarnaast is het verstandig om dierbare spulletjes, waaronder fotoboeken bijvoorbeeld, niet in de kelder te bewaren of op de begane grond.

    Heb je wel meubels in een kelder en souterrain, zorg dan dat deze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Dan kun je ze nog op een andere verdieping in het huis veilig stellen. Dit geldt overigens ook voor je geliefde spullen op de begane grond; zorg voor niet te zware meubels, dan heb je ze zo verhuisd als er kans op wateroverlast is.

  2. Elektriciteit
    Wanneer je in een gebied met kans op wateroverlast woont, dan is het verstandig om stopcontacten en het elektriciteitskastje zo hoog mogelijk te plaatsen, maar natuurlijk nog wel op een plek waar je erbij kan. Borsthoogte is meestal wel een goede hoogte. Kom je net in een waterrijk gebied te wonen, vraag dan de buren eens hoe ze dat gedaan hebben of neem contact op met het energiebedrijf en de waterbeheerder. Zij kunnen je hier meer over vertellen. Plaats verder, indien mogelijk, zo min mogelijk elektrische apparaten op de begane grond of zet ze op een sokkel. Ben je in een risicogebied gaan wonen of woon je er al, investeer dan in een noodstroomgenerator.

  3. Waterbestendig materiaal
    Je wil lekker kunnen wonen in je huis en je eigenlijk zo min mogelijk zorgen hoeven maken over waterschade bij een overstroming. Daarom is het goed om waterbestendige materialen te kiezen voor je vloer, meubels en isolatie. Beton, tegels of vinyl zijn heel goede materialen voor waterbestendige vloeren. Laminaat is ook een goede optie, want dat kan ook wel tegen water. Voor meubels kun je kiezen voor materialen als aluminium en lichtgewicht hout. Dit laatste maakt het gemakkelijk om alles te verplaatsen als het nodig is. Als isolatie kun je bijvoorbeeld kiezen voor harde kunststofplaten. Deze nemen geen water of vocht op. Materialen die je in huis gemakkelijk kan gebruiken, zijn pvc, staal en aluminium.

  4. Waterdichte woning
    Water is een natuurkracht die zijn eigen weg zoekt, maar dat hoeft zeker niet een weg bij jou naar binnen te zijn. Maak van je woning een obstakel waar het water omheen moet. Bijvoorbeeld door een extra drempel aan te brengen voor een (ondergrondse) garage of buiteningang van de kelder. Ook handig: sluit deuren en dergelijke af met speciale schotten. Leg een voorraadje zandzakken aan, zodat je een inrit kan blokkeren. Het is aan te raden deze investering samen met de buren te doen. Om waterschade aan de gevel te beperken, kun je de onderste meter van de buitenmuur (laten) voorzien van een vochtwerende coating of waterafstotend impregneermiddel. Leg deze laag alleen aan als je weet dat het water niet meer dan een meter zal stijgen. Als je dan toch met de gevel bezig bent, zorg dan dat oud voegwerk wordt opgevuld en barsten en dergelijke worden herstelt. Heb je spouwmuren? Bij hoog water is het aan te raden om spouwgaten tijdelijk af te dichten.

  5. Waterpomp
    Is je woning ondergelopen? Om waterschade te beperken is het verstandig het water zo snel mogelijk weg te pompen. Hier bestaan speciale pompen voor die samen met een putje in de kelder je huis snel weer droogpompen.

 Hulp voor meer tips

Vraag hulp bij het waterbestendig maken van de woning. Je buren, de gemeente of de waterbeheerder kan je helpen met nog meer tips om de woning waterbestendig te maken. Meer kan je namelijk niet doen. En mocht het dan toch zover zijn, pak een tas met spulletjes die je meteen nodig hebt, breng zoveel mogelijk dierbare spulletjes in veiligheid op hogere verdiepingen en laten we dan hopen dat het uiteindelijk allemaal meevalt.



Reacties