De keuze voor een vast of variabel contract kan invloed hebben op hoeveel je kwijt bent aan energie. Dus wat is op dit moment de beste keuze?
Energie is voor veel mensen een flinke maandelijkse kostenpost. Het zou natuurlijk mooi zijn om hierop te kunnen besparen.
Bij een vast contract staat de prijs per kilowattuur stroom of kubieke meter gas vast voor de hele looptijd van het contract. Sluit je dus een vast contract af met een looptijd van een jaar, dan weet je zeker dat je een heel jaar lang dezelfde prijs zal betalen per kWh stroom en m3 gas.
Bij een variabel contract is dit niet het geval. Bij zo’n contract kunnen de prijzen een aantal keren per jaar aangepast worden. Voorheen was dit altijd eens per half jaar, maar tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat de prijzen per kwartaal of zelfs per maand worden aangepast. Dat is toegestaan zolang het in de algemene voorwaarden van de leverancier vermeld staat (Bron: Gaslicht).
Het is goed om te weten dat je bij een vast contract niet alle kosten vooraf vast zet. De prijs die je betaalt per kWh stroom en m3 gas blijven weliswaar gelijk, maar andere kosten kunnen alsnog stijgen of dalen. Denk bijvoorbeeld aan de belastingen of aan de netbeheerkosten. Hiervoor kun je geen vaste prijs afspreken bij de energieleverancier.
Vaste en variabele contracten hebben allebei voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel van een vast contract is dat je vooraf grotendeels weet hoeveel je zal gaan betalen voor je energie. Sinds het prijsplafond voor energietarieven is stopgezet aan het begin van dit jaar biedt een vast contract dus zekerheid.
Bij een variabel contract heb je niet het voordeel van zekerheid over de prijs die je zult betalen. Wel kun je met een variabel contract profiteren van dalende prijzen. Als je prijzen voor stroom en gas dalen, dan zul je dit merken in je portemonnee, omdat de prijs die je betaalt ook daalt. Bij een vast contract is dit niet het geval, want de prijs die je betaalt, is vooraf afgesproken en verandert niet gedurende de looptijd van het contract.
Als verwacht wordt dat de energieprijzen zullen stijgen, dan is een vast contract een goede keuze. Wordt er verwacht dat de prijzen juist zullen dalen, dan kun je beter kiezen voor een variabel contract. Het is echter heel moeilijk om te voorspellen of de energieprijzen zullen gaan stijgen of dalen. Geld besparen door voor een bepaald type contract te kiezen, is dus lastig. Met energie vergelijken kun je makkelijker geld besparen. De prijzen die energieleveranciers rekenen kunnen namelijk nogal verschillen, dus door te vergelijken en te kiezen voor de goedkoopste kun je voordeliger uit zijn.