Foto: Duurzaam-recycle

Duurzaam wonen? Deze subsidies en regelingen helpen je!

Als je duurzamer wilt wonen, heb je vaak een flink budget nodig. Gelukkig zijn er aantal subsidies en regelingen die je helpen de kosten te dekken.

1. Subsidie op duurzame energie

De overheid wil mensen stimuleren om minder gas te gebruiken. Daarom is gekozen voor subsidie op alternatieve energiebronnen.

Er zijn vier subsidies:

Deze subsidies richten zich dus op apparaten die een alternatief bieden voor gas. Vooral de warmtepomp is de laatste jaren erg populair omdat deze elektrische energie gebruikt. Je kunt de warmtepomp dus goed combineren met zonnepanelen (waar je ook een vorm van subsidie voor kunt krijgen).

2. Subsidie voor zonnepanelen

Officieel gezien is er geen subsidie meer voor zonnepanelen. Toch steunt de overheid de aanschaf van zonnepanelen nog wel. Het is namelijk mogelijk om de BTW die je hebt betaalt over de zonnepanelen terug te krijgen. De overheid kan jou namelijk als ondernemer zien omdat je stroom terug levert aan het net. Er is een speciaal formulier dat je moet invullen, dan ziet de overheid jou ook als ondernemer. Vervolgens kun je de zonnepanelen opgeven bij de belasting en krijg je de BTW weer terug. Feitelijk is dit ook een vorm van subsidie: je krijgt 21% van het geïnvesteerde bedrag weer terug.

3. Subsidie voor isoleren

Er was in 2017 nog een regeling voor subsidie voor het isoleren van een woning. Die subsidie is helaas helemaal opgebruikt. Er is nog wel een manier om subsidie te krijgen: als een Vereniging van Eigenaren een gebouw isoleert. Als je echter zelf in een eigen ‘losse’ koopwoning koopt, zonder VvE, dan heb je geen recht meer op subsidie voor isolatie.

4. Hogere hypotheek voor duurzaamheid

Normaal gesproken kun je je hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning laten bedragen. Maar er is een uitzondering: de overheid heeft de regel gesteld dat de hypotheek soms hoger mag zijn. Dat mag bijvoorbeeld als je het extra geld gebruikt voor duurzame investeringen. In dat geval mag je maximaal tot 106% lenen, wat je meer ruimte geeft voor duurzame investeringen. Omdat de rente relatief laag is en de looptijd lang, is dat voor veel mensen voordelig.

5. Een speciale lening

Als laatste is er nog een speciale lening mogelijk voor duurzame oplossingen. Deze lening heeft altijd een laag rentepercentage en kan maximaal 10 jaar lopen. Daarom is de duurzame lening een heel stuk voordeliger dan een gewone persoonlijke lening.

Het aantal subsidies voor duurzame verbouwingen is de laatste jaren sterk afgenomen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel mensen al uit eigen beweging hiermee aan de slag gaan. De overheid heeft dus minder noodzaak om daar veel geld aan bij te dragen. Een aantal van de subsidies die er waren, zoals voor isolatie, zijn alweer op. Als je gebruik wilt maken van de nog resterende subsidies en regelingen, is het verstandig om er niet te lang mee te wachten. Waarschijnlijk zal het niet zo heel lang meer duren en dan zijn er geen subsidies meer voor beschikbaar en vanaf dan zal alles via leningen moeten worden opgelost.

Reacties