Hieronder lees je meer over de invloed van een verbouwing op je woonverzekeringen, zowel op de opstalverzekering als de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.
Het woningtekort in Nederland heeft in 2024 een niveau bereikt van 400 duizend woningen. Hoewel er meer woningen zijn verkocht, betreft dit voornamelijk starters die een woning konden kopen die voorheen werd verhuurd. Mensen die al een koopwoning bezitten en willen verhuizen, de zogenaamde doorstromers, haken steeds vaker af. Zij kunnen geen betaalbare woning naar wens vinden en kiezen er daarom steeds vaker voor om hun huidige woning te verbouwen in plaats van te verhuizen.
De opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf en alles wat nagelvast aan de woning zit. Bij een verbouwing, zoals het plaatsen van een aanbouw, opbouw, serre, tuinhuis of dakkapel, wordt de woning ruimer en waarschijnlijk ook meer waard. Deze veranderingen zijn automatisch meeverzekerd op de opstalverzekering. Daarvoor moet de verzekeraar wel van de verbouwing af weten. Licht daarom je verzekeraar tijdig in erover.
Bij een verbouwing aan het dak hoeft dit niet altijd te betekenen dat de woning ruimer wordt. Daarom is het niet altijd noodzakelijk om dit door te geven aan de verzekeraar. Plaats je echter een rieten dak? Dan moet je dit wel melden vanwege het verhoogde brandrisico. Dit kan invloed hebben op de premie en dekking, en mogelijk kan een verzekeraar de verzekering zelfs afwijzen.
De verzekering van de inboedel dekt schade aan de spullen in de woning. Tijdens een verbouwing kunnen er bouwmaterialen en gereedschappen in de woning aanwezig zijn. Deze materialen zijn in principe geen onderdeel van de inboedel. Diefstal ervan of schade eraan wordt alleen vergoed als ze in een afgesloten ruimte opgeborgen waren en er braaksporen zijn.
Na een verbouwing waarbij je woning groter wordt, kan je inboedelverzekering duurder worden. Dit komt doordat sommige verzekeraars de premie onder andere bepalen op basis van de zogeheten inboedelwaardemeter (waarvan de oppervlakte van je woning een belangrijk onderdeel is). Zij nemen als leidraad dat in een grotere woning vaak meer spullen zijn om te verzekeren, dat leidt tot een hogere premie. Andere verzekeraars werken niet (meer) met een inboedelwaardemeter, maar hanteren een maximumvergoeding. Check je voorwaarden, of informeer bij je verzekeraar of het nodig is na een verbouwing je inboedelverzekering te laten aanpassen om onderverzekering te voorkomen.
Tot slot is het nog goed ook aan de aansprakelijkheidsverzekering te denken, die vaak onderdeel is van een woonverzekeringenpakket. Als tijdens een verbouwing schade wordt veroorzaakt door een vakman, valt dit doorgaans onder de aansprakelijkheidsverzekering van die vakman. Het is essentieel om vooraf te controleren of de vaklieden goed verzekerd zijn, zodat eventuele schade vergoed wordt. Bij grote verbouwingen kan een aannemer een Construction Allrisk (CAR) verzekering hebben, die schade aan het pand tijdens de bouw dekt. Wanneer je zelf de verbouwing uitvoert, hangt de dekking af van de omstandigheden. Houd er in ieder geval rekening mee dat schade door nalatigheid vaak niet wordt vergoed.
Het is essentieel om de (mogelijke) gevolgen van een verbouwing voor zowel de opstal- als de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering goed te begrijpen. Check de voorwaarden van je verzekeringen daarom vooraf altijd goed, en informeer zonodig bij de verzekeraar of aanpassingen nodig zijn om goed verzekerd te zijn tijdens en na de verbouwing.