Foto: Je-financie__n-op-orde-tijdens-een-verbouwing--alle-feiten-op-een-rij

Je financiën op orde tijdens een verbouwing: alle feiten op een rij!

Verbouwen: bijna iedereen komt er wel een keer voor te staan. Soms een kleine verandering, soms een zeer grootschalige verbouwing.

Guido van Loon

Hoewel het eindresultaat natuurlijk het allerbelangrijkst is, is het ook verstandig om over een praktisch vraagstuk na te denken. Want hoe ga je deze verbouwing financieren?

Een verbouwing dunt de spaarrekening meestal snel uit. Toch is het erg verstandig om regelmatig het huis te vernieuwen en aanpassingen te doen. Zo geniet je uiteindelijk van meer wooncomfort en is het ook mogelijk om de waarde van het huis te laten stijgen. Kies je voor verduurzamende maatregelen? Dan levert dit op de lange termijn zelfs een groot financieel voordeel op.

Hieronder zetten we enkele feiten en tips op een rijtje om de financiën op orde te houden tijdens de verbouwing.

Geld lenen of zelf sparen?

Er zijn verschillende manieren om de verbouwing te financieren. Meestal wordt er gekozen voor zelf sparen óf geld lenen voor de verbouwing. In alle gevallen is zelf sparen natuurlijk het goedkoopst. Geld lenen kost altijd geld. Er kunnen echter ook situaties zijn waarin er geen andere keus is.

Sommige verbouwingen kunnen eenvoudig worden uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken of badkamer. Vaak is dit iets waar je al tijden naar uitkijkt en waarmee je het wooncomfort flink kunt verhogen, maar het is niet van essentieel belang als de huidige ruimte nog aan de praktische wensen voldoet. In dat geval is het verstandig om gewoon af te wachten en nog even door te sparen.

Gebeurt er echter iets onverwachts en moet er direct verbouwd worden, zoals een dakreparatie na onherstelbare schade van het dak? Dan is er natuurlijk geen andere keus. Je kunt niet wachten als anders de kans op lekkage ongelooflijk groot is. Zo worden de kosten alleen maar hoger en kan het huis zelfs onbewoonbaar raken. Zelfs wanneer je dan nog niet voldoende geld bij elkaar gespaard hebt, moet je wel op één of andere manier aan de juiste middelen komen. Geld lenen is dan de enige optie.

Let op: vergelijk altijd de verschillende aanbieders als je een persoonlijke lening of doorlopend krediet wilt afsluiten. De voorwaarden kunnen sterk uiteen lopen, waardoor je soms flink kunt besparen. Wellicht is er ook ruimte binnen de eigen hypotheek.

Krijg inzicht in de verbouwing

We weten allemaal dat verbouwen geld kost. Maar hoeveel gaat het nu eigenlijk precies kosten? Als je dit niet weet, heb je ook geen idee waar je naar toe moet werken? Het is dan ook van essentieel belang om inzicht te krijgen in de verbouwing en van tevoren een goede checklist te maken. Bedenk goed hoeveel geld je maximaal kunt besteden (of sparen) en zorg er ook voor dat er een extra bedrag wordt gereserveerd voor onvoorziene kosten. Men raadt aan om minimaal zeven procent van de totale verbouwingskosten te reserveren voor dergelijke kosten. Je weet immers nooit welke tegenvallers er nog zullen komen.

Vraag ruim voor de verbouwing offertes aan bij meer dan één aannemer. Het is hierbij belangrijk om niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van het werk in acht te nemen. Online kan je meestal genoeg recensies vinden om de juiste vergelijking te maken. Op die manier weet je zeker dat je de juiste aannemer kiest.

Reacties