Foto: image1__1_

Help, ik ga scheiden! Wat doe ik met mijn huis?

Er zijn van die problemen en lastige situaties die vervolgens alleen maar meer dilemma’s met zich meebrengen.

Theo

Scheiden is daar één van. Vaak een traject wat lang duurt en waar vele ruzies, slapeloze nachten en tranen aan vooraf gaan. Een keuze die werkelijk levensveranderend is en waarbij niet over één nacht ijs wordt gegaan. De gevolgen zijn niet altijd even goed te overzien. Een dilemma wat vaak groot is maar pas later aan de orde komt is de woonsituatie. Een probleem wat vaak aan de orde komt, wanneer het definitieve besluit om uit elkaar te gaan daadwerkelijk is genomen. Wat de opties zijn en hoe je hier het beste een oplossing voor creëert? Lees snel verder.

Neutrale partner

Geen scheiding is hetzelfde, zowel financieel als emotioneel spelen overal andere kwesties. Er is dan ook geen ‘one size fits all’ oplossing te bedenken voor aangrenzende dilemma’s. Vaak slaat de stemming snel om wanneer er van de ‘we proberen het nog even’ naar de ‘we stoppen ermee’ fase wordt gegaan. Besluit dan ook snel een traject van mediation te starten wanneer het besluit is gevallen. Een scheidingsmediator kan er namelijk in een zeer vroeg stadium voor zorgen dat alles in goede sfeer verloopt. Wat hij of zij kan doen voor je huis? Hier vind je de hoofdlijnen.

Blijf praten

Een scheidingsmediator kan meer dan men denkt. Hij of zij zal de ex-partners op alles wijzen wat relevant is om te regelen in de specifieke situaties. Van de regels omtrent alimentatie tot het opstellen van een ouderschapsplan. Doordat over deze zaken in aanwezigheid van beide partners wordt gesproken inclusief een neutrale mediator kan er een helder gesprek ontstaan over de verdeling, ook over de verdeling van materiële zaken dus.

De mediator kan hierbij zowel de opties omtrent de verdeling van het huis als die van de inboedel in kaart brengen. Dit biedt een basis waarop beide partners een weloverwogen besluit kunnen nemen. Dit in tegenstelling tot behandeling bij de rechter, in dat geval is het namelijk aan het oordeel van de rechter hoe de verdeling gaat plaatsvinden.

Kortom, er is eigenlijk maar één tip te geven wat betreft de verdeling van het huis en de inboedel; schakel een onafhankelijk bemiddelaar mét de juiste kennis in. Deze kan een voorlichting geven en een plan opstellen omtrent de specifieke situatie. Vanuit deze basis kan men een goede afhandeling starten.

Reacties
Anderen bekeken ook