De laatste jaren is er veel te doen op de woningmarkt.
Zo zijn de prijzen van koopwoningen enorm gestegen en is de vraag naar een koophuis bizar hoog, blijkt uit cijfers van het CBS
Bij het verkopen van een woning komt van alles kijken. Zo kun je een taxateur inschakelen om de waarde van je huis te bepalen voordat je de boel te koop zet. In dat geval is het wel prettig om vooraf te weten waar zo'n iemand zoal oplet. In dit artikel lees je daar meer over.
Wanneer je je huis wilt verkopen, is het handig om te weten hoeveel je huis waard is op de markt. Op basis daarvan kun je namelijk een vraagprijs samenstellen waarop potentiële kopers kunnen reageren en bieden. De geldverstrekker van de uiteindelijke koper eist hier meestal een taxatie bij die uitgevoerd is door een gecertificeerde taxateur. Zo'n taxateur maakt een taxatierapport op waarin de verschillende aspecten en de bouwkundige staat van het huis staan beschreven. Een voorbeeld taxatierapport beschikt in ieder geval over de volgende punten:
Aan zo'n taxatierapport gaat natuurlijk een bezoek vooraf. Tijdens zo'n inspectie let de taxateur op een aantal zaken om op basis daarvan de waarde te bepalen. Er wordt bijvoorbeeld altijd gelet op het bouwjaar van de woning, evenals het bestemmingsplan zodat het duidelijk is wat er allemaal met het pand gedaan kan worden. Ook wordt er gekeken naar de omgeving en de ligging van het huis. Is het een populaire wijk? Wonen er veel gezinnen of juist jonge mensen in de buurt? Daarnaast kijkt de taxateur naar wat voor een type woning en wat de indeling van het huis is. Zo is een vrijstaande woning meestal meer waard dan een tussenwoning.
Dat is nog niet het enige: er wordt ook gekeken naar het energielabel en de mate van isolatie en mogelijkheid tot energiebesparing. Het materiaalgebruik in de woning is van groot belang voor het rapport, evenals de staat van het onderhoud van het gehele bouwwerk. Het is niet voor niets het geval dat veel mensen hun huis verbouwen of renoveren voordat ze het in de verkoop zetten. Dat heeft namelijk aanzienlijk veel invloed op de uiteindelijke taxatiewaarde. Ook wordt er gekeken naar de huidige markt en of er veel of weinig vraag is op dat moment.
Nu je weet waar een taxateur allemaal op let om een taxatierapport samen te stellen om de waarde van je woning te bepalen, is het ook interessant om te weten dat je zelf invloed kan hebben op de hoogte van die taxatiewaarde. Hoe je dat doet? Simpel: door een paar dingen in je huis aan te passen. Doe dit alleen als je nog geen haast hebt met het verkopen van je woning, omdat sommige aanpassingen best even wat tijd kosten. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je woonoppervlakte met behulp van een uitbouw. De investering daarin kan lager uitvallen dan wat je ervoor terug krijgt, waardoor dat heel interessant kan zijn.
Wat ook kan helpen, is investeren in duurzame toepassingen. Dat kan van alles zijn, zoals het volledig isoleren van je woning, het aanschaffen van zonnepanelen en het kopen van een warmtepomp, slimme thermostaat of andere smart home inbouwapparatuur. Dergelijke veranderingen zorgen voor lagere woonlasten wat aantrekkelijker is voor eventuele kopers. Dat ga je zien in de stijgende waarde van het huis. Tot slot is het renoveren van je tuin of een bepaalde ruimte zoals de keuken of de badkamer een goed idee. Gebruik voor de keuken of badkamer een tijdloos maar modern design en kies voor een leuke inrichting voor de tuin om zo een hogere opbrengst te krijgen voor de verkoop van je woning.