De aankoop van een woning is iets dat je maar een aantal keer in je leven doet.
Niet gek dus om hier deskundige hulp voor in te roepen. Vooral nu in sommige regio’s een krapte op de woningmarkt is ontstaan. Welke voordelen biedt het inschakelen van een aankoopmakelaar allemaal?
Veel aankoopmakelaars zijn gespecialiseerd in de woningmarkt binnen een bepaalde regio. Zoek je dus een woning in of Tiel bijvoorbeeld, schakel dan ook een makelaar uit Tiel in. Een aankoopmakelaar weet wat een bepaald type huis in de desbetreffende regio waard is. Daarnaast zijn ze ook vaak al eerder op de hoogte van huizen die te koop komen, handig in de soms krappe huizenmarkt. Ben je specifiek op zoek naar een nieuwbouwwoning? Dan kunnen ze je ook veel vertellen over de toekomstplannen.
Heb je een woning op het oog? Vaak heb je al een beeld van een woning door de omschrijving, de plattegronden en foto’s. Het bezichtigen van een huis draait dan ook bij veel mensen om ‘het gevoel’ dat ze bij een huis hebben. De feiten en cijfers zijn echter net zo belangrijk. Daarom is het fijn als er iemand bij een bezichtiging is met een objectieve blik. Hij weet waarnaar hij moet informeren, zoals bijvoorbeeld ontwikkelplannen in de omgeving, de onderhoudsstaat van de woning en de energiekosten.
Bij de koop van een huis gaat het om een groot bedrag, en een langdurige financiële verplichting. De waarde van een woning vaststellen, net als wanneer je je huis verkopen wilt, is voor iemand die daar niet dagelijks mee bezig behoorlijk lastig. Mensen zijn vaak bereid meer neer te tellen voor een huis waarbij ze een goed gevoel hebben, en wat in hun hoofd al helemaal hun droomwoning is geworden. Als later echter uit de taxatie blijkt dat de waarde lager wordt ingeschat dan de benodigde hypotheek, kan dit bij de financiering nog wel eens problemen geven. Een aankoopmakelaar behoedt je voor het doen van een te hoog bod, zo voorkom je dat je bijvoorbeeld 10.000 euro meer betaald dan eigenlijk nodig zou zijn.
Een aankoopmakelaar kan zijn dienst goed bewijzen bij het opstellen van een koopcontract. Hoewel dit voor veel mensen juridische en financiële geheimtaal lijkt, moet je er nooit zomaar een handtekening onder zetten. Door de krapte op de woningmarkt hebben op sommige plaatsen de verkopers het weer voor het zeggen, en kunnen zij afwijkende voorwaarden hanteren. Een voorbeeld hiervan is een koopcontract zonder ontbindende voorwaarde van financiering. Krijg je de financiering van de woning toch niet rond na het ondertekenen van de koopovereenkomst? Dan kan je dit een flinke som geld kosten.
Tegenwoordig moet je vaak snel handelen als je op zoek bent naar een huis. Bereid de daarom goed voor, voordat je daadwerkelijk op zoek gaat. Weet wat je zoekgebied is, aan welke eisen het huis moet voldoen en hoe je persoonlijke financiële situatie eruit ziet. Dit kan je aankoopmakelaar helpen een juiste selectie in woningen te maken.