Foto: verhuizen-corona-crisis

Tips voor verhuizen tijdens de corona crisis

Hoe verhuis je volgens de richtlijnen van het RIVM? Wij delen tips om de verhuizing zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Het leukste aan verhuizen is natuurlijk het wonen in je nieuwe huis. Maar er gaat nog een hoop aan vooraf.

Inventariseren en inpakken

De belangrijkste richtlijn is om fysiek contact met anderen zoveel mogelijk te beperken. Het verslepen en vervoeren van spullen kan vaak niet in je eentje. Maar het voorwerk, zoals inventariseren en inpakken, kan je wel grotendeels zelf doen. Koop voldoende verhuisdozen en begin ruim van te voren met inpakken. Neem bij het inpakken voorzorgsmaatregelen om direct contact met spullen te voorkomen. Doe lakens, beddengoed en kleding in een plastic zak en voorzie banken en matrassen van een hoes.

Label de dozen met de ruimte waar ze heen moeten. Handige doe-het-zelvers kunnen grote meubels alvast uit elkaar halen. Als dat niet mogelijk is, kan je deze het beste apart zetten zodat je elkaar later niet in de weg loopt. Haal ook alvast alles in huis voor de daadwerkelijke verhuizing, waaronder wegwerphandschoenen, desinfectiegel, wegwerpservies en bestek.

Verhuisteam regelen

Door de corona maatregelen mogen grote groepen mensen niet meer samenkomen. Dit kan de verhuizing een stuk lastiger maken. Je mag niet meer dan drie mensen tegelijkertijd ontvangen en er moet anderhalve meter afstand worden gehouden. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete en je eigen gezondheid. Bij symptomen zoals verkoudheid, hoesten of koorts kan je het beste de verhuizing annuleren of verplaatsen.

Indien mogelijk, vraag de mensen met wie je samenwoont om je te helpen met verhuizen. Of kies een groep mensen (maximaal drie) waarmee je het meest fysiek contact hebt. Zorg ervoor dat je verhuisteam alleen nodig is voor het in- en uitladen van je spullen. Je kan natuurlijk ook een verhuisbedrijf inhuren, maar houd er dan rekening mee dat je niet kan meerijden met de verhuiswagen en geen vrienden of familie kan uitnodigen. Een verhuisbedrijf kan je ook alleen inhuren voor de grote meubels.

Vervoer en verkeer

Om het verkeer zo min mogelijk te belasten, kan je het beste een groot voertuig huren. Zo kan je met minimaal verkeer zoveel mogelijk vervoeren. Hiervoor kan je een aanhangwagen of bestelbus huren. Om de verhuiskosten zoveel mogelijk te drukken, kan je ook een bestelauto lenen van een ondernemer uit je omgeving. Als diegene een bestelauto verzekering heeft, dan is hij of zij ook voor privé kilometers verzekerd. Daarnaast is een bestelauto verzekeren altijd een goed idee. Stel dat je in het ergste geval toch schade maakt, dan kan je alsnog de schade verhalen. Vergeet niet om voor- en achteraf goed te ontsmetten.

Daadwerkelijke verhuizen

Eenmaal aangekomen bij het nieuwe huis, is het zaak om alle spullen in het nieuwe huis te zetten. Om dit op een veilige manier te doen, is ook hierbij de anderhalve meter afstand erg belangrijk. Loop apart van elkaar het huis in en draag handschoenen. Grote meubels kan je het beste laten vervoeren door mensen uit hetzelfde huishouden.

Houd er rekening mee dat de verhuizing langer kan duren dan normaal. Reserveer daarom extra verhuisdagen in je agenda zodat je voldoende de tijd hebt om van je nieuwe huis een echt thuis te creëren. 

Reacties